Νέο υλικό στο Ψηφιακό Μουσείο Βλαχοκερασιάς

Νέο υλικό στο Ψηφιακό Μουσείο Βλαχοκερασιάς

Οκτώβριος 15, 2017 - 09:30
2 σχόλια

Στην εισαγωγή του Ψ. Μ. Β. αναφερθήκαμε στο Ψηφιακό Μουσείο ως ένα «ανοικτό σύστημα», το οποίο συνεχώς θα διορθώνεται, θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται. Λοιπόν, έφτασε η στιγμή αυτό να αποδειχτεί και στην πράξη. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι έχουμε κάνει τρεις διαφορετικές παρεμβάσεις, δύο εκ των οποίων αφορούν προσθήκες νέου υλικού.

 Η πρώτη αφορά στην αλλαγή των πέντε περιστρεφόμενων φωτογραφιών στην μπροστινή σελίδα (front page) της ιστοσελίδας μας. Για πρώτη φορά, όλες οι περιστρεφόμενες σελίδες αποτελούνται από πορτραίτα Βλαχοκερασιωτών (ντόπιων και ομογενών). Αναφέρονται τα ονόματα τους και η ιδιότητά τους. Περισσότερες πληροφορίες για τους πέντε συμπατριώτες θα βρείτε στα αντίστοιχα ηλεκτρονικά βιβλία.

 Η δεύτερη αφορά στην προσθήκη πέντε νέων σελίδων στο ηλεκτρονικό βιβλίο (flipping book), «Επιστήμες,  Γράμματα και Τέχνες». Και οι πέντε νέες σελίδες ουσιαστικά αφορούν μία οικογένεια, τους απογόνους του  Χρήστου Παν. Μεντή, ο οποίος γεννήθηκε στη Βλαχοκερασιά, Αρκαδίας[1]. Όντας εφοριακός-δημόσιος υπάλληλος, οι συχνές μεταθέσεις ήταν στην ημερήσια διάταξη.  Απέκτησε πέντε παιδιά, τα οποία γεννήθηκαν σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας  Ο   Σπήλιος, στο Αγρίνιο, ο Κώστας στην Αμφιλοχία, η Ξένια στην Αμφιλοχία, ο Αιμίλιος και η Κατερίνα στο Μεσολόγγι. Οι πέντε νέες σελίδες  απαρτίζονται από υλικό που αφορά στους δύο γιους του Χρήστου Μεντή, το  μουσικοσυνθέτη Σπήλιο Μεντή και τον ηθοποιό-κωμικό Κώστα Μεντή, και στα τρία εγγόνια του, το Χρήστο Μεντή (γιο του Σπήλιου), πιανίστα-μουσικοσυνθέτη-δάσκαλο μουσικής, τη Ελένη (Νένα) Μεντή (κόρη του Σπήλιου), ηθοποιό και τραγουδίστρια, και τον Χρήστο Βαλαβανίδη (γιο της Κατερίνας), ηθοποιό-ποιητή ― όλοι τους καλλιτέχνες εθνικής εμβέλειας. Κάθε μία από τις πέντε σελίδες συνοδεύεται και από συνδέσεις που παραπέμπουν στα βιογραφικά τους και το καλλιτεχνικό τους έργο καλύπτοντας  σχεδόν ένα αιώνα  οικογενειακής καλλιτεχνικής δράσης.    

 Η τρίτη και τελευταία παρέμβαση αφορά στην προσθήκη νέου υλικού  στην  αγγλική μας σελίδα. Συγκεκριμένα, τα βιογραφικά δύο συμπατριωτών, Αθανασίου Μάνδρου και Επαμεινώνδα Μπιστόλα, τα οποία  μεταφράστηκαν στ’ αγγλικά από την ομογενή Αγγελική Κοντογιάννη (Contis). Τα μεταφρασμένα βιογραφικά θα τα βρείτε αναρτημένα στη γενική κατηγορία «Οικονομία – Παραγωγή». Στόχος μας είναι να μεταφραστούν στ’ αγγλικά όλα τα ελληνικά βιογραφικά. Ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες μας από αγγλόφωνες χώρες, ιδίως αυτούς που μαθαίνουν ελληνικά, να συμπράξουν στην προσπάθειά μας. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να μας ενημερώσουν προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αλληλοεπικαλύψεις. Η συμβολή τους στον εμπλουτισμό της αγγλικής σελίδες θα τύχει της δέουσας αναγνώρισης.    

Το υλικό για τους Μεντέους συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε ο υποφαινόμενος, ο οποίος θα ήθελε να  εκφράσει τις ευχαριστίες του στους Λευτέρη Σουρλά, Γιάννη Ζέππο, Ανδρέα Σκούφη, Ζαχαρία Μεντή, Στράτη Μητρόπουλο και Μαρία Μεντή–Βασαρδάνη (κόρη του Σπήλιου) για την πολύτιμη συμβολή τους στην τεκμηρίωση των νέων «εκθεμάτων» μας. Στη διασταύρωση των σχετικών στοιχείων χρήσιμο αποδείχθηκε και το «Μητρώο Αρρένων του Δήμου Μανθυρέας» που είναι ήδη αναρτημένο στο Ψ. Μ. Β.  Τέλος, τις θερμές ευχαριστίες μου στα δύο μέλη  της Επιτροπής: στην Αγγελική Κοντογιάννη (Contis) για τη μετάφραση των ελληνικών βιογραφικών και την Άννα Μαρτίνου για τη γλωσσική επιμέλεια των κειμένων για τους Μεντέους και τα μεταφρασμένα βιογραφικά των συμπατριωτών.

Νίκος Π. Πετρόπουλος
Συντονιστής Επιτροπής Ψ. Μ. Β.

 

[1]Η συνάντηση με την Νένα Μεντή, εγγονή του Χρήστου, πραγματοποιήθηκε αρχές Μαρτίου 2017, μεταξύ παραστάσεων, στο θέατρο «Αποθήκη» (περιοχή Θησείου), όπου η Νένα έπαιζε στο έργο «Δεύτερη Φωνή», των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα. Η Νένα ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στο κάλεσμά μας να ενταχθεί στο Ψ. Μ. Β. («Παιδιά, ότι θέλετε, για τη Βλαχοκερασιά»!). Στην πορεία το αντικείμενό μας διευρύνθηκε μετά την ευχάριστη ανακάλυψη ότι είχαμε να κάνουμε με μια οικογένεια καλλιτεχνών ― απογόνων του Χρήστου Παν. Μεντή. Ακολούθησαν τέσσερις μήνες εντατικής, δημιουργικής συνεργασίας, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με τη Νένα Μεντή, το Χρήστο Βαλαβανίδη και την οικογένεια του Χρήστου Μεντή στην Αγγλία. Ευελπιστώ ότι κάποια μέρα στο άμεσο μέλλον οι ζώντες απόγονοι του Χρήστου θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους  στη γη των προγόνων τους (ΝΠ).

Ειδήσεις: 

2 Σχόλια

Πώς μπορώ νά επικοινωνήσω μαζί σας; Έχω φωτό τού Χρήστου Μεντή αν σάς ένδιαφέρει γιά τό άρχείο σας, αλλά καί πολλές άλλες παλιές άπό συγχωριανούς μας.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.