Ποιες υπηρεσίες παρέχονται στην Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση στην Τρίπολη (pics,vid)

Ποιες υπηρεσίες παρέχονται στην Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση στην Τρίπολη (pics,vid)

Δεκέμβριος 01, 2023 - 21:00
0 σχόλια

Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε και επίσημα τη λειτουργία της Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση (ΜΕΠ) στην Τρίπολη. Να υπενθυμίσουμε ότι τα εγκαίνια της Μονάδας είχαν γίνει τον Απρίλιο του 2023.

Πρόκειται για μια νέα πρωτοποριακή και καινοτόμο Μονάδα, η οποία περιλαμβάνεται στις δομές, που υλοποιούνται από το Υπουργείο Υγείας μετά από διαγωνισμό, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ΕΛΛΑΔΑ 2.0.

Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση της Τριπόλεως λειτουργεί σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Ξένιος Ζευς». και προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε έφηβους και νέους που διαμένουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Οι υπηρεσίες της Μονάδας παρέχονται σε εξωνοσοκομειακό φιλικό περιβάλλον, λαμβάνοντας μέριμνα για την αποφυγή της στιγματοποίησης των ωφελούμενων.

Η νέα δομή απευθύνεται σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες που είτε έχουν υποστεί το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο είτε υπάρχει υποψία για εμφάνιση συμπτωμάτων ψύχωσης.

Επισκεφθήκαμε την δομή στην Τρίπολη και μιλήσαμε με τις εκπροσώπους της επιστημονικής ομάδας για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, οι οποίες σημειώτεον παρέχονται δωρεά και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την εκπόνηση εξατομικευμένου σχεδίου φροντίδας, για το ίδιο το άτομο και τους φροντιστές του, όπως είναι η αποκατάσταση, η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και η παραπομπή σε άλλη Δομή εφόσον απαιτείται.

Η κυρία Μπαλή Γιάννα, Κοινωνικής Λειτουργός της Δομής, και η κυρία Αδαμοπούλου Κωνσταντίνα Παιδοψυχίατρος και Επιστημονικά Υπεύθυνη λειτουργίας της Δομής, σε συνέντευξή τους μίλησαν για τις υπηρεσίες που παρέχονται, σημειώνοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να καλούν στα τηλέφωνα της Δομής που θα βρείτε παρακάτω, για να κλείνουν ένα ραντεβού για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες παρέχονται και τις απογευματινές ώρες, προκειμένου να μπορούν να μπορούν πιο εύκολα οι εργαζόμενοι να επισκέπτονται την Δομή.

Στην Δομή παρέχεται συμβουλευτική ατομική ή και ομαδική και συμβουλευτική οικογένειας. εκπαίδευση σε κοινωνικές και ατομικές δεξιότητες και σε επαγγελματικό προσανατολισμό, καθώς και συμμετοχή σε ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με φορείς και δραστηριότητες της κοινότητας.

Η κυρία Αδαμοπούλου ανέφερε τα συμπτώματα τα οποία ίσως δείχνουν μία ψυχωτική διαταραχή.

Αυτά είναι

Αλλαγή της συμπεριφοράς

Δυσλειτουργία είτε στο σχολείο, αν μιλάμε για μαθητές είτε στην εργασιακή απόδοσης.

Αλλαγές στον ύπνο

Αλλαγές στην όρεξη

Αυτοεπιθετική ή ετεροεπιθετική συμπεριφορά

Εμμονές

Αλλαγές στο συναίσθημα

Ένα ακόμα θέμα που σχολίασε η κυρία Αδαμοπούλου, απαντώντας και σε ερώτησή μας, είχε να κάνει με το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και με την επιθετική συμπεριφορά των ανηλίκων.

Οι Μονάδα αποτελείται από πολυκλαδική ομάδα επαγγελματιών της Ψυχικής Υγείας (ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές, επισκέπτες υγείας) οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες που στόχο έχουν την έγκαιρη ανίχνευση και συντονισμένη πολυεπίπεδη αντιμετώπιση των ψυχωσικών διαταραχών στα αρχικά στάδια εκδήλωσής τους, ώστε να ελαχιστοποιηθούν στο μέτρο του δυνατού οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από την εξέλιξή τους και να αποτραπούν ή να μειωθούν οι πιθανότητες υποτροπών, ενισχύοντας παράλληλα τη βελτίωση της λειτουργικότητας των νεαρών ασθενών και την επανένταξη τους στο εργασιακό, εκπαιδευτικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι οι εξής:

1. Εκπόνηση εξατομικευμένου σχεδίου φροντίδας, τόσο για το ίδιο το άτομο, όσο και για τα πρόσωπα φροντίδας του.

2. Εστιασμένες παρεμβάσεις (ψυχολογική/ ψυχοκοινωνική υποστήριξη/ συμβουλευτική) σε άτομα που εκδηλώνουν την συμπτωματολογία.

3. Κινητοποίηση του οικογενειακού περιβάλλοντος για συμμετοχή στη θεραπευτική διαδικασία.

4. Ψυχοεκπαίδευση του ατόμου και της οικογένειάς του.

5. Συμβουλευτική οικογένειας.

6. Εκπαίδευση σε κοινωνικές και ατομικές δεξιότητες και επαγγελματικό προσανατολισμό.

7. Εξατομικευμένες παρεμβάσεις για την προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

8. Άμεση διασύνδεση και παραπομπή σε πιο εξειδικευμένες δομές, εφόσον κρίνεται αναγκαίο.

9. Προγράμματα και δράσεις δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των εξυπηρετούμενών της, με οργάνωση κατάλληλων ψυχαγωγικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο και σε συνεργασία με φορείς της κοινότητας.

10. Προγράμματα συνεργασίας, ενημέρωσης και κινητοποίησης φορέων της κοινότητας, για τις ψυχωτικές διαταραχές και τη σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης αυτών.

11. Δράσεις ενημέρωσης για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και των προκαταλήψεων που σχετίζονται με τις ψυχικές διαταραχές.

12. Συμμετοχή για τη δημιουργία εκπαιδευτικών πρωτοκόλλων και πρωτοκόλλων αξιολόγησης όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ΜΕΠ στη χώρα κλπ.

Οι υπηρεσίες της Μονάδας θα παρέχονται δωρεάν εντός της κοινότητας, σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον φιλικό και συνεργατικό, λαμβάνοντας μέριμνα για την αποφυγή της στιγματοποίησης.

Τηλ. επικοινωνίας: 271-1711710

Ημέρες και ώρες επικοινωνίας Δευτέρα- Τρίτη και Πέμπτη 16.00-21.00

Video: 

ArcadiaPortal.gr Τρίπολη: Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.