Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η Συνέλευση στην ΙΜ Καλτεζών είναι το σημαντικότερο γεγονός για την απελευθέρωση του Γένους (vid)

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η Συνέλευση στην ΙΜ Καλτεζών είναι το σημαντικότερο γεγονός για την απελευθέρωση του Γένους (vid)

Μάιος 31, 2021 - 12:24
4 σχόλια

Διακόσια χρόνια πέρασαν από τη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην ΙΜ Καλτεζών μεταξύ των αρχιερέων, των οπλαρχηγών και των προκρίτων της Πελοποννήσου κατά τη μαρτυρική περίοδο της Επανάστασης του 1821, με σκοπό τη δημιουργία τοπικής πολιτικής αρχής.

Στην 200ή επέτειο από τη συνέλευση των Καλτεζών που προέκυψε το πρώτο επίσημο νομικό κείμενο της σύγχρονης Ελλάδας και ο πρώτος Καταστατικός της Χάρτης, παρευρέθηκε ο Α.Μ. Αρχιεπισκόπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος Β, την Κυριακή Κυριακή 30 Μαΐου. (δείτε ΕΔΩ)

Ο Αρχιεπίσκοπος ένιωσε την ανάγκη, όπως είπε, να τιμήσει τις εκδηλώσεις για να ικανοποιήσει τον εσωτερικό του κόσμο.

Ήταν η επιθυμία του μεγάλη να βρεθεί στον χώρο της Ιεράς Μονής Καλτζών, που όπως είπε, τον θεωρεί περισσότερο σημαντικό από όλα τα άλλα γεγονότα που συνέβησαν μέσα στους αγώνες και στην προσπάθεια για την απελευθέρωση του Γένους.

Κατά την ομιλία του εντός της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου, ένιωσε την ανάγκη να υπογραμμίσει ότι ακούγεται πανταχόθεν από πολλές πλευρές, ότι ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός, οι ιδέες των Ευρωπαίων και η προσπάθειές τους βοήθησαν για να αποτιναχθεί ο ζυγός «και αν αποκτήσουμε την ελευθερία μας και δεν του αρνούμαστε ότι και οι ξένοι μας βοήθησαν και ο διαφωτισμός με τις ιδέες του συνέβαλε, βοήθησε άλλα όταν έγινε αυτή εδώ η πράξη δεν υπήρχε ιδέα διαφωτισμού μέσα στη ζωή των Ελλήνων».

«Αυτοί εδώ ξεκίνησαν με τη διάθεση, με την αποφασιστικότητα, με την απλότητα, χωρίς να έχουν κεραίες που να παίρνουν μηνύματα από τους διαφωτιστές, από τον διαφωτισμό, γι' αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό το γεγονός που τονίζεται σε αυτό τον χώρο σήμερα. Ευχαριστούμε τους ξένους που βοήθησαν, όταν βοήθησαν, ευχαριστούμε αυτούς που βρήκαν για τους δικούς τους λόγους την ιστορία και τα επιτεύγματα του Διαφωτισμού. Εμείς δεν έχουμε κάποια σχέση με αυτόν τον χώρο, γιατί τον καιρό που γιορταζόταν και πανηγύριζε ο Διαφωτισμός και κυριαρχούσε στη Δύση, εμείς εδώ είχαμε τους Νεομάρτυρες, ήταν ένας άλλος κόσμος, δεν ήταν ο ίδιος κόσμος.»

Οπωσδήποτε τα διδάγματα επηρέασαν αργότερα, αλλά εδώ υπάρχουν οι Άγιοι, Δημήτριος και Παύλος που μαρτύρησαν σε αυτό τον χώρο και κυρίως αυτοί που οδηγήθηκαν και ήρθαν εδώ και  γονάτισαν και ορκίστηκαν ότι ο αγώνας τους θα είναι υπέρ πατρίδος, υπέρ της πίστεως του Χριστού.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας για τη φιλοξενία με την οποία ικανοποίησε την επιθυμία του για να τιμήσει την γιορτή και να ικανοποιήσει τον εσωτερικό μου κόσμο.

Να αναφέρουμε ότι η Πελοποννησιακή Γερουσία, τοπικό διοικητικό όργανο, ιδρύθηκε στις 26 Μαΐου 1821 από τη Συνέλευση των Καλτεζών. Πρώτη της πράξη αποτέλεσε η έκδοση εγκυκλίου διαταγής στις 30 Μαΐου 1821, με την οποία ρυθμιζόταν η περιφερειακή διοίκηση της Πελοποννήσου, συστήνοντας γενικές εφορείες ανά επαρχία και εφορείες ανά χωριό, με κύριο καθήκον τους την παροχή των αναγκαίων εφοδίων στα επαναστατικά στρατεύματα. Η πρώτη αυτή προσπάθεια διοικητικής οργάνωσης βασίστηκε στην παράδοση του κοινοτικού συστήματος, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την τελευταία προεπαναστατική περίοδο. Έδρα της Γερουσίας ορίστηκε από τη Συνέλευση των Καλτεζών η Στεμνίτσα, και καθήκοντα προέδρου άσκησε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και γραμματέα ο Ρήγας Παλαμήδης.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Ιερώνυμος: Το σημαντικότερο γεγονός για την Aπελευθέρωση


4 Σχόλια

Φυσικά το σημαντικότερο γεγονός. Σηματοδοτεί την έναρξη της εμφύλιας φαγωμάρας που συνεχίζεται αμείωτη μέχρι σήμερα.

ΣΗΜΕΙΟΥΣΘΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΙΡΕΘΕΙ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥΣ, ΚΙΟΛΑΣ, ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ, ΣΕ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ: "ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΟΥ ΔΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΙΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ". ΓΙΑΤΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ. ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ, ΣΤΙΣ ΔΕΣΠΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ.

Η συνέλευση όπου οι προύχοντες έδωσαν άπειρες αρμοδιότητες στους... εαυτούς τους, να κάνουν ό,τι θέλουν. Και ξεκίνησε ο Εμφύλιος. Μπράβο πάτερ. Κοίτα μην χάσεις την καρέκλα, όπως φοβήθηκαν και αυτοί.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.