Έργο του απερχόμενου ΔΣ της Αδελφότητας Δημητσανιτών

Έργο του απερχόμενου ΔΣ της Αδελφότητας Δημητσανιτών

Οκτώβριος 16, 2023 - 19:47
1 σχόλια

Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι.

Εκ μέρους του απερχόμενου Δ.Σ. θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη στήριξη σας στο έργο της Αδελφότητας Δημητσανιτών, το οποίο κατά γενική ομολογία κρίνεται πλούσιο με πρωτοβουλίες και δράσεις όπου αναδείχθηκε το ιδεώδες της Δημητσάνας, η ιστορία καθώς και η πολιτιστική κληρονομιά με εκδηλώσεις, ομιλίες μας και ιδίως μέσω των Ημερολογίων – Λεύκωμα των οποίων η έκδοση ήταν εντυπωσιακή. Έτσι σε κάθε ευκαιρία οι συμπατριώτες και φίλοι ενθάρρυναν το Δ.Σ. για το έργο του, όπως επίσης εξέχοντες παράγοντες της πολιτείας έδωσαν συγχαρητήρια με άριστες κριτικές διαχρονικά, όπως πατριαρχεία, Αρχιεπίσκοποι, Μητροπολίτες, Ι. Μονές Αγ. Όρους και πολλοί άλλοι. Ιδίως κατά τον εορτασμό των 200 ετών από την επανάσταση του 1821 η Αδελφότητα Δημητσανιτών ανέδειξε την συμβολή της Δημητσάνας  στον αγώνα της Ελλάδος με το μπαρούτι και τα γράμματα από την Ι. Μονή Φιλοσόφου και της σχολής  Δημητσάνας .

Ο εορτασμός της επετείου της επανάστασης , το 2021 στην Δημητσάνα καθώς και η μεταφορά της Λάρνακας του Π.Π. Γερμανού στην Πάτρα με τιμές και την συνοδεία Στρατού και Αστυνομίας θα μείνει στην ιστορία, υπόψη ότι η διοργάνωση έγινε από την Αδελφότητα Δημητσανιτών με την συνδρομή της Ι. Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, καθώς και της Ι. Μητροπόλεως Πατρών, όπου επί 3 ημέρες έγινε Λαϊκό προσκύνημα στον  ναό του Αγ. Ανδρέα με πολυαρχιερατική θεία Λειτουργία και την ιστορική ομιλία του προέδρου Αθανασίου Μαγουλιανίτη ο οποίος ανέδειξε την συμβολή της Δημητσάνας με τα τέκνα της στον αγώνα για την εθνική μας παλιγγενεσία προεξάρχοντος του εθνομάρτυρα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αγίου Γρηγορίου Ε΄ και του Εθνεγέρτη Π. Π. Γερμανού.

Πρωτοβουλίες και Δράσεις της Αδελφότητας Δημητσανιτών

 

  1. Καθιέρωσε το Γορτυνιακό Αντάμωμα το οποίο έγινε με μεγάλη επιτυχία στην Δημητσάνα τον Αύγουστο 2019 στο κατάμεστο από κόσμο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, όπως επίσης και το 2022 στο θέατρο της Δημητσάνας με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.
  2. Εξέδωσε συλλεκτικά ημερολόγια – Λεύκωμα για τα έτη από το 2017 έως το 2022 όπου ανέδειξε την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της Δημητσάνας και της Γορτυνίας στον αγώνα του 1821 με συγχαρητήριες επιστολές από Πατριαρχεία, Αρχιεπισκόπους, Μητροπολίτες, Ι. Μονές, καθώς και άλλων πολιτικών παραγόντων.
  3. Εγγράφως έγινε πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση παραρτήματος Πανεπιστημίου Κλασικών Σπουδών στο Π. Γυμνάσιο ως συνέχεια της σχολής Δημητσάνας.
  4. Πρόταση προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και στον Δήμο για την κατασκευή Αθλητικού Κέντρου στο Ψηλό Κοτρώνι με την ενσωμάτωση της υπάρχουσας υποδομής του γηπέδου και της πισίνας.
  5. Έγινε τοποθέτηση ιστορικών πινακίδων «Ορέστειου Λέβη» στην Γέφυρα Σερρά, όπως και στην αγορά  προς την οικία Π. Π. Γερμανού και Αγ. Γρηγορίου Ε΄.
  6. Συνεχίστηκε η παράδοση της μετάβασης καταξιωμένων γιατρών όλων των ειδικοτήτων στο Κ.Υ. Δημητσάνας για την δωρεάν εξέταση των κατοίκων της Γορτυνίας.
  7. Εστάλη έγγραφο από την Αδελφότητα  στον Δήμο, Αστυνομία και ΚΤΕΛ για το πρόβλημα του χώρου στάθμευσης του Λεωφορείου  στην Δημητσάνα.
  8. Έπειτα από πρόταση της Αδελφότητας Δημητσανιτών η Ι. Σύνοδος ενέκρινε τον εορτασμό της Σύναξης των αγίων της Δημητσάνας και γράφηκε  η σχετική ακολουθία όπου καθιερώθηκε να γίνεται και το μνημόσυνο των ευεργετών. Όπως επίσης καθιέρωσε και το μνημόσυνο του εθνεγέρτη Π. Π. Γερμανού να γίνεται στη Δημητσάνα, με την μεταφορά της λάρνακας του από την βιβλιοθήκη στην Αγ. Κυριακή .
  9. Διοργάνωση της ιστορικής εκδήλωσης στην Π. Βουλή με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου για τον εθνομάρτυρα Αγ. Γρηγόριο Ε΄ από τον Π. Πρωτεπιστάτη του Αγ. Όρους Π. Μάξιμο με αξιόλογους ομιλητές όπου αναδείχθηκε ιστορικά το ιδεώδες της Δημητσάνας με ομιλία  από τον πρόεδρο της Αδελφότητας Αθανάσιο Μαγουλιανίτη και την προβολή σχετικού  βίντεο.
  10.  Έπειτα από πρόσκληση του Δ.Σ. πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της Αδελφότητας Δημητσανιτών με τον Δήμαρχο Γορτυνίας κ. Ευστ. Κούλη, τον Αντιδήμαρχο κ. Δημ. Καζά και την πρόεδρο του τοπικού κα. Αγγελική Μπίρη για θέματα που αφορούν την Δημητσάνα, όπως την απομάκρυνση της μεταφόρτωσης σκουπιδιών από τον χώρο του Π. Γυμνασίου, λήψη μέτρων για το κυκλοφοριακό κατά τις αργίες, χώροι στάθμευσης, επισκευή ρολογιού, επισκευή κτιρίων κλπ.
  11.  Στις πυρκαγιές της Γορτυνίας η Αδελφότητα Δημητσανιτών συνέδραμε με τρόφιμα τους πυρόπληκτους συμπατριώτες.
  12.  Δημιουργία σελίδας fb της Αδελφότητας για ενημερώσεις καθώς και online προβολές όπου έχουν καταγραφεί όλες οι εκδηλώσεις και ομιλίες.
  13.  Διοργάνωση του εορτασμού του εθνομάρτυρα Πατριάρχη Κων/λεως Αγίου Γρηγορίου Ε΄ στην Μητρόπολη Αθηνών, όπου βρίσκεται η λάρνακα του.
  14.  Διοργάνωση κοπής πίτας κατ’ επανάληψη με επιτυχία  στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) η οποία ήταν πάντοτε κατάμεστη από κόσμο με χορευτικά  που ήλθαν από τη Δημητσάνα, όπως επίσης  τιμήθηκαν συμπατριώτες για την προσφορά τους καθώς και με την βράβευση μαθητών που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το 2023 η πίτα για πρώτη φορά κόπηκε στην Δημητσάνα στο Διασυνεδριακό κέντρο.
  15.  Με δαπάνη  της Αδελφότητας έγινε το  βάψιμο σε όλα τα  κάγκελα της Δημητσάνας.
  16.  Δωρεά της Αδελφότητας αντιγράφου του λαβάρου που ύψωσε ο Π. Π. Γερμανός στην Αγ. Λαύρα, το οποίο δόθηκε με ειδική τελετή και με την παρουσία επισήμων, στην οικία του η οποία λειτουργεί ως Μουσείο, κατόπιν εγκρίσεως της Αρχαιολογικής υπηρεσίας, όπως επίσης αντίγραφο του λαβάρου δόθηκε και στην Ι. Μονή Φιλοσόφου.
  17.  Πρόταση του Δ.Σ. για την δημιουργία ειδικού λογαριασμού από ανεξάρτητο φορέα στην τράπεζα για την αποκατάσταση της στέγης του Παρθεναγωγείου, καθώς και άλλων έργων.
  18.  Τιμήθηκαν από την Αδελφότητα  προσωπικότητες και  μεταξύ άλλων  ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, οι Μητροπολίτες Κορίνθου κ. Διονύσιος, Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Πατρών κ..Χρυσόστομος, ο Μακαριστός Ποιμενάρχης μας  κυρός  Ιερεμίας, Ι. μονές Αγ. Όρους,  καθηγητές πανεπιστημίου συμπατριώτες , οι γιατροί για την δωρεάν  εξέταση των  συμπατριωτών στο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας  και άλλοι.
  19.  Συμμετοχή στην υποδοχή και ενθρόνιση του νέου Ποιμενάρχου μας κ. Νικηφόρου και ομιλία του προέδρου Αθαν. Μαγουλιανίτη στον Μητροπολιτικό ναό της Αγ. Κυριακής.
  20.  Δήλωση στο κτηματολόγιο του Ξενώνα Ξενιού στην Δημητσάνα  με ακριβές σχέδιο των ορόφων που έγινε με  τοπογραφικό Μηχανικού, όπως επίσης έγινε και στο εκτός σχεδίου οικόπεδο στο Χαλκούτσι .
  21.  Με πρωτοβουλία της Αδελφότητας  το 2018 έγινε η προβολή της Ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Δημητσάνας στην  τηλεοπτική εκπομπή από τόπο σε τόπο στο κανάλι της Βουλής, με την χρηματοδότηση του Δήμου Γορτυνίας  .
  22. Δωρεά  της  Αδελφότητας  στο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας 2.000 προστατευτικές μάσκες και 10.000 γάντια για την ασφάλεια του προσωπικού λόγω της πανδημίας.
  23. Διάθεση πούλμαν από την Αδελφότητα για την μεταφορά συμπατριωτών από την Αθήνα στην Δημητσάνα για εκδηλώσεις.

 

Τα ανωτέρω αναφέρονται ενδεικτικά για το έργο της Αδελφότητας Δημητσανιτών εν μέσω της πανδημίας του covid-19 όπου είχαν ανασταλεί πολλές δραστηριότητες και μεταξύ αυτών η αναβολή της μετάβασης μας στην Οδησσό , Κων/πολη , Αγ. Τόπους.

 Όπως έχουμε  αναφέρει δεν έχει διαγραφεί κανένα μέλος και δεν έχει πουληθεί κανένα περιουσιακό στοιχείο του συλλόγου.

Ως πρόεδρος της Αδελφότητας Δημητσανιτών ήθελα θερμά να ευχαριστήσω προσωπικά όλους τους συμπατριώτες για την τιμή που μου έκαναν με την ψήφο τους επανειλημμένα να εκλέγομαι με μεγάλη πλειοψηφία στις εκλογές, όπως και για την στήριξή τους  στην θέση του προέδρου, την οποία τίμησα κατά γενική ομολογία , υπερασπίσθηκα τα συμφέροντα της Αδελφότητας, αλλά και ανέδειξα την ιστορία της Δημητσάνας και την προσφορά των τέκνων της διαχρονικά  σε χρόνους χαλεπούς για το έθνος μας. Επίσης ευχαριστώ όλους τους φορείς, Δήμο Γορτυνίας, Περιφέρεια Πελοποννήσου, συλλόγους  κλπ με τους οποίους συνεργασθήκαμε άψογα. Για μια ακόμα φορά όπως ανέφερα και στο νέο Δ.Σ. πρέπει να υπάρχει ενότητα για το καλό του τόπου μας, άλλωστε βάση του καταστατικού σκοπός της Αδελφότητας μεταξύ άλλων είναι η διάδοση και επικράτηση αδελφοσύνης, η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια μεταξύ των μελών.

Ευχαριστώ όλα τα μέλη των προηγούμενων Δ.Σ. για την συνεργασία μας η οποία είχε άριστα αποτελέσματα όπως και το απερχόμενο Δ.Σ.  τους εξέχοντες επιστήμονες, τον Α. Αντιπρόεδρο Ιατρό χειρουργό κ. Ανδρέα Φουντουλάκη, την Β. Αντιπρόεδρο συμβολαιογράφο κ. Άννα Ρήγα, καθώς και τον ταμία του συλλόγου οικονομολόγο κ. Κων/νο Γεωργακόπουλο, όπως επίσης ευχαριστώ για τη συνεργασία μας την εκλεκτή συμπατριώτισσα πρώην Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Δημητσάνας και Γ.Γ.  της Εταιρείας Πελοποννησιακών  σπουδών φιλόλογο ιστορικό κ. Ιωάννα Γιανναροπούλου. Έπειτα από 20 χρόνια προσφοράς μου στην Αδελφότητα Δημητσανιτών ήταν προσωπική μου επιλογή να μην θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για το νέο Δ.Σ. Τέλος  ήθελα να αναφερθώ σε 2 σημαντικές προσωπικότητες,  τους αείμνηστους Π. Πρόεδρο Γεώργιο Κανδηλώρο, τον οποίο διαδέχθηκα στην προεδρία, με τον οποίο είχαμε άριστη συνεργασία επί σειρά ετών στο Δ.Σ., καθώς και στον Π. Πρόεδρο της Εταιρείας   Πελοποννησιακών . Σπουδών και Π. Πρόεδρο του Συνεδριακού κέντρου Δημητσάνας Τάσο Γριτσόπουλο, για την συνεργασία μας στην Διοικούσα Επιτροπή  όπου ήμουν  Γ. Γραμματέας κατά την ανέγερση του Διασυνεδριακού Κέντρου το οποίο κοσμεί την Δημητσάνα.  Τους ευχαριστώ θερμά. Ο Θεός να τους αναπαύσει.

Επίσης ευχαριστώ όλους τους συμπατριώτες και φίλους της Δημητσάνας.

<Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ρθουνε , θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί>. Κ. Παλαμάς.

 

            Καλή επιτυχία στο νέο Δ.Σ.

Αθανάσιος Β. Μαγουλιανίτης

Π. Πρόεδρος Αδελφότητας Δημητσανιτών 

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Κύριε πρώην πρόεδρος ξεχνάτε να ευχαριστήσετε και ταα μέλη του ΔΣ..... Όπως πχ τον πρώην γραμματέα κύριο Καλλα θεωρώ αυτό ότι δεν αρμόζει ούτε στην ιστορία του σωματείου αλλά ούτε και στην πορεία του κυρίου Κάλλα, δείτε πόση βοήθεια σας προσέφερε και πόσες φορές μπήκε μπροστά για να βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές που πέρασε το ΔΣ από τις πρόσφατες μηνύσεις, μπήκε μπροστά με το λόγο του και με τις γνώσεις του κάτι που εσείς απαξιώνετε.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.