Τρίπολη: Οι επιχειρηματίες ενημερώθηκαν για αντικαπνιστικό και ωράριο μουσικής (pics,vid)

Τρίπολη: Οι επιχειρηματίες ενημερώθηκαν για αντικαπνιστικό και ωράριο μουσικής (pics,vid)

Δεκέμβριος 04, 2019 - 21:00
3 σχόλια

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εστιατόρων Αρκαδίας με την συμπαράσταση της Διοίκησης της ΟΕΒΕΑ, διοργάνωσε την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου ενημερωτική εκδήλωση με στόχο να ενημερώσει τα μέλη για τις τρέχουσες  νομοθετικές  ρυθμίσεις,  σχετικά  με  τον νέο  αντικαπνιστικό  νόμο και το ωράριο  μουσικής  στα καταστήματα  υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Οι επιχειρηματίες βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται σημαντικά ύστερα από την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος. Επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις που ενώ δεν έχουν τασάκι για τα τσιγάρα, οι πελάτες τα ανάβουν και δεν συμμορφώνονται ύστερα από τις συστάσεις τους.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΑ κ. Θεοδωρόπουλος, ενώ ομιλητές ήταν Γιώργος Κουράσης Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, η κυρία Μαρία Ξενοδημητροπούλου από την διεύθυνση δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας Αρκαδίας, ο κ. Γιώργος Κοκκώνης εκπρόσωπος της Αστυνομίας και ο αντιδήμαρχος Τρίπολης Αλέκος Κανελλόπουλος.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκαναν ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος και ο Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Τρίπολης κ. Παράσχος.

Αρκετοί ήταν οι επιχειρηματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που έδειξαν ενδιαφέρον και παρακολούθησαν την εκδήλωση και έθεσαν τα ερωτήματά τους σχετικά με τις απαγορεύσεις του αντικαπνιστικού νόμου και τα πρόστιμα.

Επίσης οι εκπρόσωποι φορέων επεσήμαναν όλα όσα προβλέπει ο αντικαπνιστικός, αλλά και για τις υποχρεώσεις που έχουν όπως να σηματοδοτήσουν την απαγόρευση του καπνίσματος στο κατάστημα τους, καθώς να τηρούν και ένα βιβλίο που θα τους ζητηθεί σε κάποιο πιθανό έλεγχο.

Στόχος της εγκυκλίου για τον αντικαπνιστικό νόμο είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας μέσω της αποτροπής των δυσμενών επιδράσεων του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού και τα πρόστιμα ξεκινούν από 100 ευρώ και φτάνουν έως και 10.000 ευρώ για όσους παραβιάζουν τον νόμο.

Εκτός από όσες απαγορευτικές ή περιοριστικές διατάξεις ισχύουν και εφαρμόζονται ήδη, απαγορεύεται πλήρως, το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους:

(α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, εξαιρουμένων των χώρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων καπνού,

(β) σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους  παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης κατά την έννοια των διατάξεων της υπ’ αριθμ. Υ1γ/Γ.Π./οικ.47829/2017  Υγειονομικής Διάταξης (Β ́ 2161), εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον.

Ως «εσωτερικός χώρος», για την εφαρμογή του παρόντος, νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

(γ) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής,

(δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές,

(ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων,

(στ) στα παντός είδους κυλικεία

(ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων,

(η) στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Η διαπίστωση της παράβασης και η επιβολή των προαναφερόμενων διοικητικών ποινών γίνεται από τα αστυνομικά όργανα.

Για τη διαδικασία είσπραξης των προστίμων και τη διάθεση των εσόδων εφαρμόζονται οι διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης, που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παραγράφου 6 του άρθρου 6 του ν. 3730/ 2008, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 3868/2010 (Α ́129).

Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου σχετικά με την ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους παροχής εργασίας, μέσω της διαπίστωσης των παραβάσεων και της επιβολής κυρώσεων, είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α ́ και Β ́ βαθμού), η δημοτική αστυνομία, οι λιμενικές αρχές στην περιοχή της ευθύνης τους, καθώς και το ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ.

Όσον αφορά την παραβίαση του ωραρίου της μουσικής και σύμφωνα με τις νέες αλλαγές στον ποινικό κώδικα ο υπεύθυνος του μαγαζιού εάν είναι παρών κατά την διάρκεια που σημειώνεται η παράβαση συλλαμβάνεται για να περάσει αυτόφωρο.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Οι επιχειρηματίες ενημερώθηκαν για αντικαπνιστικό και ωράριο μουσικής


3 Σχόλια

Οι επιχειρηματίες αν ήθελαν να βγάλουν λεφτά, θα άνοιγαν τα τσαντήρια τους και θα έβαζαν θερμαντικά σώματα (πχ τα "μανιτάρια"). Έτσι θα είχανε κόσμο και έξω και μέσα που θα πλήρωνε και θα έμενε για παραπάνω κατανάλωση, αλλά και θα καλυτέρευε και η εικόνα της πλατείας με τα τσαντήρια. Τώρα με τα περίκλειστα τσαντήρια, δεν φαίνονται τα μαγαζιά. Επίσης γεμίζει ο χώρος του τσαντηρίου με κόσμο ενώ το μέσα κομμάτι είναι άδειο τις περισσότερες ώρες.

Η αίθουσα θα έπρεπε να είναι ασφυκτικά γεμάτη αν αναλογιστείς τα καφέ, τις ταβέρνες, τα εστιατόρια κλπ που υπάρχουν στην πόλη! Αν δεν ενδιαφερθούν οι ίδιοι οι πελάτες θα τους γυρίσουν την πλάτη!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.