Νέα Περιφερειοποίηση της Ελλάδας και αυτοτέλεια των ΟΤΑ

Νέα Περιφερειοποίηση της Ελλάδας και αυτοτέλεια των ΟΤΑ

Φεβρουάριος 22, 2016 - 11:43
2 σχόλια

ΜΕΡΟΣ 1

1. ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΡΜΟΥ ΤΗΣ ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

1.1 Ακούμε συχνά και πυκνά από τους πολιτευτές και τους αυτοδιοικητικούς (του α΄ και β΄ βαθμού) δυο λέξεις ή δυο όρους που έχουν ευρύ, σύνθετο και πολυσχιδές περιεχόμενο (δηλαδή, πολύ-επιστημονικό περιεχόμενο το οποίο είναι φωτισμένο από πολλές συντρέχουσες γωνίες θέασης και από πολλές συνεργαζόμενες επιστημονικές εξειδικεύσεις): 1.2 Τον όρο «Περιφέρεια» και τα συμπαρομαρτούντα λ.χ. Περιφερειοποίηση της χώρας και της ΕΕ (εξ ου Ευρώπη των Περιφερειών), Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πολιτική, Περιφερειακός Αναπτυξιακός Σχεδιασμός, Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, Διαχείριση Περιφερειακών Προγραμμάτων, Πολυεπίπεδη Περιφερειακή Διακυβέρνηση, Περιφερειακές Διοργανικές Bottom Up και Up Down Διαβουλεύσεις, Περιφερειακός Δημοκρατικός Προγραμματισμός, ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων), ΠΠΧΣΑΑ (Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Αναπτύξεως), ΕΠΠΧΣΑΑ (Ειδικό Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Αναπτύξεως, λ.χ. για Τουρισμό, Βιομηχανία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενεργείας), Διαπεριφερειακές και Ενδοπεριφερειακές Συνεργασίες, Εδαφική Συνοχή (ειδικά μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας που ισχύει από 1/12/2009), Μακρο-περιφέρεια, Μικρο-περιφέρεια, Περιφερειακό ΑΕΠ, Περιφερειακή Ανεργία, Περιφερειακή Εξωστρέφεια, κ.λπ.

1.2.1 Διευκρινίζεται ότι με τον όρο Περιφέρεια αναφερόμαστε στην Αιρετή Περιφέρεια (μετά την εφαρμογή του επονομαζόμενου νόμου Καλλικράτη του 2010) και όχι στην κρατική περιφέρεια (δηλαδή, το μακρύ βραχίονα της Κεντρικής Διοίκησης), η οποία είναι σήμερα γνωστή  ως Αποκεντρωμένη Διοίκηση με διευρυμένα όρια ενώ παλαιότερα (προ νόμου Καλλικράτη κατά την Καποδιστριακή περίοδο), ήταν γνωστή ως Γενική Γραμματεία Περιφέρειας στα όρια των σημερινών Αιρετών Περιφερειών στελεχωμένη, όπως και η Αποκεντρωμένη, με αναξιοκρατικά διορισμένους κομματικούς Γενικούς Γραμματείς. Ή, όπερ το αυτό: Wow! που θα έλεγε και Γιάνης Βαρουφάκης ή Blah! που θα έλεγε η νεολαία ή ακόμη Που πας ρε Καραμήτρο που θα ακούγαμε στην πολύ ευφυή και επιτυχημένη εκπομπή του Ράδιο-Αρβύλα! (κκ. Αντώνης Κανάκης, Γιάννης Σερβετάς, Χρήστος Κιούσης, Στάθης Παναγιωτόπουλος, et al) στο Prime Time Πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού ANT1 1.2 Τον όρο «αυτοτέλεια» των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού που πολλοί, ένεκα ελλειμματικής πεπαιδευμένης αντίληψης ενίοτε συνοδευόμενης από ιδιοτέλεια και προκρουστισμό, συγχέουν το εννοιολογικό περιεχόμενο της λέξης (εύρος, βάθος, οριοθέτηση, εμβέλεια, κ.λπ.) με τη λέξη αυτονόμηση ή τον όρο αυτορρύθμιση ή τη λέξη αυτοδιαχείριση ή ακόμη και με τον όρο ανεξαρτητοποίηση  1.3  Ούτως εχόντων των πραγμάτων, σκεφτήκαμε να συντάξουμε το παρόν άρθρο με την ελπίδα ότι θα συμβάλουμε στο μέτρο του δυνατού στην αποσαφήνιση της ως άνω ορολογίας στο πλαίσιο μιας σειράς άρθρων έτσι, ώστε να καλύψουμε όσο πιο ολοκληρωμένα μπούμε την μεγάλη έκταση και το μεγάλο βάθος της σύνθετης και περίπλοκης θεματολογίας από κάθε συντρέχουσα άποψη. Κάτι ανάλογο με τη σπονδυλωτή αρθρογραφία που αφιερώσαμε ex ante, on going και ex post αναφορικά με το Μεταρρυθμιστικό Πρόγραμμα Καλλικράτης (περισσότερα από 20 σπονδυλωτά άρθρα)

1.4 Ίσως το άρθρο να μπορέσει επίσης να συμβάλλει και στο εγχείρημα της Νέα Περιφερειοποίησης καθώς και του Νέου Δημόσιου Μάνατζμεντ της μετα-Καλλικρατείου περιόδου της χώρας για τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της in vivo Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης την οποία επέφερε το Μεταρρυθμιστικό Πρόγραμμα Καλλικράτης καθώς και στη συζητούμενη πιθανή Τέταρτη Αναθεώρηση του Συντάγματος αναφορικά με τη βελτίωση και την αναβάθμιση του αυτοδιοικητικού θεσμού (βλ. 28/1/2014 «Μήπως οι Αντι-Καλλικράτειοι  λαϊκισμοί  μας φέρνουν πίσω στην εποχή της Γεωργίας Βασιλειάδου και του Βασίλη Αυλωνίτη;», 5/5/2014 «Προτάσεις για μεταρρύθμιση του Προγράμματος Καλλικράτης σε συνδυασμό με την επερχόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση») 1.5 Στα σπονδυλωτά άρθρα θα γίνει αναφορά στον «εξευρωπαϊσμό (europeanisation)» της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως αυτή αποτυπώνεται στο Σύνταγμα και στο Διοικητικό Σύστημα της χώρας  με έμφαση στην Περιφερειακή Ευρωπαϊκή Πολιτική της Ευρώπης των Περιφερειών (ipso facto της Ελλάδας) η οποία έχει ως module, αναπτυξιακή vis vitalis, θεμελιώδες μέσο,  σκληρό πυρήνα, βασικό μηχανισμό, κύριο εργαλείο εφαρμογής, εφαλτήρα χωρικού συντονισμού, κυρίαρχο παράγοντα και πρωταγωνιστική παράμετρο την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια επιπέδου NUTS II  (Nomenclature of Territorial Units for Statistics) στη διευρυμένη Υπερ-Τοπική ομπρέλα της οποίας υπεισέρχονται και λειτουργούν οι Υπο-Περιφερειακές δομές της Αυτοδιοίκησης.  

2. ΠΗΓΕΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ: 2.1 Η τεκμηρίωση του περιεχομένου του άρθρου έχει ως πηγή αναφοράς την Περιφερειακή (Υπερ-Τοπική) και την Υπο-Περιφερειακή  (Τοπική) χωρική ταξινόμηση κατά το Σύνταγμα της Ελλάδας (του 1975 όπως ισχύει σήμερα μετά τις τρεις αναθεωρήσεις των ετών 1986,2001 και 2008) αναφορικά με την Οργάνωση του Διοικητικού Συστήματος της χώρας (Συγκεντρωτικό, Από-συγκεντρωτικό, Από-κεντρωτικό και  η Αυτό-διοίκηση) 2.2 Στην ουσία πρόκειται για την προσαρμογή του Εθνικού Δικαίου στο κατισχύον Κοινοτικό Κεκτημένο (Européenne Communautaire) ένεκα erga omnes (άρθρο 28 του Συντάγματος) 2.3 Ζήτημα που συνάδει με τον εθελούσιο, εκούσιο, αυτόβουλο και δημοκρατικά νομιμοποιημένο θεσμικό «εξευρωπαϊσμό» της χώρας ο οποίος (in abstracto, ab initio και de jure) βαίνει παράλληλα και συνδυασμένα με τις εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα (συνοδευόμενος από σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους στο πλεονασματικό για τη χώρα quid pro quo (δούναι και λαβείν) 2.4 Χρήσιμο ad hoc υλικό για κάθε ενδιαφερόμενο ερευνητή υπάρχει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου: 2.4.1 Στο πλαίσιο των τοποθετήσεων του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π.Τατούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο (όπως και στην Ένωση Περιφερειών) επί πολλών σοβαρών, κρίσιμων, καυτών, περιφερειακών και υπερ-περιφερειακών, περιφερειακών και υπο-περιφερειακών, υπερ-τοπικών και τοπικών, εθνικών και ευρωπαϊκών ζητημάτων, και 2.4.2  Στα Πρακτικά του Περιφερειακού Συμβουλίου (κείμενα, έγγραφα, συνοδευτικές μελέτες, εκθέσεις, αποτιμήσεις, παρουσιάσεις σε ppt, εισηγήσεις, απόψεις και προτάσεις ελλήνων και ξένων προσκεκλημένων στα Ειδικά Περιφερειακά Συμβούλια, κ.λπ.) 2.5 Πολύ διδακτικό  για όλους όσοι δε γνωρίζουν το ζήτημα, είναι να κατεβάσουν προς μελέτη και αξιολόγηση από το δικτυακό τόπο της Βουλής το video με τις εισηγήσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής για το Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου 2014-2020 (28/1/2016).

3. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: 3.1 Υπάρχει ογκώδης ad hoc Ελληνική και Διεθνής Βιβλιογραφία στην οποία μπορεί να προστρέξει ο αναγνώστης για πληρέστερη ενημέρωση 3.2 Προτείνεται η μελέτη μιας εξαιρετικής εργασίας στην οποία παρουσιάζονται ολοκληρωμένα και σε βάθος όλα τα ως άνω θέματα. Είναι η εργασία που εκπονήθηκε για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με τίτλο: «Νέοι Μεταρρυθμιστικοί Θεσμοί και Πολιτικές για τη βελτίωση και την αναβάθμιση της Οργάνωσης και της Διοίκησης των ΟΤΑ. Η περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Φεβρουάριος 2014)». Η εργασία εκπονήθηκε από τον κ. Γεώργιο Μπουλούκο ο οποίος: (α) Είναι μαχόμενος και ενεργός δικηγόρος καθώς και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, και (β) Για δυο συνεχόμενες Καλλικράτειες περιόδους, εκλέχτηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου ως Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης παρουσιάζοντας πολύ σοβαρό, αξιόλογο και πολυδιάστατο έργο.

(Συνεχίζεται)

Κωνσταντίνος Γαλιώτος

Πολ.Μηχ. Ε.Μ.Π., M.Sc. Περιφερειακή Πολιτική U.K.

Ειδήσεις: 
Tags: 

2 Σχόλια

φτανει

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.