«Θα τα καταφέρουμε» λένε, Δήμοι, Περιφέρειες, Υπουργείο και Εκκλησία για το προσφυγικό

«Θα τα καταφέρουμε» λένε, Δήμοι, Περιφέρειες, Υπουργείο και Εκκλησία για το προσφυγικό

Μάρτιος 01, 2016 - 12:18
0 σχόλια

Ευρύτατη διυπουργική σύσκεψη για το προσφυγικό, με τη συμμετοχή ΕΝ.ΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδος), ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), Εκκλησίας και άλλων θεσμικών φορέων, συγκλήθηκε στο ΥΠΕΣΔΑ με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή σε συνεννόηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο Υπουργός Υγείας κ. Αντρέας Ξανθός, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Ξυδάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Μπαλάφας, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών κ. Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Γιώργος Πατούλης, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου, Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδέλφειας και αντιπρόεδρος του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κ. Γαβριήλ, ο πρόεδρος της «Αποστολής» κ. Κωστής Δήμτσας, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣΔΑ κ. Κώστας Πουλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αντώνης Παπαδεράκης, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής)και Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Κατά την συνάντηση, αφού οι υπουργοί τοποθετήθηκαν σχετικά με τον τρόπο της δικής τους συμβολής στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ζητήθηκε η συνδρομή του αποκεντρωμένου κράτους στα ζητήματα πρώτης προτεραιότητας όπως τέθηκαν από τον κ. Μουζάλα: Στέγαση, Σίτιση και Κοινωνική Φροντίδα για τους πρόσφυγες.

Οι πρόεδροι της ΕΝ.ΠΕ, της ΚΕΔΕ και οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας, κατέθεσαν την εμπειρία τους από την μέχρι τώρα συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος και επισήμαναν προς τους υπουργούς τις ανάγκες τους σε κάθε επίπεδο, ώστε να παραχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για τη χώρα.

Ο υπουργός ΕΣΔΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής μετά τη σύσκεψη, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η συγκρότηση ενός επιτελικού οργάνου (συντονιστική επιτροπή) που θα συντονίζει τη δράση και τη συνεργασία των εμπλεκομένων Υπουργείων και φορέων για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διαχείριση του ζητήματος. Τόνισε, επίσης, ότι το προσφυγικό ζήτημα είναι εθνική υπόθεση και διαπίστωσε ότι υπάρχει από όλες τις πλευρές που παραβρέθηκαν στην συνάντηση, η διάθεση να την αντιμετωπίσουν από κοινού.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους κοινωνικούς φορείς, θα υλοποιηθεί και η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί μαζί με την κοινωνία.

Τόσο ο κ. Κουρουμπλής όσο και ο κ. Μουζάλας εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και ότι «θα τα καταφέρουμε».

(ΠΗΓΗ: airetos.gr, Φωτογραφία: Eurokinissi)

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.