Το ΚΚΕ τίμησε τον Μίκη Θεοδωράκη με μια εκδήλωση αντάξια του σπουδαίου έργου του (pics,vid)

Το ΚΚΕ τίμησε τον Μίκη Θεοδωράκη με μια εκδήλωση αντάξια του σπουδαίου έργου του (pics,vid)

Σεπτέμβριος 03, 2023 - 20:19
1 σχόλια

«Τι άλλο, αλήθεια, είναι μια πλατεία, ένα στάδιο, ένας δρόμος γεμάτους ανθρώπους, που ομαδικά τραγουδούν ένα τραγούδι σου, παρά ένας ολάνθιστος κάμπος; Αυτό το πέτυχα, το έζησα.... και το θεωρώ σαν τη μέγιστη ευλογία των ουρανών»...Τα παραπάνω είχε αναφέρει ο Μίκης Θεοδωράκης σε συνέντευξη του στον «Ριζοσπάστη» όταν συμπλήρωνε τα 70 του χρόνια...

Ένας «ολάνθιστος κήπος» ήταν και το βράδυ της Κυριακής η πλατεία της Ζάτουνας με τον κόσμο που είχε συρρεύσει από τους νόμους της Πελοποννήσου, αλλά και την Αττική στην εκδήλωση τιμής που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, του Μίκη «των μεγάλων μεγεθών» που το έργο του αντηχεί ακέριο την μεγαλεία πορεία του λαού μας του 20ου αιώνα και θα μας συνοδεύει μέχρι και να "κοκκινίσουν τα όνειρα...".

Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης, ο πρόεδρος της ΤΚ Ζάτουνας, Γιώργος Κανελλόπουλος. Ακόμη ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ, καθώς και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης. Επίσης, ο γραμματέας του ΣΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ, Παναγιώτης Κοσκινάς. Στη Ζάτουνα και ο τερματοφύλακας του Αστέρα Τρίπολης, Νίκος Παπαδόπουλος. Επίσης η υποψήφια Δήμαρχος Γορτυνίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Λένα Βούλγαρη, και ο Νίκος Γόντικας, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου και περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Οπως και η Ρένα Παρμενίδου, επί χρόνια στενή συνεργάτης του Μίκη. 

Όπως ενημέρωσε ο Ν. Κουτουμάνος στην αρχή της ομιλίας του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν παραβρέθηκε τελικά στην εκδήλωση λόγω έκτακτων υποχρεώσεων. Εκ μέρους του ευχαρίστησε τον δήμαρχο Γορτυνίας, Ευστάθιο Κούλη, και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ζάτουνας, Γιώργο Κανελλόπουλο, όπως και τον πρόεδρο του μουσείου του Μίκη Θεοδωράκη, Παρασκευά Παρασκευόπουλο, για τη βοήθεια που πρόσφεραν για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. 

Την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ να τιμήσει τη δεύτερη επέτειο από το θάνατό του, «εδώ, μπροστά στην Κιβωτό του, όπως συνήθιζε να αποκαλεί το Μουσείο», χαιρέτισε σε μήνυμα του που διαβάστηκε στην εκδήλωση ο Π. Παρασκευόπουλος, σημειώνοντας πως «Εδώ στη Ζάτουνα, το 1968-1969, ο Μίκης, μετέτρεψε την απομόνωση, τον εκτοπισμό του από τη Χούντα των Συνταγματαρχών, σε παγκόσμιο φάρο αγώνων και αντίστασης για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Από εδώ, έγινε ένας τεράστιος τηλεβόας μηνυμάτων αντίστασης στην παγκόσμια κοινή γνώμη, που στη συνέχεια, επέστρεφαν ως κύματα αλληλεγγύης στον αγώνα των Ελλήνων ενάντια στο φασισμό». (Δείτε εδώ)

«Το ΚΚΕ πιστό στο ραντεβού του με το μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη τιμάει τον μεγάλο μουσουργό όπως του αξίζει κι όπως του πρέπει!» τόνισε στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στην Αρκαδία ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ, ο οποίος πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «το συγκλονιστικό του έργο που έφερε την ποίηση των μεγαλύτερων ποιητών του λαού μας στα χείλη και τις καρδιές εκατομμυρίων λαϊκών οικογενειών σε όλο τον κόσμο» και πως «στα δύσκολα, ακόμα και όταν όλα φαίνονταν χαμένα, χτυπούσε τη μοιρολατρία, το συμβιβασμό και την ηττοπάθεια και έφερνε την ανάσταση στις καρδιές των ανθρώπων».

Νωρίτερα, άνθρωποι όλων των ηλικιών που βρέθηκαν στη Ζάτουνα με αφορμή την εκδήλωση με δέος και συγκίνηση «ψηλάφισαν» την Ιστορία μέσα από τα εκθέματα που φιλοξενεί το Μουσείο του Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα. 

Στα πλαίσια της συναυλίας, ο Κώστας Κανάκης, φιλοτέχνησε πορτρέτο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, το οποίο και δώρισε στην Κομματική Οργάνωση Αρκαδίας του ΚΚΕ. Το ποτρέτο παρουσιάστηκε και στην εκδήλωση στη Ζάτουνα σήμερα.

Μια μοναδική συναυλία 

Video of Εκδήλωση του ΚΚΕ στη Ζάτουνα προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη

«Ω βουνά πανάρχαια / της Αρκαδίας βουνά / βουνά περήφανα / βουνά ανυποτακτα / τίμια βουνά. Η τιμή ακρίβυνε / η τιμή λιγόστεψε / η τιμή πέθανε. / Ένα παιδί πονάει / το δικό μου παιδί / κι εγώ δεμένος κοιτάζω τα έλατα / άλλη ελπίδα δεν έχω από τα δέντρα».

Με αυτό το τραγούδι από την Αρκαδία Ι ξεκίνησε η συναυλία. Και σειρά πήραν όλα τα τραγούδια από τις Αρκαδιες Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV σε στίχους του Μίκη, του Μάνου Ελευθερίου και του Ανδρέα Κάλβου. Τραγούδια που γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο ξανακουστηκαν εδώ, όπως το ήθελε και ο Μίκης. Με το σύνθημα, Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές πότε τους δεν λυγισανε οι κομμουνιστές, να ακούγεται δυνατά.

Τραγούδια εμπνευσμένα από τον τόπο εξορίας του συνθέτη, αλλά και τραγούδια που μιλάνε στις καρδιές του κόσμου... Μια ακόμα τρανή απόδειξη ότι η έμπνευση, η δημιουργία δε σταματά ούτε και στις πιο δύσκολες συνθήκες, αλλά αντίθετα στέκει σαν φάρος για να δείχνει τον δρόμο.

"Σαν πνευματικός δημιουργός, επιτελώντας το λαϊκό λειτούργημά μου, συνέθεσα και εδώ στη Ζάτουνα κύκλους τραγουδιών, που τους ονομάζω "Αρκαδίες". Αυτά τα τραγούδια που γράφω τώρα, όπως εκείνα που θα γράψω και αύριο, είναι αφιερωμένα σε σας, δηλαδή σε όλους τους ανθρώπους που πιστεύουν στον άνθρωπο, που πιστεύουν στη ζωή, στο δίκιο, στη δημοκρατία και την ελευθερία και που έχουν τάξει σκοπό της ζωής τους τον αγώνα για την υπεράσπισή τους" έγραφε ο Μίκης σε μήνυμα του από τη Ζάτουνα που μεταδόθηκε παράνομα.

Ετσι παράνομα, με χίλιες δυο προφυλάξεις και με ευφάνταστα τεχνάσματα έβγαιναν και αυτά τα τραγούδια έξω και μεταδίδονταν από ραδιοφωνικους σταθμούς του εξωτερικού δίνοντας αντοχή και κουράγιο...

Θέλει αρετή και τόλμη, όπως έγραφε ο Α. Κάλβος και μελοποίησε ο Μίκης στην Αρκαδία ΙV.

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας περιελάμβανε πολλά, γνωστά και αγαπημένα έργα του Μίκη με τον κόσμο που είχε γεμίσει την πλατεία να γίνεται ένα με τους ερμηνευτές...

Η καλλιτεχνική επιμέλεια ήταν του Κώστα Θωμαΐδη. Τραγούδησε ο ίδιος και η Μπέτυ Χαρλαύτη. Στο πιάνο ο Τάκης Φαραζής. Τους καλλιτέχνες ευχαρίστησε θερμά ο Ν. Κουτουμάνος.

Περισσότερα στο 902.gr

Ειδήσεις: 
Video: 

Συναυλία της ΚΕ του ΚΚΕ στη Ζάτουνα προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.