Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Τρίπολη

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Τρίπολη

Δεκέμβριος 21, 2016 - 19:48
6 σχόλια

Οι κρύες και παγερές νύχτες του Δεκεμβρίου συνοδεύονται συχνά με τη θολή ατμόσφαιρα, όσο και με την έντονη οσμή καπνού στην πόλη της Τρίπολης.

Όταν σε μια περιοχή υπάρχουν αυξημένες εκπομπές αιωρουμένων σωματιδίων σε συνδυασμό με μετεωρολογικές και τοπογραφικές συνθήκες που εμποδίζουν τη φυσική διάχυση της ρύπανσης, τότε οι ρύποι εγκλωβίζονται στην περιοχή με αποτέλεσμα την αύξηση των συγκεντρώσεων ρύπων και τη δημιουργία αιθαλομίχλης.

Έντονο ήταν το φαινόμενο της αιθαλομίχλης την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, καθώς από όταν έπεσε η νύχτα, μια δυσάρεστη οσμή και μια όψη καπνού είχαν πνίξει το κέντρο της Τρίπολης.

Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι μικρά τεμάχια ύλης σε στερεή ή υγρή φάση, που μπορούν να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τέτοια σωματίδια είναι η σκόνη, η αιθάλη (καπνός), διάφορα μέταλλα κλπ. Σαν αιθάλη (καπνός) αναφέρονται τα μικρά σωματίδια τα οποία προέρχονται από ατελείς καύσεις, είναι μαύρου χρώματος και αποτελούνται κυρίως από άνθρακα.
 
Οι κυριότερες ανθρωπογενείς πηγές εκπομπής αιωρουμένων σωματιδίων είναι οι κάθε είδους καύσεις (για παραγωγή ενέργειας, για θέρμανση κλπ) οι διάφορες βιομηχανικές δραστηριότητες, η κυκλοφορία οχημάτων και κάθε είδους μεταφορικών μέσων.

Τις βραδινές ώρες υπάρχουν κάτοικοι που όπως αναφέρουν δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στις γειτονιές τους, καθώς η οσμή από τις καμινάδες είναι αρκετά ενοχλητική. Μερικοί κάνουν λόγο ότι κάποια νοικοκυριά ίσως δεν καίνε τα κατάλληλα ξύλα στις σόμπες και τα τζάκια τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στην ατμόσφαιρα τοξικά αέρια επιβλαβή για τον οργανισμό, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα και να επιδεινώσει αλλεργίες.
 
Να αναφέρουμε ότι από τον Ιανουάριο του 2014 όπου  είχε τοποθετηθεί μηχάνημα το οποίο έδινε κάθε λεπτό μετρήσεις για την αιθάλη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα και στη συνέχεια ανά ώρα και ανά 24ωρο έβγαινε ένας μέσος όρος. Για την  στάθμη αιθάλης στην Τρίπολη, δεν έχει γίνει γνωστή η όποια άλλη μέτρηση. 

Τι μπορεί και πρέπει να κάνει ο πολίτης για την αιθαλομίχλη;

Τα διάφορα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης, δεν θα έχουν κανένα νόημα χωρίς την κατανόηση και την ενεργή συμμετοχή του κάθε πολίτη στην καταπολέμηση αυτού του τόσο σημαντικού προβλήματος. Όλοι μας θέλουμε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον για να ζούμε. Για να το πετύχουμε, ας ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές :

Επιλέγουμε για να ζεσταθούμε οικονομικούς τρόπους θέρμανσης, που παράλληλα όμως δεν βλάπτουν την υγεία μας και το περιβάλλον

Επιλέγουμε πιστοποιημένες και φιλικές προς το περιβάλλον συσκευές και συστήματα θέρμανσης και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες χρήσης και συντήρησης του κατασκευαστή. Σε καμιά περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε ιδιοκατασκευές για να ζεσταθούμε.

Τις ημέρες με αιθαλομίχλη για τις οποίες ανακοινώνονται μέτρα από την πολιτεία για τον περιορισμό της ρύπανσης, αξιοποιούμε τις μεγάλες εκπτώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, χρησιμοποιώντας εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης.

Ενημερωνόμαστε για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ : www.ypeka.gr

Βεβαιωνόμαστε ότι τα ξύλα που αγοράζουμε, είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές και πωλούνται σύμφωνα με τονοδηγό για τη διακίνηση καυσοξύλων

Βεβαιωνόμαστε ότι τα καύσιμα στερεής βιομάζας που αγοράζουμε (πέλετς, μπριγγέτες κλπ) είναι κατάλληλα για το σύστημα θέρμανσης που έχουμε (τα συνιστά ο κατασκευαστής) και ότι είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές

Δεν καίμε ξύλα εμποτισμένα με χημικά και βερνίκια, όπως είναι τα παλιά έπιπλα, παντζούρια, πόρτες, ξύλα από οικοδομές κ.ά.

Αποφεύγουμε τα προσανάμματα κηροζίνης και γενικότερα παραγώγων πετρελαίου.

Δεν καίμε τα οικιακά απορρίματα, πλαστικά, σελίδες περιοδικών με χρωματιστά μελάνια, κουτιά και χαρτιά περιτυλίγματος. Απελευθερώνονται επικίνδυνες τοξικές και χημικές ουσίες.

Αγοράζουμε εγκαίρως ξύλα. Αγοράζουμε ξυλεία που να έχει κοπεί τουλάχιστον 6 μήνες πριν, ώστε να έχει προλάβει να αποβάλλει την περιεχόμενη υγρασία.

Αποθηκεύουμε τα ξύλα σε στεγασμένο χώρο (ώστε να προστατεύονται από τη βροχή) που αερίζεται καλά. Τα τοποθετούμε πάνω σε σανίδες ή παλιές παλέτες ώστε να μην ακουμπούν στο χώμα.

Καλύτερα είδη καυσόξυλων για θερμαντική απόδοση και περιορισμό των εκπομπών, θεωρούνται η ελιά, η οξιά και η δρύς.

Σε συνθήκες συνδυασμού κρύου και άπνοιας, όπου οι κάθε είδους καύσεις για θέρμανση αυξάνονται, είναι καλό να αποφεύγουμε τη χρήση τζακιού ή ξυλόσομπας, ως μέσο θέρμανσης

Ρυθμίζουμε και συντηρούμε τουλάχιστον κάθε χρόνο το σύστημα κεντρικής θέρμανσης της οικίας μας. Καλύτερη περίοδος για να γίνεται η συντήρηση – ρύθμιση, είναι μετά το τέλος της θερμαντικής περιόδου (Απρίλιο – Μάϊο)

Επιλέγουμε για τη συντήρηση - ρύθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης, μόνο αδειούχους συντηρητές

Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη του χώρου σε θερμοκρασία περίπου 19ο Κελσίου, έτσι ώστε να μην καταναλώνουμε άσκοπα ενέργεια.

Μονώνουμε το σπίτι μας. Δεν σπαταλάτε άσκοπα ενέργεια.

Διατηρούμε σε καλή κατάσταση το σύστημα απαγωγής καυσαερίων και το καθαρίζουμε τακτικά (τουλάχιστον ανά 2 χρόνια).

Έφη Καστραντά

Ειδήσεις: 

6 Σχόλια

Δεκέμβρης 1952 Λονδίνο 4.000 θάνατοι από συνδυασμό ομίχλης και καπνού τζακιών. Εκτοτε απαγορεύτηκαν τα τζάκια

@καγκελάριος Ναι, όλα τα τζάκια σου φταίξανε εσένα, όταν ο άλλος βάζει μέσα να κάψει τον π@το του...Όταν καις τα ξύλα που πρέπει, μια χαρά είναι τα τζάκια, μανούλα...Έχετε μάθει μερικοί και δαιμονοποιείτε τα πάντα!

αμα χωσουμε κανα βολευτη στο τζακι θα καιει περιφημα,αυτοι θελουν καψιμο εκει που μας εφτασαν ......................ο καθενας για να ζεστανει την οικογενεια του δε ξερεις τι θα βρει να βαλει να καψει

Ακόμη κι αν καις αυτά που πρέπει, το τζάκι βγάζει αιθαλη που είναι σίγουρα επικίνδυνη για τον οργανισμό. Απλα αν καις αυτά που δεν πρέπει, εκτος από αιθαλη γεμίζεις την ατμόσφαιρα (και το σπίτι σου) με ένα σωρό επικίνδυνες ουσίες. Εδώ και λίγα χρόνια που η κατασταση έχει γίνει τραγική έχω σταματήσει να καιω το τζάκι μου και αυτό προτείνω να κάνουν και όλοι όσοι (όπως εγώ)έχουν το τζάκι "για παρέα". Η κατασταση είναι πλέον επικίνδυνη και αυτο θα αρχίσει να φαίνεται στην υγεια ολων μας σε λίγα χρόνια.

καταλαβαίνω τα ποσοστά αιθαλομίχλης απο τις κρίσεις άσθματος που έχω κάποιες μέρες. η κατασταση είναι τραγική, ο κόσμος προσπαθεί να ζεσταθεί με κάθε μέσον και οι ασθματικοί (που δεν είμαστε καθόλου λίγοι στην Τρίπολη) κοντεύουμε να πεθάνουμε απο τις κρίσεις. καθένας με τον πόνο του θα σκεφτείτε. ναι αλλά εδώ μιλάμε για νοσηλεία στο Νοσοκομείο, για μόνιμη αγωγη με κορτιζόνη κτλ κτλ. κινδυνεύει άμεσα η ζωή κάποιων ανθρώπων με όλα αυτα τα σκουπίδια που καίνε κάποιοι. η πολιτεία πρέπει να το σκεφτεί και αυτό πριν επιβάλλει τις αυξήσεις στο πετρέλαιο. μας γυρίσανε στην εποχή του '50- '60 :(

Μα ρε παιδιά τώρα με τον Αλέξη ούτε κόσμος κρυώνει ούτε καίει ότι βρει για να ζεσταθεί. Αυτά τα λένε οι εγκάθετοι που υπονομεύουν το έργο της Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνησης.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.