Το λιθόχτιστο Σχολείο της Νεστάνης (pics)

Το λιθόχτιστο Σχολείο της Νεστάνης (pics)

Μάιος 18, 2019 - 14:42
0 σχόλια

Το εξαίρετο λιθόχτιστο Σχολείο της Νεστάνης είναι δωρεά του μεγάλου ευεργέτη της Ελλάδας Ανδρέα Συγγρού και θεμελιώθηκε το 1912. Η ανέγερσή του κράτησε πάνω από 10 χρόνια ως το 1922-1923, οπότε και τέθηκε σε λειτουργία.

Το υπέροχο αυτό κτίριο χτίστηκε πολύ μεγάλο γιατί η Νεστάνη (τότε Τσιπιανά), ήταν κωμόπολη της περιοχής, με πάνω από 3.000 κατοίκους και το σχολείο αριθμούσε περισσότερους από 450 μαθητές. Το σχέδιο είναι του υπουργείου Παιδείας (Ο.Σ.Κ.), με έξι υπερμεγέθεις αίθουσες διδασκαλίας, λόγω του πλήθους των παιδιών, γραφεία δασκάλων και διευθυντή, υπέροχους και ευρυχωρότατους διαδρόμους, αποθήκες, άλλους βοηθητικούς χώρους κλπ. Η εξαίρετη αυτή δουλειά κράτησε πολλούς μήνες (πάνω από χρόνο) γιατί όλα γίνονταν τότε χειροποίητα.

Χτίστηκε από ειδικά συνεργεία του Υπουργείου που αναλάμβαναν και έχτιζαν σχολεία με συγκεκριμένα σχέδια. Όσο για τα υπόλοιπα, δηλαδή τα ξύλινα μέρη (πόρτες, παράθυρα, ταβάνια, πατώματα, σκεπές, σκάλες, θρανία, πίνακες κοκ)τα ανέλαβε ένα άλλο εξαίρετο, τοπικό συνεργείο.

Παρόμοιο σχολείο, αλλά πολύ μικρότερο, χτίστηκε μετά από λίγο και στην Κυνουρία, στο Μεσόγειο Άστρος. Είναι ορατό και μπορείτε να το δείτε από το δρόμο καθώς πηγαίνετε στη θάλασσα του παράλιου Άστρους

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.