Βουλή-Novartis: Κόντρα με το… καλημέρα για τη διαδικασία της ψηφοφορίας

Βουλή-Novartis: Κόντρα με το… καλημέρα για τη διαδικασία της ψηφοφορίας

Φεβρουάριος 21, 2018 - 11:21
4 σχόλια

Σε τεταμένο κλίμα ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την υπόθεση Novartis, με αφορμή τη διαδικασία και τις δέκα κάλπες που έχουν στηθεί για την ψηφοφορία το βράδυ της Τετάρτης.

Παίρνοντας τον λόγο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, να διεξαχθεί η ψηφοφορία χωριστά για κάθε πρόσωπο, δεν δεσμεύει την Ολομέλεια.  Παράλληλα πρόσθεσε ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και άρα «η απόφαση της Διάσκεψης είναι απολύτως λανθασμένη».

«Αυτή η πρόταση, όπως εισάγεται, δεν αντέχει σε καμία λογική και αγγίζει τα όρια της προσωπικής συκοφάντησης» είπε ο Νίκος Δένδιας και αναρωτήθηκε αν από την έρευνα που διενεργεί η Δικαιοσύνη προκύψουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, τι θα κάνει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Γι’ αυτό, όπως υποστήριξε, πρέπει να στηθεί μια και μόνη κάλπη. Σημείωσε, ακόμη, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να αμνηστεύσει τυχόν ευθύνες του Π. Κουρουμπλή και γι΄αυτό δεν πρότεινε 11 κάλπες, αλλά 10.

«Η σημερινή διαδικασία είναι μια θλιβερή διαδικασία και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος του κοινοβουλίου είναι να λάβει απόφαση για μια κάλπη» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι γίνεται προσπάθεια να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα, προειδοποιώντας ότι η ΝΔ θα επιδείξει εντονότατη αντίδραση αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιμείνει στην πρότασή της.

Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε, η Ολομέλεια, ως κυρίαρχο όργανο, να αποφασίσει για μια κάλπη που θα αφορά τη σύσταση ή όχι ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

«Το πλαίσιο στο οποίο πρέπει όλοι να τοποθετηθούν είναι το Σύνταγμα ο Κανονισμός και η κοινοβουλευτική πρακτική» ανέφερε η αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν επί της ουσίας. Το ζήτημα που ετέθη δεν ήταν αν θα στηθούν μια ή δέκα κάλπες αλλά αν θα υπάρχει δυνατότητα ή υποχρέωση να υπάρχει για καθέναν εκ των αναφερομένων στη δικογραφία, η επιλογή του κάθε βουλευτή να ψηφίσει υπέρ ή κατά ή παρών», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημειώνοντας ότι αν υιοθετούνταν η πρόταση της ΝΔ τότε και οι 10 αναφερόμενοι στη δικογραφία θα ήταν στο αντικείμενο της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ούτως ή άλλως.

Με την πρόταση που ψηφίστηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων αν για κάποιο από τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα δεν συγκεντρωθούν 151 ψήφοι τότε δεν θα περιληφθεί στο αντικείμενο της έρευνας.

«Με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη δεν στερείται από κανέναν το δικαίωμα να μην είναι τελικά στην πρόταση, διότι η πρόταση απαιτεί 151 ψήφους θετικές για να υπαχθεί κάποιος αναφερόμενος στην έρευνα της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Αν για όλους γινόταν πακέτο η ψηφοφορία, ανεξαρτήτως μιας ή δέκα καλπών, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα να είναι στη διάθεση της επιτροπής ως αναφερόμενοι», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Το ζήτημα που εξετάζεται εδώ, δεν είναι in rem. Εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος για να προσθέσει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου.

«Αν δηλαδή, κάποιο από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, κάνει χρήση του δικαιώματος να ψηφίσει για υπόλοιπα, δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου» τόνισε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης απάντησε:

«Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος; Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες; Δεν έχουμε, γιατί για τον κ. Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης».
«Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντάσσεται στη «σκευωρία», μέρος της οποίας είναι «τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες» και γι΄αυτό στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν διατυπώνονται συγκεκριμένες κατηγορίες» υπογράμμισε.

Συνεπώς, είπε ο Μάκης Βορίδης, πρέπει να στηθεί μια κάλπη περί της αρμοδιότητας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Προανακριτική Επιτροπή για όλους και για όλα, με πλήρεις ανακριτικές αρμοδιότητες, ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δια των βουλευτών της Γιάννη Κουτσούκου και Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση της πλειοψηφίας «παντελώς ανυπόστατη και άκυρη».

Ο κ. Κουτσούκος ζήτησε να στηθούν 12 κάλπες και για τους Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθό. Οι δύο ομιλητές στήριξαν το επιχείρημά τους στο ότι στην πρόταση, δεν περιγράφονται ορισμένα αδικήματα ενώ άλλα θεωρούνται παραγεγραμμένα χωρίς καν να αναφέρονται, ενώ επιπλέον «λείπουν πρόσωπα», όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αναφέρεται ως ΚΠ «λες και ο υπουργός Υγείας είναι ανήλικο».

Ο κ. Παπαθεοδώρου επισήμανε, επίσης, ότι δεν αναφέρεται η περίοδος από τον Σεπτέμβριο του 2017, οπότε υπουργός Υγείας είναι ο Ανδρέας Ξανθός και η οποία και δεν εμπίπτει σε παραγραφή. Ζήτησε να τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος, όπως υποστήριξε, "μάζεψε την πρόταση της πλειοψηφίας", καθώς αυτή, όπως σημείωσε, (η πρόταση της πλειοψηφίας) είναι να διεξαχθούν δύο τρεις συνεδριάσεις στις οποίες θα γίνει συζήτηση αν η Επιτροπή έχει αρμοδιότητες και να σταλεί ο φάκελος στην Δικαιοσύνη.

«Δεν θα πάμε έτσι, ούτε πρόκειται να στηθούν κάλπες για να σπιλωθούν πρόσωπα και μετά να τους πούμε συγγνώμη, επιστρέφει ο φάκελος στην Δικαιοσύνη. Αυτά είναι δίκες που γνωρίσαμε στο παρελθόν και έχουν πολύ σκοτεινή ιστορική αναφορά. Θα συζητήσουμε εδώ για όλους και για όλα και πάνω από όλα δεν θα γίνει κανιβαλισμός των θεσμών και κανιβαλισμός των διαδικασιών» κατέληξε ο κ. Παπαθεοδώρου, ενώ ο Γιάννης Κουτσούκος μίλησε για «επιτομή της μεθόδευσης» για την σπίλωση πολιτικών προσώπων.

«Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους και να μην καταλήξει σαν την υπόθεση Παπαντωνίου. Ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα, θα γίνει κανονική διαδικασία. Οι κουκούλες θα πρέπει να βγουν. Θα κληθούν μάρτυρες. Αν στην πορεία προκύψουν και άλλα πρόσωπα θα διευρυνθεί η έρευνα. Αν έχετε σκοπό να πάτε να κλείσετε την υπόθεση άρον άρον, εμείς σε τέτοιο θέατρο συμμετοχή δεν θα έχουμε» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας ότι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα πρέπει να εξετάσει όλα τα αδικήματα, ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί, διότι ο λαός πρέπει να μάθει ότι το φάρμακο εντάσσεται στον τζόγο της αγοράς και ότι η ζωή του βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών.

«Η Βουλή δεν αντιμετωπίζει όλα τα αναφερόμενα πρόσωπα στη δικογραφία μαζί αλλά χωριστά. Είμαστε σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων», είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης. Απέδωσε τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις ενστάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε επικοινωνιακά τερτίπια και παρελκυστική τακτική.

«Δεν μπορεί να ονομάζουμε κουκουλοφόρους τους προστατευόμενους μάρτυρες. Θα έρθει η ώρα που θα αποκαλυφθούν και θα μιλήσουν» είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης. «Εμείς θέλουμε να βγουν όλα στο φως» είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια κάλπη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να συγκροτηθεί επιτροπή και μια δεύτερη κάλπη για όλα τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα.

«Όταν λέμε όλα στο φως ή το εννοούμε ή είναι καραμέλα και στάχτη στα μάτια» είπε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι και τόνισε ότι προέχον είναι να ερευνηθεί και το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης και το ζήτημα της τυχόν εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Για την απουσία του Π. Κουρουμπλή σχολίασε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί, "κατά το Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει", να τον αφαιρεί από την πρότασή της».

«Έρευνα από το α στο ω χωρίς χειραγώγηση της Βουλής ή της δικαιοσύνης» είπε ο κ. Αμυράς και πρότεινε μια κάλπη για να αποφασιστεί η συγκρότηση ή μη ειδικής επιτροπής, η οποία στη συνέχεια, με πλήρεις αρμοδιότητες, θα ερευνήσει τα αδικήματα και τα πρόσωπα.

(ΠΗΓΗ: kathimerini.gr)

Ειδήσεις: 

4 Σχόλια

Το πράγμα πάει για κουκούλωμα;;;;!!!!!!! Να δω την αντίδρασή σας πολίτες Συριζαίοι μου, αν η Ελληνική δικαιοσύνη δε βρει ένοχο κανένα υψηλό πολιτικό πρόσωπο. Μετεξελιχτήκατε σε νέο ΠΑΣΟΚ;;;;; Εμείς μένουμε συντονισμένοι.

Eίναι δυνατόν να σταθεί κάτι σχεδιασμένο από ένα σαθρό συνονθύλευμα όπως οι συριζοψεκασμένοι;

Μα είναι το νεο πασοκ και θα συνεργαστεί και η νδ μαζι του σε λιγο όταν και τα δύο μαζι δεν θα πιανουν πανω από 30% στις εκλογες

Αν πάει στην Δικαιοσύνη τότε θα γίνει ό,τι είναι να γίνει. Εκτός αν υπάρχει περίπτωση παραγραφής.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.