Παρατεταμένο χειροκρότημα για την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» στην Τρίπολη (pics,vid)

Παρατεταμένο χειροκρότημα για την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» στην Τρίπολη (pics,vid)

Ιούλιος 28, 2017 - 09:12
3 σχόλια

Τυχεροί θα πρέπει να αισθάνονται όσοι παρακολούθησαν την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» την Πέμπτη 28 Ιουλίου στο Άλσος Αγίου Γεωργίου στην Τρίπολη.

Στο γεμάτο «για τα δεδομένα της Τρίπολης» ειδυλλιακό θέατρο παρουσιάστηκε η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και του Μανώλη Δούνια. Μια εξαιρετικά παράσταση, που πάτησε πιστά σε μία από τις ωραιότερες δημιουργίες του Ευριπίδη, αξιοποιώντας άψογα τη σύγχρονη μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και στέλνοντας τα επίκαιρα όσο ποτέ μηνύματα στο κοινό.

Ο Αιμίλιος Χειλάκης ως Αγαμέμνω και Αχιλλέας, η Αθηνά Μαξίμου ως Μενέλαος και Κλυταιμνήστρα και η Λένα Παπαληγούρα ως Ιφιγένεια και Πρεσβύτης στέκονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης πάνω σε τρία ξύλινα κινούμενα βάθα, τα οποία μετακινούσαν οι γυναίκες του χορού.

Ο  Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας  επέλεξαν τα κεντρικά πρόσωπα της τραγωδίας να στέκονται σχεδόν ακίνητα, ντυμένα και βαμμένα στα λευκά, χωρίς υποδήματα, με τις γυναίκες από τη Χαλκίδα να αφηγούνται είτε να την ιστορία, είτε να βάζουν σε διλλήματα το κοινό.

«Ο άνθρωπος κουφάθηκε βαθιά από τις ιαχές της ανομίας και, το χειρότερο, αρχίζει να συνηθίζει. Δέχεται τα πάντα, εκτός από το μόνο που μπορεί να τον σώσει, να στραφεί στον άλλον και να χτίσει μια ζωή που δεν θα αξίζει να γκρεμίσουν οι θεοί…»

Αυτοί οι στίχοι από την εξαιρετική μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα δεν θα ακουστούν μόνο από το χορό αλλά και από την ίδια την Ιφιγένεια, ρίχνοντας έτσι την αυλαία στην παράσταση «Ιφιγένεια εν Αυλίδι»

Η παράσταση έκλεισε με ένα παρατεταμένο δυνατό χειροκρότημα, κερδίζοντας έτσι το σπουδαιότερο στοίχημα.

Δείτε ΕΔΩ την συνέντευξη από τον σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή της παράστασης Αιμίλιο Χειλάκη.

Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPortal.gr Η τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» στην Τρίπολη


3 Σχόλια

ΛΙΓΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ

Είχε αρκετό κόσμο (όχι ασφυκτικά) και η παράσταση ήταν πάρα πολύ δυνατή με φοβερές ερμηνείες και εφευρήματα σκηνοθετικά!!! Τυχερός όποιος την είδε και δεν συμφωνώ με τον προηγούμενο. Για το γενικό του σχόλιο θα πρέπει να γίνει συνολική αποτίμηση στο τέλος και να επιμεριστούν ευθύνες μεταξύ όλων και του ίδιου του κόσμου, για το τι επιλέγει και το τι μπορεί βέβαια, λόγω συνθηκών.

Η παράσταση ήταν από τις καλύτερες πανελλαδικώς για φέτος και ο κόσμος πολύς.Το κοινό της Τρίπολης πηγαίνει συχνά σε περιφερειακά φεστιβάλ για να δει την παράσταση της αρεσκείας του,επομένως, το ζητούμενο είναι να έρχονται ποιοτικές παραστάσεις, έστω και λίγες.Αν το φεστιβάλ ανακοινώνεται 5 ημέρες πριν την έναρξη, έχει 20 παραστάσεις και αξίζουν οι 5, ευλόγως δεν θα έχει συμμετοχή.Αν διαφημιστεί όπως πρέπει, μήνες νωρίτερα,έρθουν πρωτοκλασσάτες παραστάσεις και περιποιηθούν λίγο το θέατρο (WC,σκουπίδια,πρόσβαση,φώτα),το φεστιβάλ θα αναβαθμιστεί.Η Τρίπολη παράγει και αποζητά γνήσιο πολιτισμό.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.