Σμυρνιώτης: Οι δημοτικές αρχές σήμερα δεν αξιοποιούν χρηματοδοτικούς πόρους

Σμυρνιώτης: Οι δημοτικές αρχές σήμερα δεν αξιοποιούν χρηματοδοτικούς πόρους

Φεβρουάριος 27, 2018 - 12:18
5 σχόλια

Παρέμβαση  Γραμματέα ΠΕΔ Πελοποννήσου και  τ. Δημάρχου Τρίπολης  Γιάννη Σμυρνιώτη στο 10ο  Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση:

Το 2011 γεννήθηκαν οι πρώτοι Καλλικρατικοί Δήμοι δημιούργημα ενός  πρωτόγνωρου για τα ελληνικά δεδομένα  εγχειρήματος στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και οι πολίτες των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξουσιοδότησαν τότε πολλούς εκ των παρευρισκόμενων σήμερα εδώ  να  οδηγήσουν στα πρώτα τους βήματα.

Σε μια εποχή που περίσσευαν οι προκλήσεις, οι δυσκολίες, που έπρεπε εκ των πραγμάτων  να προχωρήσουμε σε αλλαγές. Σε μια εποχή που προβλήματα του χθες συσσωρεύονταν με γεωμετρική πρόοδο καθιστώντας αβέβαιη και  δυσοίωνη κάθε πρόβλεψη ακόμα και για την κάθε επόμενη μέρα.

Σε εκείνα τα τριάμισι χρόνια πραγματοποιήθηκαν σημαντικές τομές στη διοίκηση και την οργάνωση του Δήμων.

Τομές που σίγουρα ενόχλησαν κάποιους που είχαν επαναπαυθεί στο απόλυτα δημαρχοκεντρικό μοντέλο που κυριαρχούσε στην προ Καλλικράτη εποχή και ήθελε τα στελέχη του Δήμου, αιρετούς και προσωπικό, απλά εκτελεστικά όργανα του επικεφαλής της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.

Παρά την αλλεπάλληλες περικοπές πόρων που ξεπέρασαν και το 60% σε σχέση με το 2010 νοικοκυρεύτηκαν και αναδιαρθρώθηκαν τα οικονομικά και αναπτύχθηκε ένα πλήρες σχέδιο δράσεων που ενεργοποίησε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Εμπορικό κόσμο, αγρότες, κτηνοτρόφους, επιχειρήσεις, νεολαία, επιμελητήρια και ομοσπονδίες, συλλόγους και σωματεία, εθελοντές.

Με στρατηγική, προγραμματισμό, μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά, πραγματοποιήθηκε σημαντικό έργο.

Έργο που άλλαξε την κατεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και στην Περιφέρειά μας.

Έργο που για  να υλοποιηθεί αξιοποιήθηκαν όλα τα διαθέσιμα  χρηματοδοτικά εργαλεία και κυρίως το ΕΣΠΑ 2007-2013 γιατί δυστυχώς οι Εθνικοί πόροι συρρικνώνονταν δραματικά.

Δεν μπορώ όμως να πω το ίδιο για την τρέχουσα δημοτική περίοδο και τη δυνατότητα των δημοτικών αρχών να αντλήσουν και να αξιοποιήσουν πόρους από αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία συμβάλλοντας έτσι στο ζητούμενο, δηλαδή στην ανάπτυξη της χώρας.

Γιατί αν με αφετηρία το 2011, υλοποιήθηκε  ένα απόλυτα στοχευμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, θέτοντας διαφανείς και ισχυρές  βάσεις για την πορεία των νέων Δήμων στο χρόνο, η τρέχουσα δημοτική περίοδος, που είναι πλέον σε χρόνο ίση με την προηγούμενη, δεν έχει να επιδείξει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, όχι μόνο αντίστοιχο αλλά ούτε καν αξιοσημείωτο ποσοστό δράσεων και έργων της προηγούμενης.

Γιατί δεν μπορεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου να βολοδέρνει ακόμα για το ποιο μοντέλο θα ακολουθηθεί στην διαχείριση των απορριμμάτων της.

Γιατί τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της τρέχουσας προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 και δυο πριν τη λήξη της  είναι ελάχιστοι αν όχι ανύπαρκτοι οι πόροι που απορροφήθηκαν.

Γιατί η περιοχή με το σημαντικότερο Ενεργειακό Κέντρο της Νότιας Ελλάδας – την Μεγαλόπολη - που πλέον χρησιμοποιεί ως καύσιμο και το φυσικό αέριο πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και στη μεταλιγνιτική εποχή.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις και ελπίζοντας ότι οι θεσμικές αλλαγές που προωθούνται δεν θα εξαντληθούν στο εκλογικό σύστημα των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά θα ξεκαθαρίσουν ρόλους, κατανομή όρων και αρμοδιότητες τόσο ανάμεσα στο Κράτος και την Αυτοδιοίκηση όσο και ανάμεσα στους δύο βαθμούς της, σας καλωσορίζω στην Τρίπολη και εύχομαι το συνέδριο να είναι συνέδριο σημαντικών αλλά κυρίως ρεαλιστικών αποφάσεων που σύντομα θα μετουσιωθούν σε πράξη.

Δελτίο Τύπου


5 Σχόλια

δεν ειναι κακο να κανεις ονειρα γιαννακη,τα ονειρα δεν τα πληρωνεις ,αντιθετα ΠΛΗΡΩΝΩΝΤΕ !!!!!!!!

@18.01 Τράβα ρε ούγκανε να μάθεις να γράφεις πρώτα, που μου θες και σχόλια! Κάτι τέτοια τροκάνια σαν και σένα μας φόρτωσαν στο σβέρκο τον Παυλή και τον περιφερόμενο θίασό του, που έχουν διαλύσει όλο το δήμο! Ουστ, στις στάνες σας, τραχανοπλαγιές!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.