Τρίκορφα: Με τον ΣΑΟΟ στην καλύβα του Υψηλάντη - Πρώτη επαναστατική κυβέρνηση και φιλέλληνες στην Αρκαδία (pics,vid)

Τρίκορφα: Με τον ΣΑΟΟ στην καλύβα του Υψηλάντη - Πρώτη επαναστατική κυβέρνηση και φιλέλληνες στην Αρκαδία (pics,vid)

Μάιος 31, 2021 - 12:28
0 σχόλια

Σε κάθε σπιθαμή, θα μπορούσαμε να πούμε, της Τρίπολης και της περιοχής γύρω από αυτήν, συνέβησαν σημαντικά  γεγονότα σε σχέση με την Ελληνική Επανάσταση. Η κυρίευση της Τριπολιτσάς από τους επαναστάτες είχε από νωρίς αναδειχθεί σε κομβικής σημασίας στόχο για την έκβαση της Επανάστασης, ενώ ταυτόχρονα τα στρατόπεδα γύρω από την Τριπολιτσά πριν από την πολιορκία της έπαιξαν σημαντικό ρόλο τόσο στρατηγικό, όσο και πολιτειακό, θα μπορούσαμε να πούμε, για τον Αγώνα αλλά και για το μέλλον του πρώτου ελληνικού κράτους.

Ο ΣΑΟΟ, καθώς διανύουμε το έτος στο οποίο συμπληρώνονται 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Επανάστασης, διοργάνωσε την Κυριακή 30 Μαΐου μια καταπληκτική πορεία στα ιστορικά μονοπάτια των Τρικόρφων, την οποία είχαμε τη χαρά να ακολουθήσουμε. Περπατήσαμε στα μονοπάτια που σηματοδότησε ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών - Οικολόγων, φθάσαμε στην κορυφή με την ελληνική σημαία και από εκεί, κατεβήκαμε στη λεγόμενη καλύβα του Υψηλάντη, όπου στις 2 Ιουλίου 1821 ο Δημήτριος Υψηλάντης ενώ τέλος Αυγούστου του ίδιου έτους καταφθάνουν εκεί φιλέλληνες, οι οποίοι συζητούν για το Σύνταγμα, την Επανάσταση, το μέλλον του ελλαδικού χώρου.

Για τα γεγονότα των ημερών εκείνων, μίλησαν ο ιστορικός Βασίλης Σιακωτός, ο νομικός και γραμματέας του ΣΑΟΟ Δημήτρης Καραμήτζος και ο εκπαιδευτικός Παναγιώτης Βέμμος.

Ο Δημήτριος Υψηλάντης, είπε ο κ. Σιακωτός, ήρθε στα Τρίκορφα φέρνοντας μαζί του τη βαθιά πεποίθηση στη συνταγματικότητα και στα ατομικά δικαιώματα, αλλά και την αντίληψη ότι αν οι Τουρκοι συμμορφωθούν με την ευνομία και τη δικαιοσύνη του νέου κράτους, θα μπορούσαν να συνυπάρξουν και να συμμετέχουν σε αυτό. Αυτή η αντίληψη, ασφαλώς, δεν ήταν η κυρίαρχη, και ο Υψηλάντης υπονομεύτηκε γι' αυτό.

Παράλληλα, εκεί στα Τρίκορφα συναντήθηκαν ο Μαξίμ Ρεμπό και ο Βουτιέ, αμφότεροι στρατηγοί του Ναπολέοντα, μάλιστα ο πρώτος διοργάνωσε το πυροβολικό, ο Σκώτος Γκόρτνον, ο Γάλλος Περσά, ενώ Γερμανοί και Ιταλοί φιλέλληνες ήρθαν στην Ελλάδα και μάλιστα έπεσαν μαχόμενοι στο πεδίο σε μεγαλύτερους αριθμούς από ό,τι φιλέλληνες από άλλα μέρη της Ευρώπης, διότι η επανάσταση και οι προσπάθειες για δημιουργία κράτους στον τόπο τους είχαν αποτύχει.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί εδώ, είναι ότι στα Τρίκορφα και στην καλύβα του Υψηλάντη, συγκροτήθηκε ουσιαστικά το πρώτο στρατιωτικό και πολιτικό κέντρο του Αγώνα. Δυτικοί, με βαθιά αγάπη για την ελληνική ιστορία, αλλά και γεμάτοι ελπίδα για τη συγκρότηση ενός νέου κράτους με Σύνταγμα και ανθρωπιστικές αξίες στον τόπο που γέννησε τη δημοκρατία, συναντήθηκαν στα Τρίκορφα, γλέντησαν και οργάνωσαν στρατό, με σκοπό τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους επάνω στα θεμέλια του Συντάγματος και των ατομικών δικαιωμάτων.

Video: 

ΑrcadiaPortal.gr Πορεία του ΣΑΟΟ από την Τρίπολη στα Τρίκορφα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.