Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εποχική γρίπη και τον εμβολιασμό των παιδιών (vid)

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εποχική γρίπη και τον εμβολιασμό των παιδιών (vid)

Νοέμβριος 17, 2017 - 12:45
0 σχόλια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την εποχική γρίπη επεσήμανε η ειδικευόμενη στην Παιδιατρική Κλινική του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης  Θεοδώρα Παπασταματίου κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απευθυνόμενη στους γονείς, τους δασκάλους και όλους όσοι έρχονται σε επαφή με παιδιά.

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στη μείωση απουσιών από την εργασία και το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.
Στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 ετών χορηγείται η μισή δόση του τριδύναμου εμβολίου ενηλίκων. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων τύπου ενηλίκου (τριδύναμου ή τετραδύναμου).

Ο εμβολιασμός αποτελεί τον κύριο τρόπο προστασίας, τόσο από την εποχική γρίπη όσο και από μια σειρά παθήσεων οι οποίες είχαν εκριζωθεί και επανεμφανίζονται, όπως η πολιομυελίτιδα και η ιλαρά.

Όπως ανέφερε η κυρία Παπασταματίου, τα παιδιά μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο 2-3 ημέρες προτού αρρωστήσουν και έως 8-10 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα.  Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό), όπως επίσης και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια.

Αν κάποιο παιδί νοσήσει θα πρέπει να μείνει σπίτι να ξεκουραστεί να πίνει άφθονα υγρά και αν χρειαστεί να δοθεί και αντιπυρετικό.
Ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει να χορηγήσει φάρμακα (Tamiflu) με στόχο να μειωθεί η διάρκεια της νόσου, να μειωθεί η κυκλοφορία του ιού στο σώμα της, να αισθανθεί καλύτερα και να έχει ηπιότερα συμπτώματα.
 

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εποχική γρίπη και τον εμβολιασμό των παιδιών


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.