Τι σημαίνει η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%

Τι σημαίνει η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%

Απρίλιος 13, 2016 - 17:58
1 σχόλια

Αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ από το 23% που είναι σήμερα στο 24% φαίνεται ότι συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές κάτι που θα σημάνει την αύξηση, μικρή μεν, αλλά σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης για όλους τους πολίτες. Η αύξηση του ΦΠΑ φαίνεται ότι θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου 2016.

Η συμφωνία με τους δανειστές, οι οποίοι πίεζαν ασφυκτικά για αύξηση του ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό, λέει για αύξηση του υψηλού συντελεστή του ΦΠΑ. Η κυβέρνηση, με την αύξηση αυτή επιχειρεί να κλείσει μεγάλο μέρος της τρύπας στο δημοσιονομικό κενό και μάλιστα υπολογίζει έσοδα της τάξεως των 400 με 500 εκατομμυρίων ευρώ. 

Η αύξηση του ΦΠΑ για  τους καταναλωτές δεν θα σημάνει παρά αυξήσεις σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Αν το σχέδιο εφαρμοστεί τότε θα υπάρξει αύξηση σε: 

- Τυποποιημένα είδη διατροφής όπως μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά. 

- αναψυκτικά και χυμούς 

- ταβέρνες και εστιατόρια και catering 

- εισιτήρια ΜΜΜ και κόμιστρα ταξί 

- επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών. 

Η αύξηση θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου με στόχο να κλείσει ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού ύψους 1% για το 2017-2018, να καλυφθεί το κενό από την εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από το ΦΠΑ και για να μην υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

(ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr)


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.