Τσίπρας: Θα καταργήσουμε από φέτος την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

Τσίπρας: Θα καταργήσουμε από φέτος την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

Απρίλιος 29, 2023 - 19:40
20 σχόλια

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Ως προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δεσμεύεται ότι αυτή θα είναι μία από τις πρώτες αποφάσεις που θα ληφθούν, εφόσον εκλεγεί προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στις φετινές εκλογές.

Ειδικότερα, απαντώντας ζωντανά σε ερωτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την ελάχιστη βάση εισαγωγής ως «παράλογη» και «ανήθικη», κατηγορώντας μάλιστα τόσο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και την υπουργό Παιδείας Νίκης Κεραμέως ότι με το εν λόγω μέτρο «κόβουν» 20.000 νέους από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, «με στόχο να απευθυνθούν σε ιδιωτικά κολλέγια». 

«Το θεωρούμε παράλογο, το θεωρούμε ανήθικο. Θέλω λοιπόν να δεσμευτώ ότι η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα είναι μια από τις πρώτες πράξεις της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης και θα ισχύσει από τις εξετάσεις που θα δώσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες αυτόν τον Ιούνη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα επιτευχθεί νομοθετώντας την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής έτσι ώστε όταν βγουν τα αποτελέσματα τον Σεπτέμβριο να ισχύσει ο αλγόριθμος «που ίσχυε πριν νομοθετήσει η κ. Κεραμέως».

Επιπλέον, είπε πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε νομοθετήσει το 2018 «ένα καινούργιο σύστημα που προέβλεπε τις «πράσινες» και τις «κόκκινες σχολές», δηλαδή αυτές που η ζήτηση ήταν μικρότερη ή ίση με τις διαθέσιμες θέσεις και θα μπορούσαν να περάσουν παιδιά χωρίς εξετάσεις και τις σχολές υψηλού ανταγωνισμού, όπου θα έπρεπε να υπάρχει κάποια διαγωνιστική διαδικασία». «Βεβαίως η κ. Κεραμέως αυτό το κατήργησε, εμείς έχουμε στόχο να το επαναφέρουμε», σημείωσε ο ίδιος.

Σε ερώτηση που δέχθηκε, στο πλαίσιο του διαδικτυακού Q&A, σχετικά με το εάν θα μπορούσε να υπάρξει  ένα σύστημα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως οι πανελλαδικές «είναι το μόνο αδιάβλητο που έχουμε σ’αυτή τη χώρα», σχολιάζοντας ωστόσο ότι δεν είναι «ανθρώπινο».

Επιπλέον, επισήμανε πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε νομοθετήσει το 2018 «ένα καινούργιο σύστημα που προέβλεπε τις “πράσινες” και τις “κόκκινες σχολές”, δηλαδή αυτές που η ζήτηση ήταν μικρότερη ή ίση με τις διαθέσιμες θέσεις και θα μπορούσαν να περάσουν παιδιά χωρίς εξετάσεις και τις σχολές υψηλού ανταγωνισμού, όπου θα έπρεπε να υπάρχει κάποια “διαγωνιστική διαδικασία”». «Βεβαίως η κ. Κεραμέως αυτό το κατήργησε, εμείς έχουμε στόχο να το επαναφέρουμε», σημείωσε.

Σε ερώτηση σχετικά με την φοιτητική μέριμνα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση γιατί διόρισε ως υπεύθυνο των φοιτητικών εστιών έναν «πρώην πρόεδρο της νεολαίας» κόμματος, ο οποίος, κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «άφησε τις περισσότερες εστίες στο έλεος τους».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ως παράδειγμα τις διαμαρτυρίες φοιτητών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου τον χειμώνα του 2021, που έλεγαν ότι δεν είχαν θέρμανση σε συνθήκες χιονιά, ούτε φύλαξη, με αποτέλεσμα να συμβούν «δυσάρεστα γεγονότα».

Ειδήσεις: 

20 Σχόλια

Αλέκση θύμησέ μας πότε μπήκες εσύ, σε ποιά σχολή ποιάς χώρας και με ποιό τρόπο βρέθηκες στο Μετσόβειο. Πώς τελείωσες θα το ρωτήσουμε όταν τάξεις αντίστοιχο τρόπο.

Μπράβο, έτσι. Τα παιδιά σου στα ακριβά πρότυπα ιδιωτικά και η πλεμπα χωρίς εξετάσεις να παίρνει άχρηστα πτυχία. Πληρώστε ψηφοφόροι τα άχρηστα πτυχία. Και πάλι μπράβο.

Εδω δεν δημοσιοπούνται τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων, για να μην φαίνεται σε ποια σχολή περνάει ο καθένας. Εδώ δεν δημοσιοποιούνται τα ονόματα όσων προσλαμβάνονται σε ΟΤΑ, Δημόσιο κλπ.

συντρο προβο @ πάντως αυτός έδωσε Πανελλήνιες..... κάτι άλλοι (πρίγκηπες) δεν έδωσαν ούτε Πανελλήνιες, αν καταλαβαίνεις τη διαφορά εξυπνάκια!

Άμα είσαι ανιψιός Καραμανλή, γιός Παπανδρέου καί γιός Μητσοτάκη είσαι πρίγκιπας μια ζωή. Αρκεί να ψηφίζουν τα χα'ι'βανια από κάτω. Φάτε παραμύθι καί στο supermarket να βγαίνετε απένταροι.

είσαι τούβλο;;; Γράφεις 2-3 με άριστα το 20; Έχεις απαίτηση με τόσο χάλια βαθμό να μπεις στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση;;; ΨΗΦΙΣΕ ΣΥΡΙΖΑ!!! ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΡΕ ΠΟΥ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΤΕ ΛΙΓΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ. Δεν χρειάζεται να πάνε να σπουδάσουν όλοι...

15:40 @ Για τα πριγκιπόπουλα γιατί ισχύει ο συλλογισμός σου ενώ για τους ιθαγενείς "απαγορεύεται"; Για απάντησε ρε εξυπνάκια... που γκρινιάζεις για χάρη των πριγκιπόπουλων.

Βγάλε τα κόκκινα, ροζ, μπλέ γυαλιά ή ότι άλλο χρώμα φοράς και διάβασε πάλι το σχόλιο μου. Είτε πρίγκιπας είτε ιθαγενής, αν γράφει 2-3 με άριστα το 20 δεν γίνεται να έχει απαιτήσεις να μπει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το κατάλαβες ή όχι;; Αν όχι είσαι ΚΚΕ , όχι σε όλα... Δεν μπορώ να σε βοηθήσω περαιτέρω.. ότι και να σου πω, τις ίδιες ασυναρτησίες θα λες..

Τα πριγκιπόπουλα φίλε (με τα λεφτά του μπαμπά) γράφονται σε όποιο Πανεπιστήμιο του κοσμου ( χωρίς Πανελλήνιες εξετάσεις) και το τελειώνουν... Οι ιθαγενείς αν δεν περάσουν στις πανελλήνιες πάνε στα αζήτητα. Παρτο αλλιώς και θα καταλάβεις.

@11:55 - Ας πούμε ότι γράφεσαι σε όποιο Πανεπιστήμιο του κόσμου θέλεις αν έχεις λεφτά (που δεν είναι έτσι). Δεν το τελειώνεις με τα λεφτά. Εκτός και αν μιλάς για την δεκαετία του '90 και αρχές ΄00 σε κάτι πανεπιστήμια χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ. Δεν βγάζεις το Harvard με τα χρήματα. Ούτε κανένα από τα δυτικά πανεπιστήμια. Αυτά που γράφεις είναι τεράστιες ανακρίβειες, που βοηθάνε σε ένα ψεύτικο αφήγημα που έχεις πλάσει στο μυαλό σου. Δυστυχώς στα Ελληνικά Πανεπιστήμια τα οργανωμένα κομματόσκυλα περνούσαν (και περνάνε ακόμα ίσως) μαθήματα με την κομματική ταυτότητα.

Παυλο δεν απαντησες για την αξιολογησηστο Δημοσιο εισαι υπερ; Τοτε γιατι διαφωνεις για τον Τεως του μουσικου σχολειου; Οσο για τα πανεπιστημια και ποιος τα τελειωνει, αφου μπει, παραδειγμα ειναι ο Κοριοκουλης....

Παύλο του Κοριοκούλη σου η κόρη, "σπουδαζει " με 700.000 € ..... Των απανταχού Δικτατόρων τα παιδια σπουδάζουν και οι Δικτάτορες κάνουν χορηγίες στα Πανεπιστήμια. Άνοιξε τα μάτια σου και τα λέμε. Γιατί των ιθαγενών τα παιδια πρέπει να τα στρεσάρουμε με Πανελλήνιες και τα πριγκιπόπουλα να έχουν "άλλες" ευκαιρίες;

11.55 τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου... Που ζεις;; Με λεφτά αγόραζες πτυχία πανεπιστημίου από κάτι χώρες της πλάκας όχι από σοβαρά πανεπιστήμια. Τα φτωχά παιδιά να διαβάσουν, να γράψουν την βάση και παραπάνω και να περάσουν με το σπαθί τους στο πανεπιστήμιο. Έτσι θα δείξουν ότι αξίζουν. Αλλιώς υπάρχουν πολλά άλλα επαγγέλματα που μπορούν να κάνουν. Και πιθανόν να βγάζουν και πιο πολλά αν δεν σπουδάσουν.. πχ ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί.. κτλ κτλ

@17:41 - Φυσικά και είμαι υπέρ της αξιολόγησης στο δημόσιο. Όσο για τον κ. Μπιστόλα όποιος δεν είναι κομπλεξικός και ξέρει 2 πράγματα για το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης γνωρίζει για το τεράστιο έργο που έχει κάνει. Σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό αυτό το εξαιρετικό σχολείο είναι δημιούργημά του. Μακάρι η επόμενη διευθύντρια να είναι άξια αντικαταστάτριά του. Σε μια αξιολόγηση είναι προφανές ότι υπάρχει και η αντίθετη άποψη. Έτσι λειτουργεί ο ιδιωτικός τομέας από πάντα, έχει δείξει τον δρόμο. Αυτά που γράφεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι μπούρδες. Ο Μητσοτάκης μιλάει 3 ξένες γλώσσες άψογα με μέσο;

Τα πανεπιστήμια βγάζουν ειδικότητες όχι προσωπικότητες ,αλλοιμονο αν μέτραγαν οι ηγέτες με τα πτυχία .

Ξένες γλώσσες μιλάνε και όσοι κάνουν τουρ ανα τον κόσμο (με τα λεφτα του μπαμπά ενίοτε) στα 18 - 25 τους ενω οι ιθαγενείς λιώνουν τα θρανία και τα αμφιθέατρα για τις σπουδές τους.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.