Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ιλαρά και τον προληπτικό εμβολιασμό (vid)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ιλαρά και τον προληπτικό εμβολιασμό (vid)

Νοέμβριος 18, 2017 - 12:03
1 σχόλια

H ιλαρά προκαλείται από τον ιό της ιλαράς και είναι μια ιογενής λοίμωξη υψηλής μεταδοτικότητας. Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό από το αναπνευστικό σύστημα και εγκαθίσταται στον αναπνευστικό βλεννογόνο και τους επιχώριους λεμφαδένες όπου και πολλαπλασιάζεται. Από εκεί μεταφέρεται στο αίμα και σε άλλα όργανα.

Μεταδίδεται κυρίως αερογενώς από άτομο σε άτομο με σταγονίδια που αποβάλλουν οι ασθενείς και σπανιότερα από αντικείμενα που μολύνθηκαν από ρινικές και φαρυγγικές εκκρίσεις πολύ πρόσφατα.

Η ιλαρά είναι ένα πολύ σοβαρό εξανθηματικό νόσημα. Οφείλεται στον ιό της ιλαράς. Εμφανίζεται με υψηλό πυρετό, επιπεφυκίτιδα, καταρροϊκά, διάρροιες, χαρακτηριστικό εξάνθημα, κακουχία κ.λπ.  Είναι πολύ μεταδοτική. Σχεδόν όλοι που θα έρθουν σε επαφή με πάσχοντα και δεν έχουν κάνει εμβόλιο, ή δεν έχουν περάσει την ιλαρά, θα κολλήσουν.

Η κυρία Χαΐδου Σοφία ειδικευόμενη παιδιατρικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης μίλησε για τα συμπτώματα της ασθένειας αλλά και για το εμβόλιο της ιλαράς. 

Το εμβόλιο ιλαράς είναι πολύ αποτελεσματικό. Μια δόση εμβολίου ιλαράς είναι περίπου 93% αποτελεσματική στην πρόληψη της ιλαράς αν εκτεθείτε  στον ιό. Δύο δόσεις είναι έως και 100%  αποτελεσματικές.

Το εμβόλιο της ιλαράς γνωστό ως MMR (Measles-Mumps-Rubella) είναι ένας συνδυασμός εμβολίου το οποίο παρέχει προστασία για τρία νοσήματα: ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά και το οποίο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις: η 1η δόση σε ηλικία 12 μηνών και η δεύτερη 3 μήνες μετά.
 

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ιλαρά και τον προληπτικό εμβολιασμό


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Θα ήταν χρήσιμο να ενημερωθεί ο κόσμος, για το ποιοί τελικά γέμισαν την Ελλάδα ιλαρά μετά από τόσες δεκαετίες υφεσης. Βουλγαρόγυφτοι ή Ρουμανόγυφτοι..........?

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.