Πολάκης σε Τατούλη: Στο κράτος θα παραμείνει η δημόσια Υγεία (vid)

Πολάκης σε Τατούλη: Στο κράτος θα παραμείνει η δημόσια Υγεία (vid)

Φεβρουάριος 27, 2018 - 11:54
0 σχόλια

Το θέμα των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας στον τομέα της Υγείας όπως και το θέμα του υγειονομικού χάρτη της Περιφέρειας Πελοποννήσου συζητήθηκε στη συνεδρίαση «Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία» στο 10ο Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Τρίπολη.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και ο αναπληρωτής ΓΓ υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός.
Η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Πολιτισμού και Παιδείας Ελένη Παναγιωτοπούλου μίλησε για το άρθρο 137 του Νόμου που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καταργήθηκε η εκχώρηση της αρμοδιότητας των Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) στις αιρετές περιφέρειες που προέβλεπε ο Νόμος 3852/2010 «Καλλικράτης» επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να τα καταφέρει και να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα.

Ας δοθούν αρμοδιότητες στην Περιφέρεια και να δώσετε την εποπτεία των δομών Υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η αιρετή περιφέρεια είναι σε θέση και να σχεδιάσει το υγειονομικό χάρτη για να εξυπηρετεί τους πολίτες και τις ανάγκες που τις γνωρίζει λόγω της αμεσότητας. Αν χρειαστεί αυτό να γίνει πιλοτικά, η περιφέρεια δηλώνει παρούσα.
Στη συνέχεια, ο εντεταλμένος σύμβουλος Χαράλαμπος Σκούρος από την δική του πλευρά επεσήμανε το υψηλό έργο της περιφέρειας για την βελτίωση και ενίσχυσε των δομών υγείας, ζητώντας οι αρμοδιότητες να επιστέψουν στις αιρετές περιφέρειες.  Επίσης ανέφερε ότι η περιφέρειας είναι σε θέση να φτάσει την παροχή υγείας σε κάθε απομακρυσμένο χωριό.

Η περιφέρεια έχει τον τρόπο να στελεχώσει τις δομές Υγείας και να φτάσει τις παροχές δωρεάν δημόσιας Υγείας σε όλους τους πολίτες

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Συμφωνώ θεωρητικά στο να επιστρέψουν οι αρμοδιότητες, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει οριζόντια γιατί το κράτος έχει ευθύνη να προφυλάσσει την υγεία των πολιτών και δεν μπορεί να φύγει από αυτό».

Πρέπει να το στήσουμε στα πόδια του για να μην μπορεί κάνεις να το ξεθεμελιώσει και τότε με συγκροτημένο τρόπο και με άλλες αλλαγές στη διοίκηση του κράτους, μπορεί να το προχωρήσουμε.
Μπορεί στη δική σας Περιφέρεια που έχετε στήσει μια διοίκηση να προχωρήσει αλλά σε μια άλλη «μπορεί να κλάψει το παιδί τη μάνα»

Πρέπει το κράτος να επαναφέρει το δημόσιο σύστημα σε ένα καλό επίπεδο και μετά να γίνει η όποια μεταβίβαση.

Διαβάστε την τοποθέτηση του περιφερειάρχη:

Την ανάγκη δημιουργίας του καταστατικού χάρτη της υγείας και της μεταφοράς της αρμοδιότητας εποπτείας και διοίκησης των δομών υγείας στις Περιφέρειες πρόταξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την παρέμβασή του στη συνεδρία για τις υποδομές και της πολιτικές για την υγεία στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πελοποννήσου, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018.

«Η Υγεία θεωρώ ότι είναι ένα φυσικό δικαίωμα που μπορεί να αναγνωριστεί καθολικά από μια οργανωμένη πολιτεία απέναντι στον πολίτη» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και υπογράμμισε ότι «είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να προσεγγίσουμε τα επιτελικά προβλήματα που παρατηρούνται για να μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι διαβουλευόμαστε αποτελεσματικά και ότι καταλήγουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Το διά ταύτα σε ένα τέτοιο Αναπτυξιακό Συνέδριο δημιουργεί προϋποθέσεις δεσμεύσεων σε όλους τους θεσμικούς φορείς». 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σχολιάζοντας την άποψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τη μεταφορά της αρμοδιότητας εποπτείας και διοίκησης των δομών υγείας στις Περιφέρειες  δήλωσε «δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει ότι θα περιμένουμε να δημιουργηθούν συνθήκες ωριμότητας για να μπορέσει ένας άλλος θεσμός με καθολική αποδοχή να αναλάβει τις ευθύνες αυτές. Εάν η αρμοδιότητα και ευθύνη της οργάνωσης, της εποπτείας και της διοίκησης των δομών υγείας ήταν στην περιφερειακή αρχή η εικόνα θα ήταν τελείως διαφορετική». 

Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να είναι ένα αυστηρά επιτελικό Υπουργείο που θα ασχολείται με τις πολιτικές υγείας σε όλες τις εκφάνσεις, δήλωσε ακόμα ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι η κατάσταση με τις δομές υγείας στην ευθύνη των Περιφερειών θα ήταν καλύτερη. «Δεν θα έκανε κάθε διοικητής Νοσοκομείου τη δική του πολιτική όταν θα υπήρχε άμεσα εποπτεύουσα αρχή η περιφερειακή αρχή. Θα ήταν πιο ευέλικτο το σύστημα και κυρίως θα μπορούσε να έχει περισσότερα μετρήσιμα αποτελέσματα στην παραγόμενη ποιότητα υπηρεσιών υγείας». 

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο διαχωρισμό δημόσιας υγείας από την ιδιωτική. «Σε ποια χώρα γίνεται κάτι τέτοιο; Όλοι οι τομείς έχουν κυρίως ως ευθύνη να παρέχουν ανεμπόδιστα τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας και το σύστημα να είναι ελεύθερο, χωρίς σε καμία περίπτωση να αντιβαίνουν την αρχή της χρηστής διοίκησης και λειτουργίας».

«Εντελώς απαράδεκτα ο τέως Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος αφαίρεσε εν μία νυκτί μετά τα μεσάνυχτα με κωδικούς αριθμούς τον τρίτο πυλώνα του Καλλικρατικού νόμου, της εποπτείας και της διοίκησης των μονάδων υγείας στην περιφερειακή αρχή. Στο παρελθόν άλλωστε δε λύθηκαν τα προβλήματα με την κεντρική διοίκησή τους» δήλωσε ακόμα ο κ. Τατούλης. 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε τέλος την πεποίθησή του ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η συνεργασία που έχει επιτευχθεί μεταξύ της Κυβέρνησης και των Περιφερειακών αρχών αποτελούν αυτή τη στιγμή το καλύτερο κράμα για μία καθαρή πολιτική έξω από ιδεοληψίες στο χώρο της υγείας. «Αυτό ζητούν οι πολίτες και αυτή είναι η υποχρέωση η δική μας».

Video: 

ArcadiaPortal.gr Πολάκης σε Τατούλη: Στο κράτος θα παραμείνει η δημόσια Υγεία


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.