Το Φεστιβάλ Μελιτζάzz ταξιδεύει στο Μαρτάνο

Το Φεστιβάλ Μελιτζάzz ταξιδεύει στο Μαρτάνο

Οκτώβριος 16, 2023 - 21:11
0 σχόλια

Το Φεστιβάλ Μελιτζάzz 2023 ταξιδεύει στο εξωτερικό και επισκέπτεται την αδελφοποιημένη πόλη του, το Martano της επαρχίας Λέτσε, στην Απουλία της Ιταλίας.

 Ο πρώην Δήμος Λεωνιδίου και νυν Δήμος Νότιας Κυνουρίας αδελφοποιήθηκε με τον Δήμο Martano στις 06-08-1990, στο πλαίσιο των μακραίωνων ιστορικών και πολιτισμικών δεσμών που συνδέουν αυτές τις περιοχές. Κατά τον 8ο αιώνα με τον δεύτερο αποικισμό, Έλληνες εγκαταστάθηκαν στη Σικελία και τη Νότια Ιταλία. Μέσα σε 200 χρόνια οι Έλληνες κατάφεραν να ιδρύσουν εκεί πάνω από 100 χωριά δημιουργώντας την Magna Grecia (Μεγάλη Ελλάδα). Το Martano αποτελεί την πολυπληθέστερη πόλη της Grecia Salentina, ένα μέρος με βαθιά ελληνική καταγωγή. Είναι μια ιστορικά Ελληνόφωνη περιοχή η οποία κατοικείται κυρίως από τους Γκρίκο, τους αποκαλούμενους Έλληνες της κάτω Ιταλίας, οι οποίοι ομιλούν και μια ελληνική διάλεκτο, τα Κατωιταλιάνικα-γκραικάνικα. «Είμαστε Γκρέτσοι, γιατί έχομε το ίντιο αίμα τσε την ίδια γκλώσσα».

Λεωνίδιο Μαρτάνο

“Kalos irtate” γράφει η πινακίδα στην είσοδο του Martano, υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνει ο Δήμος Martano στην αδελφοποίηση με τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας και το Λεωνίδιο.

Το 2023 σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η αναβίωση των πολιτιστικών, τουριστικών και πολιτισμικών σχέσεων με αφορμή το φεστιβάλ melitzazz που έγινε στο Λεωνίδιο την περίοδο από 7 έως 10 Ιουλίου 2023.  Η θεματική προσέγγιση του Φεστιβάλ melitzazz 2023 ήταν η αναβίωση των σχέσεων των δυο περιοχών , όσο και ως προς την ουσιαστική συνεργασία του Δήμου Νότιας  Κυνουρίας με τον Δήμο Martano και την ανταλλαγή πολιτιστικών και τουριστικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο των δύο μεγάλων Φεστιβάλ των περιοχών, του Μελιτζάzz από την πλευρά του Λεωνιδίου και του Φεστιβάλ «Sagra de la Volia Cazzata»ένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ της Ιταλίας στην  περιοχής της Απουλίας

Λεωνίδιο Μαρτάνο

 Την περίοδο 19-22 Οκτωβρίου 2023 ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας θα συμμετάσχει στο φεστιβάλ «SAGRA DE LA VOLIA CAZZATA», στο Martano με 35 μελή αποστολή στα πλαίσια των εκδηλώσεων αδελφοποίησης των δυο πόλεων. Στην αποστολή θα συμμετέχουν αξιωματούχοι του Δήμου, το Αρχείο Τσακωνιάς, εκπρόσωποι συλλόγων, μουσικό και χορευτικό συγκρότημα από το Λεωνίδιο και ήδη έχουν προγραμματιστεί να γίνουν συναντήσεις εργασίας σε θεσμικό επίπεδο για την προώθηση των συνεργασιών των δύο περιοχών σε εμπορικό, πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο .

Λεωνίδιο Μαρτάνο

Η συμμετοχή της αποστολής από το Λεωνίδιο στο φεστιβάλ «SAGRA DE LA VOLIA CAZZATA», στο Martano αποτελεί συνέχεια των εκδηλώσεων του φεστιβάλ Μελιτζάzz 2023 με τίτλο PIAZZA MARTANO και γίνεται με τη συνεργασία του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α, της Περιφέρειας Πελοποννήσου,  της ΑΜΚΕ ¨ΜΙΚΡΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ¨(αριθμός μητρώου Υ.ΠΟ. 5202) και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Από το exploresouthkynouria.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.