Το μισό ελαιόλαδο από αυτό που μπορεί θα δώσει εφέτος η Κυνουρία

Το μισό ελαιόλαδο από αυτό που μπορεί θα δώσει εφέτος η Κυνουρία

Ιούλιος 28, 2017 - 09:45
7 σχόλια

Το μισό ελαιόλαδο από αυτό που μπορεί αναμένεται να παραγάγει εφέτος η Κυνουρία. Η πλούσια σε ελαιόδενδρα περιοχή της Αρκαδίας με το εξαιρετικό λάδι με χαμηλά οξέα θα αποδώσει το μισό των δυνατοτήτων της, όπως αναμένεται. Ως προς τη Βόρεια Κυνουρία, η ελλιπής εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας τα τελευταία τρία χρόνια μάλλον είναι καθοριστική για την παραγωγή. Οπωσδήποτε, από ην άλλη πλευρά, οι καιρικές συνθήκες έχουν παίξει τον ρόλο τους: οι βροχές και οι καταιγίδες που πέφτουν όταν δεν τις χρειάζονται τα δέντρα, δεν ευνοούν την καρπόδεση και, παρά το γεγονός ότι τα δέντρα έχουν ικανοποιητική ανθοφορία, τελικώς δεν δένουν τον καρπό.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας ο δήμαρχος Παναγιώτης Μαντάς, το πρόγραμμα δακοκτονίας, όπως είχε σχεδιαστεί, εφέτος θα εφαρμοστεί μόνο στο Κορακοβούνι και δεν θα γίνει στις κοινότητες Κάτω Βερβένων, Ξηροπηγάδου, Μελιγούς, Στόλου, Πλατάνας, Αγίας Σοφία, Αγ. Γεωργίου και Περδικόβρυσης, αφού δεν βρέθηκε εργολάβος. Ως προς αυτές τις τοπικές κοινότητες, ο κ. Μαντάς είπε ότι θα διανεμηθούν τα απαραίτητα στους αρότες ώστε να κάνουν δολοματικό ψεκασμό μόνοι τους.

Ωστόσο, στη Νότια Κυνουρία ο δολοματικός ψεκασμός ξεκίνησε χωρίς προβλήματα στις 21 Ιουλίου.
Αναλυτικά, στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με το olivenews.gr, κάθε Νομός αναμένεται να αποδώσει:

1) Αργολίδα: Η παραγωγή υπολογίζεται μερί τους 5.000 - 5.500 τόνους, δηλαδή διπλάσια της περσινής.
Ο μίνι καύσωνας του Μαΐου επηρέασε αρνητικά αρκετούς ελαιώνες, κυρίως τους μη αρδευόμενους. Επίσης, καθυστερεί η δακοκτονία. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αναφέρουν αυξημένη παραγωγή σε σύγκριση με πέρυσι.

2) Αρκαδία (Κυνουρία): Περίπου 1.500 τόνοι.
Η παραγωγή είναι μέτρια, περίπου στο 50% της μέγιστης, ενώ η περυσινή ήταν πολύ κακή, περίπου στο 10% της μέγιστης.

3) Λακωνία: Περίπου 23.000 – 28.000 τόνοι
Αν και υπάρχουν φόβοι για δάκο λόγω αυξημένης υγρασίας, ωστόσο, η παραγωγή αναμένεται μεγαλύτερη κατά +50% σε σύγκριση με την περυσινή.

4) Μεσσηνία: Περίπου 44.000 - 49.000 τόνοι
Η περυσινή χρονιά ήταν η χειρότερη της τελευταίας 30ετίας, οπότε η εφετινή είναι λογικό να είναι αυξημένη, αν και μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων. Έχει επηρεαστεί από καύσωνα και ανομβρία. Προβλήματα και με τη δακοκτονία. Από το σύνολο του νομού, οι 25-26.000 τόνοι συγκεντρώνονται στη περιοχή της Κυπαρισσίας.

5) Ηλεία: Περίπου 12.000 - 16.000 τόνοι
Πρόβλεψη παραγωγής αυξημένη από πέρυσι. Αν και η ανθοφορία ήταν εξαιρετική, ωστόσο, η εικόνα της καρπόδεσης ήταν μικτή, καθώς φαίνεται σε ορισμένα σημεία επηρεάστηκε από την υψηλή ζέστη. Πέρυσι, είχαν το πρόβλημα του γλοιοσπόριου, φέτος του πυρηνοτρήτη, ενώ υπάρχει πάντοτε η απειλή του δάκου.

6 )Αχαΐα: Περίπου 8.000 - 10.000 τόνοι
Σημαντικά μεγαλύτερη της περυσινής αν και η καρποφορία είναι στο ήμισυ της μέγιστης δυνατής. Το χειμωνιάτικο κρύο και τα χιόνια «ξύπνησαν» τα δέντρα που ανταποκρίθηκαν με καλή ανθοφορία, παρά τα προβλήματα στην καρπόδεση.

7) Κορινθία: Περίπου 7-10.000 τόνοι
Η περυσινή ήταν μια κακή χρονιά με 5.000 τόνους περίπου, ενώ το μέγιστο που μπορεί να φθάσει είναι οι 12.000 τόνοι. Φέτος, υπάρχουν ευνοϊκά σημάδια λόγω ανθοφορίας, αν και επακολούθησαν ζέστες που επηρέασαν την καρπόδεση. Οι βροχές ήταν ευεργετικές, γιατί έσωσαν τα δέντρα, το φυτικό κεφάλαιο, παρά τα όποια προβλήματα στο στάδιο της καρπόδεσης.

Σημειωτέον ότι αφαλώς η Κυνουρία δεν αποελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό δυναμη ελαιολάδου στην Πελοπόννησο. Ωστόσο, οι περισσότερες οικογένειες που ζουν εκεί, καλλιεργούν ελαιόδενδρα τα οποία πέρασαν στα χέρια τους από γενιά σε γενιά τόσο για να εξασφαλίσουν το λάδι της χρονιάς όσο και για να πουλήσουν, προκειμένου να έχουν ένα επιπλέον έσοδο. Τα τελευταία τρία χρόνια, η παραγωγή είναι ελάχιστη και για πολλά νοικοκυριά, ενώ έχουν ξοδέψει χρήματα για τη συντήρηση των κτημάτων τους, τα δέντρα τους δεν καρπίζουν. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη δημιουργεί προβλήματα στην τοπική οικονομία.

Γαλανιάδη Εύα

 


7 Σχόλια

Ποιος μας τελείωσε; ξέρετε; ποιος έπρεπε να ραντίσει; όχι Μαντας. Ο Τατουλης είναι υπευθυνος που μας δουλεύει τρία χρόνια. Και ο Μπακουρης που ακόμα και σήμερα λέει ότι θα ραντίσει. Άστο γιωργακο καλύτερα για το Πάσχα... έχετε τσακωθεί με την αλήθεια εκεί στην περιφέρεια. ο Μαντας τρία χρόνια τώρα το φωνάζει σε περιφέρειες και υπουργεία.

Να πάτε να ραντίσετε μόνοι σας ρε τεμπελόσκυλα. Θέλετε να παράγετε λάδι από τα καφενεία ή από την Αθήνα.

Παιδιά τα μάθατε τέλος οι επιδοτήσεις και τα χαριστικά δανεικά και αγύριστα. Αγρότες της πόλης που εισπράττουν, τέλος. Οι αληθινοί αγρότες χάνουν από αυτούς τους αγρότες της πόλης που τους τρώνε τους κόπους και τον ιδρώτα. Όποιος κάνει σαν δεύτερο επάγγελμα τον αγρότη 50% φορολόγηση...... Οι πραγματικοί αγρότες να ξυπνήσουν!

να μας πει ο κύριος που πληρώνει ο Δήμαρχος για σύμβουλο δακοκτονίας τι φταίει.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.