ΣΑΟΟ και ΕΟΣ: Η χειρότερη από όλες τις προταθείσες κακές λύσεις ο Άγιος Βλάσης

ΣΑΟΟ και ΕΟΣ: Η χειρότερη από όλες τις προταθείσες κακές λύσεις ο Άγιος Βλάσης

Μάρτιος 25, 2015 - 19:38
13 σχόλια

Κοινή ανακοίνωση Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (ΣΑΟΟ) και ΕΟΣ Τρίπολης για τα απορρίμματα.

Μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί ο Δήμος μας, με συγκεκριμένες ευθύνες των αρμοδίων (Κυβερνήσεις, Περιφέρεια και Δήμος), στο βαθμό που στον καθέναν τους αναλογούν, φτάσαμε στη χειρότερη από όλες τις προταθείσες κακές λύσεις.

Και αυτό διότι η επιλεγείσα θέση στον Άγιο Βλάση, για την προσωρινή αποθήκευση των απορριμμάτων (ουδέν μονιμότερον του προσωρινού), βρίσκεται μέσα στο πολύτιμο περιαστικό δάσος της πόλης μας, και κατακτά το παγκόσμιο ρεκόρ φαντασίας και ελαφρότητας.

Τα ερχόμενα καλοκαίρια, με τις κατάλληλες μετεωρολογικές συνθήκες (θερμοκρασία, άνεμος), ο κίνδυνος της πυρκαγιάς θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Κινδυνεύει να καεί όχι μόνο η συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και ολόκληρο το ενιαίο περιαστικό πευκοδάσος, από το Ψυχιατρείο μέχρι τα Τρίκορφα, από το Νοσοκομείο και τον Άγιο Θόδωρα μέχρι το Μερκοβούνι και τη  Σκοπή.

Επίσης, κινδυνεύει από τον καπνό και την πυρκαγιά και η ίδια η πόλη, αφού είναι σε πλήρη επαφή με το περιαστικό δάσος καθ’ όλο το δυτικό  όριό της, η δε εξαφάνισή του θα δημιουργήσει ανεξέλεγκτα φαινόμενα πλημμυρών.

Όσοι γνωρίζουν από δασικές πυρκαγιές, καταλαβαίνουν ότι το επιχείρημα της «αποτελεσματικής επιτήρησης» είναι έωλο για τους εξής λόγους:

Οι χωματερές που είναι το αίτιο για το 40% των πυρκαγιών στην Ελλάδα, το καλοκαίρι κυρίως, περικλείουν ένα τεράστιο θερμικό φορτίο αυτανάφλεξης, όπως απέδειξε και η φωτιά στη χωματερή Λεβιδίου το 2006.
Οι ξηροθερμικές συνθήκες, η ταχύτητα και οι ριπές των ανέμων, καθιστούν τη μετάδοση της φωτιάς ιλιγγιώδη και την επέκτασή της στο περιβάλλον  πευκοδάσος, αστραπιαία. Οι πυρκαγιές του 2007 στην Ασέα το απέδειξαν, παρά το γεγονός ότι τα καστανοδάση και δρυοδάση της ήταν αθώα, σε σχέση με τα πεύκα της Τρίπολης, που αποτελούν πραγματικό πυρπολικό.
Η πυρκαγιά στον Άγιο Βλάση το 2003, παρότι εντοπίστηκε από την πρώτη στιγμή και σε ένα μόνο σημείο και παρότι υπήρχε πλήρης άπνοια, δύσκολα κατεστάλη μετά από πέντε ώρες συντονισμένης δράσης, τριών ελικοπτέρων και δεκάδων πυροσβεστών και εθελοντών.
Τριάντα χιλιάδες στρέμματα ελατοδασών αφανίστηκαν το 2000 στο Μαίναλο, παρά τις 20-ήμερες επιχειρήσεις πολλών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, και ολόκληρης της πυροσβεστικής δύναμης της Νότιας Ελλάδος. Και αυτό λόγω των εναλλασσόμενων ριπών ανέμου και της συνεχούς μεταβολής της κατεύθυνσής του, που δημιούργησε πολλαπλά και ανεξέλεγκτα μέτωπα.

Εμείς,  ως ορειβατικοί σύλλογοι, έχουμε καθήκον και υποχρέωση να επισημάνουμε τους κινδύνους αυτούς, τόσο προς τις αρμόδιες αρχές, όσο και προς τους συμπολίτες μας πριν να είναι αργά.

Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οριστική λύση του προβλήματος, είναι η ολοκληρωμένη εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων από το Δήμο μας. Δηλαδή, διαλογή στην πηγή – ανακύκλωση – κομποστοποίηση.

Και αυτό πρέπει να αρχίσει τώρα αμέσως με την εκπαίδευση – ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας και την παροχή υλικών μέσων (κάδοι, κομποστοποιητές, ειδικές σακούλες κλπ), από τον ίδιο το Δήμο μας.

Ειδήσεις: 

13 Σχόλια

Για άλλη μια φορά ο κ. Παυλής μας βγάζει έξω από τα ρούχα μας......Τι να πει κανείς.....Μπορεί να μας εξηγήσει ο Δήμαρχος με ποια κριτήρια επέλεξε αυτή τη τοποθεσία? Πότε θα επέμβει η δικαιοσύνη για όλα αυτά τα εγκλήματα που γίνονται στο Δήμο Τρίπολης σε σχέση με τα απορρίμματα? Ο εισαγγελέας ακούει, βλέπει, διαβάζει? σε ποιον κόσμο ζει? Πουλημένος κι αυτός???Κάποια στιγμή θα λογοδοτήσουν όλοι και δεν θα τους σώζει κανείς.

Ρε τι λέτε ρε; Και ΣΑΟΟ και ΕΟΣ υποστηρίζουν το ίδιο για τον Άγιο Βλάση; Μήπως είναι και αυτοί του Σμυρνιώτη ή των άλλων παρατάξεων; Μήτσο έχεις απλά μυαλό κουκούτσι και εσύ και οι συνεργάτες σου που βλέπετε Σμυρνιώτη στα όνειρα σας ακόμα και τώρα που τελείωσε το ΣτΕ. Δεν είναι θέμα Σμυρνιώτη (λίγος ήταν και αυτός) που εσείς κάνετε μακακίες και δεν έχετε βρει ούτε μια λύση σε 7 μήνες

Και μετα λέμε γιατι δεν βγαίνουνε απο την κρίση ουτε για τα σκουπίδια δεν μπορούν να βρουν λυση

Στον Άγιο Βλάση, δηλαδή μέσα στην Τρίπολη θα τα έχουμε τα σκουπίδια . Αυτή είναι λύση; τροπή σας

Εννοείται ήταν λίγος αλλά έκανε ένα καλό. Βρίσκοντας την, ο θεός να την κάνει κι αυτή, λύση της Αγ. Τριάδας, και ταλαιπωρώντας απίστευτα ακόμα και τώρα τους λίγους κατοίκους της, δημιούργησε ένα προηγούμενο. Είδαμε τι μπορεί να κάνει μια λύση ανάγκης για να ανακουφιστεί προσωρινά η πόλη. Απίστευτες καταστάσεις! Για εξυγίανση της περιοχής ούτε λόγος ακόμα και τώρα, και μας λένε ότι αυτή η χωματερή θα είναι από..σόι θα διαφέρει, και θα καθαριστεί άμεσα. Επίσης ο Παυλής είπε, για να μας πείσει για την έλλειψη κινδύνου από την εγγύτητα του σημείου με μια από τις πηγές που τροφοδοτεί την πόλη, ότι θα γίνεται διαλογή στα επικίνδυνα λύματα, πριν πάνε εκεί τα σκουπίδια. Όποιος πείθεται να σηκώσει το χέρι του! Εδώ δεν λειτουργούν στοιχειώδη πράγματα, τι μας λένε τώρα; Να πω απλά τι θα γίνει; Θα πάνε εκεί για 2-3 χρόνια, και εκεί θα ξεχαστούν ακόμα κι όταν κλείσει η χωματερή. Υπερβολές θα πείτε ε; Δυστυχώς το άμεσο παρελθόν και η "υπευθυνότητα" της τωρινής δημοτικής αρχής δεν μας προδιαθέτει για μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Λεβέντες του βουνού και του λόγγου αφού αξιολογήσατε τις (κακές) λύσεις γιατί δεν ανακοινώνετε και την καλύτερη;

Προτείνω όλοι όσοι διαφωνείτε με τις όποιες λύσεις μέσα στην αυριανή ημέρα να αποφασίσετε που πρέπει να πάνε τα σκουπίδια , τα σκουπίδια μας , τα σκουπίδια σας . Σταματήστε επί τέλους να επικρίνετε η να χειροκροτάτε είτε την δημοτική αρχή είτε την αντιπολίτευση.

Να δούμε όλες τις προτάσεις, πως λέτε ότι είναι η χειρότερη αν δεν ξέρετε ποία άλλα γήπεδα πρωταθηκαν; τέλος συμφωνώ με την τελευταία παράγραφο όσον αφορά την λύση, αλλά να προσθέσω ότι θα πρέπει να είναι και εντός του Δήμου η όποια λύση, όχι σε λύσεις μακριά από την Τρίπολη απλά για να μην έχουμε αντιδράσεις

φυσικα! Κοντα στην τριπολη θα πρεπει να ειναι τα σκουπιδια. Τα σκουπιδια τα δημιουργούν οι πόλεις και οχι τα χωριά! δεν ειναι αδικο λοιπον να τα βρωμισουμε με τα δικα μας σκουπίδια!!

Μάλιστα...ξέρεις όμως τι γίνεται? Το συγκεκριμένο σημείο δεν είναι καθόλου μα καθόλου βολικό για μεταφόρτωση (φυσικά αυτό δε σε νοιάζει, άλλα σε νοιάζουν, απλά το αναφέρω) ενώ κάποιες περιοχές κοντά σε χωριά, πχ Κακούρι είναι ό,τι πρέπει...

ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ? ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΙΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ! ΜΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ...ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΠΟΤΕ!

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΣΑΟΟ ΚΑΙ ΕΟΣ ΤΙ ΛΥΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ.ΣΤΟΝ ΣΑΟΟ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΗ?

1)Το νταμάρι θα έπρεπε να είχε αποκατασταθεί από τους ιδιοκτήτες στην πρότερη μορφή. 2)Είναι δασική περιοχή και δεν επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης από τον οποιοδήποτε.Τα Δικαστήρια που θα γίνουν έχουν εύκολες αποφάσεις ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΑΥΛΗ) κ. Δήμαρχος: Είναι ενιαίος χώρος. Είναι μέσα στο δάσος δηλαδή έχει πολλά δέντρα γύρω γύρω, έχει αρκετά ξέφωτα, αρκετά μεγάλα μπροστά στο νταμάρι, που μας βοηθάει πάρα πολύ να αφήσουμε τους σάκους εκεί

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.