Το παρασκήνιο της 2ης ψηφοφορίας και οι δηλώσεις

Το παρασκήνιο της 2ης ψηφοφορίας και οι δηλώσεις

Δεκέμβριος 23, 2014 - 13:42
0 σχόλια

Πλούσιο είναι το παρασκήνιο της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κυβερνητικός συνασπισμός κέρδισε τις ψήφους 13 ανεξάρτητων βουλευτών συνολικά και οι θετικές ψήφοι έφθασαν στις 168, ωστόσο υπολείπονται 12 έως τον αριθμό των 180 που απαιτούνται κατά την Τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στις 29/12.

Λίγο προτού ξεκινήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος κάλεσε στο γραφείο του τον κ. Γ. Παπανδρέου, όπου είχαν μια εικοσάλεπτη συζήτηση προφανώς με θέμα την κίνηση του κ. Παπανδρέου να ιδρύσει κόμμα. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Πρέπει να κάνω τα πάντα, προκειμένου να προασπίσω την ενότητα του ΠαΣοΚ», αφήνοντας να διαφανεί ίσως το άκαρπο της συνάντησής τους.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιτελείο του κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι από τη στιγμή που δεν βρέθηκαν οι 180 ψήφοι κατά τη σημερινή ψηφοφορία οι εκλογές είναι βέβαιες. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο κ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει την ίδρυση του κόμματός του στις 30/12, μετά και την τρίτη ψηφοφορία.

Οι δηλώσεις

Προτού ακόμα ο κ. Μεϊμαράκης, Πρόεδρος της Βουλής, ανακοινώσει το επίσημο αποτέλεσμα της ψηφοφορία και κλείσει τη συνεδρίαση, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «χιτλερικές» τις δύο ψήφους που κέρδισε ο κυβερνητικός συνασπισμός και προέρχονται από τους πρώην βουλευτές της ΧΑ, Στ. Μπούκουρα και Χρ. Αλεξόπουλο.

Ο κ. Φώτης Κουβέλης μετά την ψηφοφορία, τόνισε: «Η άρνηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσουν τον κ. Δήμα δηλώνει την άρνησή τους να συμβάλλουν στη διατήρηση των ακολουθούμενων πολιτικών. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην Ελλάδα». Ως προς την ανεξαρτητοποίηση της κυρίας Νίκης Φούντα, η οποία δήλωσε ότι διαφωνεί με την προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ, είπε ότι ο καθένας παίρνει τον δρόμο του, ενώ, σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις επαφές της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Σεις είπατε».

Ο κ. Πάνος Καμμένος ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα στους δημοσιογράφους που τον πλησίασαν και είπε: «Η ελπίδα έρχεται με τη γέννηση του Χριστού και με την απαλλαγή από τα μνημόνια, Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε όρθιοι και θα παραμείνουμε όρθιοι μέχρι τέλους». Ερωτηθείς για την υπόθεση Χαϊκάλη, δήλωσε ότι ο λαός έκρινε την υπόθεση και θα βάλει στο αρχείο εκείνους που την έβαλαν στο αρχείο.

Ο Πρωθυπουργός, εξερχόμενος της Βουλής, δήλωσε: «Παρά τις όποιες διαφορές μας, την τρομοκρατία και τη λάσπη που διδύμου Τσίπρα-Καμμένου, και άλλοι βουλευτές ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα. Ευελπιστώ ότι στην τρίτη ψηφοφορία θα αποφύγουμε τον εθνικό κίνδυνο. Εκεί, δεν θα υπάρχει παρών, θα υπάρχει ονοματεπώνυμο και ο κάθε βουλευτής θα κληθεί ενώπιος ενωπίω με την αγωνία των Ελλήνων και το μέλλον της πατρίδας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο λαός δεν θα δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση να συνεχίσει τα μνημόνια που λεηλατούν την κοινωνία. «Η χώρα μας θα γυρίσει σελίδα με ισχυρή λαϊκή εντολή και δημοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να πάμε σε πραγματική διαπραγμάτευση. Θα τα καταφέρουμε», είπε χαρακτηριστικά, εμμένοντας στις θέσεις του για πρόωρες εκλογές.

Ο κ. Π. Μελάς, τέλος, κατά την έξοδό του από τη Βουλή δήλωσε ότι ψήφισε τον κ. Δήμα τόσο επειδή εκτιμά το πρόσωπό του, αλλά και επειδή θεωρεί την πιθανότητα εκλογών καταστροφική για τη χώρα.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.