Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας, είπε ο Πάιατ από την Τρίπολη

Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας, είπε ο Πάιατ από την Τρίπολη

Απρίλιος 25, 2018 - 21:01
0 σχόλια

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των φοιτητών του ΠαΠελ

Από νωρίς το πρωί όλα ήταν έτοιμα για την άφιξη του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και της συνοδείας του στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Τρίπολη, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στη Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας. Ο κ. Πάιατ επισκέφθηκε την Τετάρτη 25 Απριλίου για δεύτερη φορά την Αρκαδία, αφού, όπως είπε απευθυνόμενος στους φοιτητές του, είχε επισκεφθεί τον χειμώνα το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου για να απολαύσει το αγαπημένο του χόμπι, το σκι (δείτε ΕΔΩ). Τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του, αγαπούν πολύ την Πελοπόννησο, την οποία έχουν ταξιδέψει από άκρου εις άκρον.

Λίγο πριν από τις 12:00 ο κ. Πάιατ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μέρι και τους άνδρες της φρουράς του, πέρασε την πόρτα του πανεπιστημίου, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Δημήτρης Θωμάκος. Ύστερα από μια σύντομη συζήτηση στο γραφείο του, ο κ. Πάιατ οδηγήθηκε στο αμφιθέατρο, όπου τον περίμεναν φοιτητές για να του θέσουν τις ερωτήσεις τους. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, αφού απηύθυνε μια σύντομη ομιλία, δέχθηκε περίπου για μία ώρα τις πολλές ερωτήσεις των φοιτητών, στις οποίες απάντησε με μεγάλη προθυμία.

Παρών ήταν και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθανάσιος Κατσής.

«Επισκέψεις και γεγονότα αυτού του είδους γίνονται για εσάς, για τους φοιτητές μας, για να μπορέσετε να δείτε κι εσείς ότι είστε μέρος ενός κόσμου, στον οποίον όχι μόνο μπορείτε να συμμετέχετε ενεργά, αλλά και να πετύχετε αυτό που θέλετε», είπε ο κ. Θωμάκος κατά την προσφώνηση του Αμερικανού πρεσβευτή, τονίζοντας, παράλληλα, ότι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου εργάζεται για την εξωστρέφεια, η οποία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς του στόχους, και για αυτόν τον λόγο αποδέχθηκε το αίτημα επίσκεψης του κ. Πάιατ.

 

«Πελοπόννησος, μια περιοχή παγκοσμιοποιημένη από την αρχαιότητα»

Κατά την ομιλία του, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της αρχαίας Πελοποννήσου. Όπως είπε, η «αγαπημένη του» Πελοπόννησος από τα αρχαία χρόνια ήταν το επίκεντρο της αρχαίας οικονομίας. Ακόμα, αναφέρθηκε στον σπουδαιότατο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, τόσο γεωστρατηγικά όσο και ιστορικά, αλλά και στα θέματα της Μέσης Ανατολής. Εκτίμησε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα βγει από την οικονομική κρίση σύντομα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πολυετή του εμπειρία ως διπλωμάτη και μοιράστηκε με τους φοιτητές βιώματα που τον έχουν σημαδέψει από τη θητεία του εν καιρώ πολέμου.

Οι προπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος βομβάρδισαν με τις ερωτήσεις τους τον Αμερικανό πρεσβευτή, και όχι μόνο για ζητήματα που άπτονται των ανησυχιών τους. Ο πρεσβευτής, απαντώντας στους φοιτητές, στάθηκε ιδιαιτέρως στην ανάπτυξη της τεχνολογίας η οποία, όπως είπε, θα αποτελέσει βασικό πυλώνα της εξάλειψης της φτώχειας, χρησιμοποιώντας τα παραδείγματα της Ινδίας και της Κίνας. Παράλληλα, ενθάρρυνε τους φοιτητές να σπουδάσουν στο εξωτερικό και να απευθυνθούν στο Ίδρυμα Φουλμπράιτ, το οποίο συμπληρώνει εφέτος εβδομήντα χρόνια παρουσίας στη χώρα μας. Σε ερώτηση φοιτήτριας για το εάν θα πρέπει οι νέοι να φύγουν από την Ελλάδα και να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, ο κ. Πάιατ απάντησε ότι δεν μπορεί ο ίδιος να δώσει απάντηση, πάντως στην συνέχεια της απάντησής του παρατήρησε τη διαφορά νοοτροπίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη χώρα μας:

Στην Ελλάδα αν αποτύχεις μία φορά, θεωρείσαι αποτυχημένος. Στη Silicon Valley σε ρωτούν πόσες φορές έχεις αποτύχει, για να γνωρίζουν πόσο σκληρά προσπαθείς.

 

Η αμερικανική βοήθεια... ξανάρχεται

Ο κ. Πάιατ αναγνώρισε ότι η χώρα μας έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία οκτώ χρόνια και ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν επωμιστεί ένα τεράστιο βάρος. Μάλιστα, χαρακτήρισε την ύφεση των τελευταίων ετών ως μία από τις χειρότερες της σύγχρονης ιστορίας. Και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ανοικοδομήσει την οικονομία της και να γίνει ξανά δυνατή:

Η Ελλάδα υποφέρει από βαρύ τραύμα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έχει κρατήσει οκτώ χρόνια, μία από τις χειρότερες της σύγχρονης ιστορίας. Οι νέοι, και όλοι οι Έλληνες, έχουν κάνει μεγάλες θυσίες. Και οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την οικονομική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής προτού αναχωρήσει για τη Σπάρτη, όπως πληροφορηθήκαμε, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τα ελληνοτουρκικά (δείτε ΕΔΩ), αλλά και παρατήρησε ότι οι ΗΠΑ και η Αρκαδία έχουν στενότατους δεσμούς, λόγω της μεγάλης μεταναστευτικής κίνησης του προηγούμενου αιώνα. Μάλιστα, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την ελληνική Ομογένεια στις ΗΠΑ. Ακόμα, αναφέρθηκε σε συζητήσεις που είχε νωρίτερα το πρωί με τον δήμαρχο, σχετικά με την ανάπτυξη της περιοχής.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που Αμερικανός πρεσβευτής βρίσκεται τόσο συχνά στον τόπο μας. Ας ελπίσουμε ότι θα «εκμεταλλευτούν» οι Αρχές την ευκαιρία.

 

Γαλανιάδη Εύα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.