Οι αρχιτέκτονες της Αρκαδίας εξηγούν πώς θα αποκτήσουμε όμορφες πόλεις και οικισμούς (vid)

Οι αρχιτέκτονες της Αρκαδίας εξηγούν πώς θα αποκτήσουμε όμορφες πόλεις και οικισμούς (vid)

Φεβρουάριος 02, 2017 - 13:05
4 σχόλια

Μπορούμε να κάνουμε πιο όμορφο και πιο λειτουργικό τον αστικό χώρο; Μπορούμε να αναδείξουμε τους παραδοσιακούς μας οικισμούς ή ακόμα και να ονειρευτούμε ένα λειτουργικό, όμορφο, δικό μας σπίτι; Ποιος ο ρόλος του αρχιτέκτονα στην ανάπλαση του αστικού χώρου; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που μάς γεννήθηκαν, επισκεπτόμενοι την πρώτη έκθεση των Αρχιετεκτόνων της Αρκαδίας.

Οι αρχιτέκτονες της Αρκαδίας, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου το απόγευμα στον χώρο του Φιλοτεχνικού Συλλόγου Τρίπολης, πραγματοποίησαν τη πρώτη τους αρχιτεκτονική δράση επιδιώκοντας την επικοινωνία με την τοπική κοινωνία και με τους φορείς έτσι ώστε να δείξουν έργα τους τα οποία στοχεύουν στο μέλλον των πόλεων, και στον  ορθό σχεδιασμό τους, ενώ στον χώρο της έκθεσης παρουσιάζεται η δουλειά των αρχιτεκτόνων της Αρκαδίας.

«Ο Σύλλογός μας είναι νεαρός, είναι δύο ετών, αλλά διαπιστώνω ότι ενηλικιώνεται. Απαρτίζεται από όλους τους συναδέλφους της Αρκαδίας, όσοι έχουν έδρα εδώ, και σκοπός είναι να μπορέσουμε να μεταφέρουμε τη γνώση, την τέχνη, την επιστήμη μας και να τους δείξουμε τι είναι ο αρχιτέκτονας σήμερα στην Αρκαδία. Τα μέλη είναι 35», λέει στο Arcadia Portal ο Πάνος Καμπυλαυκάς, πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Αρκαδίας.

«Η έκθεση δείχνει ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα κτιρίων. Ο αρχιτέκτονας είναι εκείνος που θα φτιάξει, θα υλοποιήσει το όνειρο μιας οικογένειας, π.χ., να χτίσει ένα σπίτι. Αυτή είναι η δουλειά μας. Πρέπει, παρ' όλο που ο κλάδος μας περνάει κρίση, να δηλώσουμε ότι είμαστε εδώ για τα μελλοντικά όνειρα», εξηγεί η Βιβή Μέλεγου, Γραμματέας του Συλλόγου.

Ποιο είναι το φάσμα της έκθεσης; «Η έκθεση θα κρατήσει18 ημέρες και το φάσμα της αρχιτεκτονικής είναι ευρύ: αναπαλαιώσεις, ειδικά κτίρια, διακόσμηση εσωτερικού χώρου, ανάπλαση του αστικού τοπίου. Το αστικό τοπίο πρέπει να ιδωθεί με σεβασμό και να αποδοθεί στον πολίτη.

Οι πόλεις σήμερα είναι αφιλόξενες και τα κονδύλια που δαπανώνται για την ανάπλαση του αστικού τοπίου πρέπει να σταθούν κάτω από του αρχιτέκτονα το μολύβι.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

»Ευελπιστούμε την τελευταία μέρα της έκθεσης που μια ομιλία αφορά στο κομμάτι της Τρίπολης, να κάνουμε μια στρογγυλή τράπεζα με τους δημάρχους, ώστε να τους πούμε ποιος είναι ο αρχιτέκτονας, πόσο σπουδαίο εργαλείο είναι ο αρχιτέκτονας για να φέρουν ένα αποτέλεσμα που να αξίζει στον πολίτη», λέει ο κ. Καμπυλαυκάς και εμείς ρωτάμε αν μπορεί η Τρίπολη να γίνει πιο όμορφη, όταν τα νεοκλασικά και τα κτίρια του '30 είτε έχουν κατεδαφιστεί είτε στέκουν περιμένοντας την κατεδάφιση.

Η κυρία Μέλεγου εξηγεί ότι υπάρχουν κτίρια στην πόλη μας που είναι πάρα πολύ δύσκολο να παραμείνουν ζωντανά, αλλά ο ιδιώτης δεν μπορεί μόνος του να αναστηλώσει το νεοκλασικό ακίνητό του.

«Πρέπει η Πολιτεία να σταθεί πάνω σε αυτά τα κτίρια», υπερθεματίζει ο κ. Καμπυλαυκάς. Τα κτίρια των παραδοσιακών μας οικισμών, που είναι πάρα πολλά, αν θέλουμε να πούμε ότι αύριο η Αρκαδία θα έχει κάτι να δείξει, πρέπει η Πολιτεία να σταθεί από πάνω τους. Αλλιώς, σε τριάντα χρόνια, η Αρκαδία δεν θα έχει κάτι να δείξει.

Υπάρχουν πολλά όμορφα κτίρια, αλλά για να αναπαλαιωθούν, πρέπει να υπάρχουν κονδύλια, να ανοίξει η χρηματοδότηση.

«Οι αναπλάσεις βοηθούν στην τουριστική αξιοποίηση ενός τόπου. Και πάλι, όμως, αυτά τα μεγάλα έργα πρέπει Δήμος, Περιφέρεια, Κράτος να δώσουν χρήματα. Όταν γίνονται τέτοια έργα, βελτιώνεται και αναπτύσσεται το σύνολο», συμπληρώνει η κυρία Μέλεγου.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο Δευτέρα- Τετάρτη – Παρασκευή 17:00-20:00. Στον χώρο του Φιλοτεχνικού βρίσκονται αρχιτέκτονες-μέλη του συλλόγου που θα κάνουν την ξενάγηση.

Έφη Καστραντά


4 Σχόλια

Αυτή η υπέροχη σχεδίαση που βλέπουμε είναι μια πρόταση για την πλατεία του χωριού Λουκά Μαντινείας

Αντί να ανταλλάσετε μεταξύ σας φιλοφρονήσεις και να καμαρώνετε για την ωραία σας έκθεση, κάντε καμιά σοβαρή πραγματική δουλειά στην πόλη, γιατί εκεί, στο πεδίο, φαίνεται το αρχιτεκτονικό έργο και όχι στις προθέσεις και τις κρεμασμένες μακέτες στους τοίχους. Το αρχιτεκτονικό έργο στην Τρίπολη είναι απλά ανύπαρκτο. Στις οικοδομές σας έχουν ταπώσει οι μηχανικοί και στα μαγαζιά οι διακοσμήτριες.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.