Τα τροχαία «στοιχειώνουν» την Γεωργίου Α στην Τρίπολη (pics)

Τα τροχαία «στοιχειώνουν» την Γεωργίου Α στην Τρίπολη (pics)

Μάιος 09, 2017 - 13:20
2 σχόλια

«Επικά» ατυχήματα στην πολύπαθη οδό όπως μας τα δηγήθηκαν οι επιχειρηματίες

Τα δύο τελευταία τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν μέσα σε λίγες ημέρες στην οδό Γεωργίου Α’ στην Τρίπολη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Στο κέντρο της Τρίπολης, δυστυχώς, αρκετοί είναι οι οδηγοί οι οποίοι αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα, χάνουν τον έλεγχο του οχήματος  και προσκρούουν σε βιτρίνες καταστημάτων, προκαλώντας μεγάλες ζημιές.

Η Γεωργίου Α’ συνδέει την κεντρική πλατεία Αγίου Βασιλείου με την πλατεία Κολοκοτρώνη και τα τελευταία τροχαία που σημειώθηκαν εκεί,  ήταν  η αφορμή για  ένα ρεπορτάζ με στόχο να αναδειχθεί το πρόβλημα αλλά και για να ευαισθητοποιηθούν οι οδηγοί, προκειμένου να οδηγούν προσεκτικά στους δρόμους της πόλης, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μία απροσεξία να στοιχίσει τη ζωή σε κάποιον συμπολίτη μας.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δυστυχώς δεν ήταν πρόθυμοι να  μιλήσουν μαζί μας. Έτσι στην έρευνα του ArcadiaPortal στις επιχειρήσεις που βρίσκονται από το ξενοδοχείο ΑLEX και μετά, τρεις μόνο ήταν οι πολίτες οι οποίοι θέλησαν να μιλήσουν μαζί μας.

Πρώτος ο κ. Μπίλιος Μαρίνος, ιδιοκτήτης καθαριστηρίου, έδειξε αμέσως προθυμία και θέλησε να βοηθήσει στην ανάδειξη  του θέματος, προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον ένα τροχαίο δυστύχημα.

Ο κ. Μπίλιος διατηρεί εδώ και 45 χρόνια μία οικογενειακή επιχείρηση η οποία από το 1950 βρίσκεται στην ίδια γειτονιά και στον ίδιο  δρόμο, με αποτέλεσμα να είναι πολύ καλός γνώστης των συμβάντων τα οποία ξεκινούν από πολύ παλιά.

Ο κ. Μαρίνος μάς υποδέχθηκε ευγενικά και με κάθε καλοσύνη στο κατάστημά του και απάντησε στις ερωτήσεις μας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «στον δικό μας δρόμο τροχαία πάντα γίνονταν».

Όπως μας αποκάλυψε στη συνέχεια, τα τροχαία δεν είναι το μόνο πρόβλημα στη συγκεκριμένη οδό, καθώς πολλές ακόμα παραβάσεις σημειώνονται παραδοσιακά εδώ και χρόνια, γεγονός το οποίο ανέφεραν και οι υπόλοιποι ερωτώμενοι.

Ο κ. Μπίλιος ξεκίνησε την εξιστόρηση με το τροχαίο που συνέβη απέναντι από το κατάστημα του στο κτίριο του Ματζουνείου.

Όπως μας ανέφερε, αυτοκίνητο μπήκε στην είσοδο της νυν Φιλαρμονικής η οποία είχε τότε μασίφ πόρτα και η οποία από τότε που καταστράφηκε δεν έχει αντικατασταθεί, με τις δημοτικές αρχές να κωφεύουν.

Ένα δεύτερο περιστατικό το οποίο θυμάται έχει να κάνει με ένα τροχαίο που είχε συμβεί στο ξενοδοχείο «ΑΡΚΑΔΙΑ» προ πενταετίας όταν ένα ΙΧ όχημα κατευθυνόμενο προς την πλατεία Κολοκοτρώνη , έχασε τον έλεγχο του οχήματος και «μπούκαρε» στην τραπεζαρία του ξενοδοχείου.

Όπως υποστήριξε, οι οδηγοί χάνουν τον έλεγχο του οχήματος γιατί αφενός αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και αφετέρου επειδή ο δρόμος έχει μία περίεργη κλήση η οποία έχει αντίθετη ροπή.

Ένα ακόμα περιστατικό το οποίο ξεπήδησε από τη μνήμη του ήταν ένα τροχαίο που έγινε στον παλιό κατάστημα του «Φαμελίτη» λίγα μόλις μέτρα από το δικό του κατάστημα.

Σε αυτό το τροχαίο ο οδηγός του αγροτικό οχήματος έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε στη βιτρίνα του καταστήματος.

Όπως μας ανέφερε, σε εκείνο το περιστατικό χρειάστηκε να γίνει απεγκλωβισμός των επιβατών, τα πόδια των οποίων είχαν φρακάρει.

Φτάνοντας στο βράδυ της Πέμπτης, ξημερώματα Παρασκευής 10 Μαρτίου ο κ. Μπίλιος θυμάται έναν δυνατό θόρυβό να τον «πετάει» από το κρεβάτι.

Αναστατώθηκε όλη η γειτονιά, βγήκαμε στα μπαλκόνια και είδαμε ένα όχημα το οποίο οδηγούσε ένας νεαρός οδηγός να έχει μπει  στο κατάστημα της κυρίας Βυτόγιαννη – Ευτυχώς δεν περνούσε κανείς από το πεζοδρόμιο γατί θα θρηνούσαμε θύματα

Δυστυχώς οι οδηγοί ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες στη διαδρομή από την πλατεία Αγίου Βασιλείου προς την πλατεία Κολοκοτρώνη, σημείωσε.

Σαν να μην έφτανε αυτό, λίγες μέρες πιο μετά την Κυριακή 30 Απριλίου στις 16:30 περίπου, στο διπλανό κατάστημα από το καθαριστήριο του κ. Μπίλιου ένα αυτοκίνητο μπούκαρε στη βιτρίνα καταστήματος, από το οποίο ευτυχώς οι ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι έλειπαν καθώς ήταν Κυριακή και το κατάστημα ήταν κλειστό.

Πρέπει να βελτιωθεί η οδηγική συμπεριφορά των οδηγών και να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κόσμου, καθώς είναι καθαρή τύχη να μην διαβαίνεις κάποιος πεζός τον δρόμο ή το πεζοδρόμιο την στιγμή που τα οχήματα χάνουν τον έλεγχο, σημείωσε ο κ. Μπίλιος.

Πέρα από τα τροχαία τα οποία εκτός από υλικές ζημίες κρύβουν και τραυματισμούς, δεν είναι λίγες οι φορές που οδηγοί χάνουν τον έλεγχο του οχήματος και «καβαλάνε» τα πεζοδρόμια.

Δέκα φορές έχω αλλάξει τα λούκια και τις υδρορροές, καθώς τα σπάνε τα αυτοκίνητα

 

Πέρα από τα τροχαία ατυχήματα ο κ. Μπίλιος σημείωσε και την ανεπίτρεπτη συμπροφορά κάποιων συμπολιτών  μας οι οποίοι αφοδεύουν  εντός του κήπου του Ματζουνείου με αποτέλεσμα εκτός από την προσβολή της δημόσιας αιδούς δημιουργούν εστία μόλυνσης στην περιοχή.

Δεν μπορώ να καθήσω στο μπαλκόνι από τις οσμές

Η παραβατική συμπεριφορά μερικών οδηγών έχει αρκετές φορές δημιουργήσει προβλήματα στο κέντρο της Τρίπολης γιατί τις νυχτερινές ώρες συνήθων γίνεται ράλι με τους οδηγούς να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και να ξεσηκώνουν την γειτονία με τα σπιναρίσματα και το γκάζι.

Τέλος, ο κ. Μπίλος ανέφερε ότι δεν είναι λίγες οι φορές όπου βγαίνει για να σκουπίσει την είσοδο της επιχείρησής του ή το πεζοδρόμιο και έχει λιτώσει από το να τον πάρουν φαλάγγι, όπως λέει, οι απρόσεκτοι οδηγοί.

Για το θέμα θέλησε να μας μιλήσει και η κυρία Ρονιώτη Γεωργία η οποία διατηρεί κατάστημα παρτήριου άρτου και ζαχαροπλαστικής στη Γεωργίου Α΄ και βρίσκεται στη γειτονία εδώ και εννέα χρόνια.

Τα περιστατικά τα οποία θυμάται η ίδια είναι τα δυο τελευταία αυτά με τα οχήματα που «μπούκαραν» στις επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες.

Κατά τη δική της άποψη, για τα τροχαία ευθύνονται οι οδηγοί με την απρόσεκτη συμπεριφορά τους. Η ίδια έχει παρατηρήσει ότι πάρα πολλοί οδηγοί μιλούν στο τηλέφωνο ή ακόμα και αναπτύσσουν ταχύτητες οι οποίες είναι πολύ μεγαλύτερες από το όριο για το κέντρο της πόλης όπου περπατούν άνθρωποι.

Ανησυχώ ανά πάσα στιγμή ότι κάποιο όχημα με μεγάλη ταχύτητα θα μπει στην ιδιοκτησία μου ή ακόμα χειρότερα ότι θα τραυματίσει κάποιον περαστικό ή εμένα την ίδια

«Ο καθένας θα πρέπει να δείχνει την απαραίτητη υπευθυνότητα, καθώς η Αστυνομία δεν μπορεί να είναι κάθε στιγμή στο σημείο και να παρατηρεί».

Οι υλικές ζημιές διορθώνονται, ανέφερε. «Τι θα γίνει όμως άμα σε κάποιο επόμενο περιστατικό υπάρξει και κάποιος τραυματισμός;», ανέφερε η κυρία Ρονιώτη προτείνοντας ίσως να μπει κάποια πινακίδα στο σημείο η οποία να προειδοποιεί τους οδηγούς για να μειώνουν ταχύτητα, αλλά κλείνοντας είπε ότι κάποια στιγμή οι οδηγοί πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να αναπτύσσουν ταχύτητες τέτοιες οι οποίες δεν τους επιτρέπουν να ελέγχουν το όχημά τους.

Τέλος, μας μίλησε ο κ. Στυλιανός Καλαντζής, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «ALEX»

Ο κ. Καλαντζής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι πολλά τα περιστατικά τα οποία έχουν σημειωθεί, επειδή ο Έλληνας θέλει να πουλάει «τσάμπα μαγκιά».

«Ζω στο κέντρο της Τρίπολης και τα δύο τελευταία περιστατικά είναι η κορυφή του  παγόβουνου», είπε, αναφέροντας ότι η πλατεία Κολοκοτρώνη τις νυχτερινές ώρες μετατρέπεται σε πίστα αγώνων.

Όπως αποκάλυψε, 5-6 πιτσιρίκια κάνουν επίδειξη βάζοντας τέρμα τη μουσική και τρίζουν τα τζάμια, ενοχλώντας τόσο τους περιοίκους, αλλά και τους πελάτες του ξενοδοχείου του.

«Ένας άνθρωπος στο ξενοδοχείο θέλει να έχει ηρεμία και όχι να πετάγεται στον ύπνο του συνεχώς εξαιτίας της δυνατής μουσικής και του δυνατού ήχου της εξάτμισης ή ακόμα και της μηχανής του περαστικού οχήματος που θέλει να κάνει επίδειξη».

Ο σωστός οδηγός ρυθμίζει την ταχύτητά του ανάλογα με την περίπτωση

Για τα ατυχήματα που έχον σημειωθεί είπε ότι ο δρόμος έχει ένα μεγάλο ιστορικό ατυχημάτων αναφέροντας ότι δύο φορές φορτηγά οχήματα τα οποία περνούσαν τού κατέστρεφαν μέρος του μπαλκονιού του.

Ως προς το ποια θεωρεί ότι είναι τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν, θεωρεί ότι τεχνικά το οδόστρωμα δεν διορθώνεται και ότι αυτό  που πρέπει να γίνει είναι να υπάρχουν αυστηρότατες ποινές από την Τροχαία , καθώς να γίνονται και πιο συχνοί έλεγχοι.

Μόνο όταν πάρεις κάποιο παραβάτη το όχημα για παραδειγματισμό, τότε ίσως μειωθούν τα κρούσματα

«Τα παιδιά οδηγοί δεν έχουν την αίσθηση των συνεπειών», σημείωσε προτρέποντας τους νεαρούς οδηγούς να πηγαίνουν σε πίστες ειδικές για να τρέχουν τα οχήματά τους και όχι να κάνουν ράλι στο κέντρο της πόλης.

Δυστυχώς έχει διαπιστωθεί ότι οι οδηγοί της Αρκαδίας δεν έχουν καλή οδική συμπεριφορά, δημιουργώντας αρκετές φορές ατυχήματα τα οποία στην πλειονότητά  τους είναι υλικών ζημιών. Η μη τήρηση του ΚΟΚ, οι παραβιάσεις στοπ, ερυθρών σηματοδοτών , το παράνομο παρκάρισμα, η μη τήρηση της παραχώρησης προτεραιότητας στους πεζούς και πολλά ακόμα περιστατικά είναι καθημερινά. Η οδική συμπεριφορά όλων μας πρέπει να αλλάξει γιατί μία απροσεξία μπορεί να στοιχήσει τη ζωή κάποιου πεζού, ο οποίος κινείται αμέριμνος, ή ενός παιδιού, ή μιας μητέρας με ένα καρότσι.

Η σωστή οδήγηση είναι θέμα όλων μας…

Έφη Καστραντά

Ειδήσεις: 

2 Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.