Τα σχολεία της Τρίπολης προετοιμάζονται για να δεχθούν τα προσφυγόπουλα

Τα σχολεία της Τρίπολης προετοιμάζονται για να δεχθούν τα προσφυγόπουλα

Μάιος 31, 2018 - 12:09
29 σχόλια

Αίτημα για αύξηση των θέσεων φιλοξενίας στην Ελλάδα προς την ΕΕ απηύθυνε η ελληνική κυβέρνηση

Έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία του Δήμου Τρίπολης, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, στο πλαίσιο της υποχρέωσης που έχει αναλάβει ο Δήμος μας μετά την υπογραφή του συμφώνου με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο του 2018. Οι διαδικασίες, ασφαλώς, θα εντατικοποιηθούν μετά τις 21 Ιουνίου, όταν τα σχολεία της Τρίπολης κλείσουν, αφού θα έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους για τη σχολική χρονιά που εκπνέει.

Υπενθυμίζουμε ότι  η Τρίπολη έχει δεσμευτεί για τη φιλοξενία 300 ατόμων σε 50 διαμερίσματα. Μέχρι στιγμής, η χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος γίνεται από τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας (DG ECHO) και έχει διάρκεια έως τον Δεκέμβριο του 2018.

Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον κ. Πετρόπουλο, διευθυντή Περιφερειακής Εκπαίδευσης Αρκαδίας, ο οποίος προχώρησε σε απαραίτητες διευκρινίσεις και μας έδωσε το πλαίσιο των πραγμάτων που πρέπει να γίνουν, προκειμένου τα παιδιά αυτά να μπουν στο ελληνικό σχολείο και να ξεκινήσει η ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία. Όπως διευκρίνισε, θα δημιουργηθούν τάξεις υποδοχής για τα παιδιά αυτά στα σχολεία, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

Το πρόγραμμα των Τάξεων Υποδοχής ολοκληρώνεται σε δύο κύκλους που εντάσσονται μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου:

Στις Τάξεις Υποδοχής Ι, όπου εφαρμόζεται εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας για μαθητές που θα ενταχθούν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα η φοίτηση διαρκεί ένα διδακτικό έτος.
Στις Τάξεις Υποδοχής II, όπου εφαρμόζεται μικτό πρόγραμμα εσωτερικής και εξωτερικής γλωσσολογικής και μαθησιακής υποστήριξης των μαθητών που έχουν ενταχθεί σ’ αυτές και το οποία πραγματοποιείται μέσα στις κανονικές τάξεις με παράλληλη υποστηρικτική γλωσσική διδασκαλία, η φοίτηση διαρκεί μέχρι δύο διδακτικό έτη, μετά την παρακολούθηση του κύκλου Τ.Υ. Ι.

 

Εμβολιασμός και προετοιμασία των προσφυγόπουλων για την ένταξή τους στα σχολεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα παιδιά που ήδη φιλοξενούνται στην Τρίπολη, εμβολιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο ΙΚΑ, προκειμένου να είναι έτοιμα να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Μαρίνη Μπερέτσο, τον γενικό διευθυντή της Αναπτυξιακής Πάρνωνα που έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος, πληροφορηθήκαμε ότι μέχρι στιγμής στην πόλη μας έχουν εγκατασταθεί 22 οικογένειες σε διαμερίσματα τα οποία μισθώθηκαν μέσω διαγωνισμού. Τα παιδιά των οικογενειών αυτών μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 29, όπως μας είπε ο κ. Πετρόπουλος. Οι γλώσσες που μιλούν, είναι συνολικά τέσσερις: διαλέκτους αραβικών και φαρσί.

 

Πρόβλεψη να δημιουργηθεί Δομή Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων, αν αυξηθούν οι φιλοξενούμενοι

Ακόμα δεν έχουν φθάσει όλοι οι πρόσφυγες στον Δήμο μας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, συνολικά περίπου 80 άτομα φιλοξενούνται στην πόλη. Είναι αυτονόητο ότι έως τον Σεπτέμβριο που θα ανοίξουν τα σχολεία, αναμένονται και οι υπόλοιπες οικογένειες του προγράμματος, επομένως ο αριθμός των 29 παιδιών είναι προσωρινός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει πρόβλεψη να δημιουργηθεί Δομή Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων, σε περίπτωση που τελικά αυξηθούν οι θέσεις φιλοξενίας στην Τρίπολη.

Μάλιστα, όπως έγραψε «Η Καθημερινή» (28/5), η χώρα μας έχει ζητήσει από την ΕΕ χρηματοδότηση για να δημιουργηθούν και άλλες θέσεις φιλοξενίας: «Σχέδιο αύξησης των θέσεων φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα έχει αποσταλεί από την ελληνική κυβέρνηση προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την παροχή αντίστοιχης χρηματοδότησης.  Έως τώρα η Ελλάδα έχει λάβει χρηματοδότηση για τη δημιουργία και λειτουργία 60.000 θέσεων φιλοξενίας αιτούντων άσυλο είτε σε camps είτε σε διαμερίσματα. Οι θέσεις αυτές δημιουργήθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων 2,5 χρόνων, ωστόσο με τα νέα δεδομένα αύξησης των μεταναστευτικών ροών δεν επαρκούν. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ‘’Κ’’, η απάντηση από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται έως τα μέσα του επόμενου μήνα προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες επέκτασης των υφιστάμενων δομών φιλοξενίας, αλλά και η δημιουργία νέων camps».

Επομένως, δεν θα έπρεπε να μας εκπλήξει η άφιξη πλέον των 300 ατόμων στην Τρίπολη. Μάλιστα, δεδομένης της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχεδιάζει τη δημιουργία σημείων τράνζιτ στην ενδοχώρα.

 

Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα: Αριθμοί και στοιχεία

Από την αρχή του 2018 έως και τις 23 Μαΐου (σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ), 10.722 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά κυρίως σε Λέσβο και Σάμο. Στις 22 Μαΐου στη Λέσβο βρίσκονταν συνολικά 9.385 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων οι 7.309 εντός του hotspot στη Μόρια σε πολύ δύσκολες συνθήκες, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση χωρά 3.000 άτομα, ενώ δεν διαθέτει επαρκές δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Στη Χίο, στο hotspot στη ΒΙΑΛ βρίσκονταν 1.468 μετανάστες, ενώ συνολικά στο νησί παραμένουν 1.716 άτομα.

Στη Σάμο βρίσκονται συνολικά 3.342 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων οι 3.075 στο hotspot του νησιού που κανονικά χωρά 650 άτομα. Τέλος, στη Λέρο παραμένουν εντός του hotspot 804 άτομα, ενώ σε άλλες δομές σε όλο το νησί συνολικά βρίσκονται 1.025 μετανάστες και στην Κω στο hotspot διαμένουν 851 άτομα, ενώ σε όλο το νησί βρίσκονται 1.142 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το πρόγραμμα ESTIA περιλαμβάνει σήμερα 23.374 θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα, κτίρια και ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες φιλοξενούνται 19.331 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επτά ΜΚΟ, καθώς και οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης μαζί με όμορους δήμους, Λάρισας, Τρικκαίων, Καρδίτσας, Λιβαδειάς, Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας και οι τέσσερις μεγάλοι δήμοι της Κρήτης (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου).

Ο κ. Πετρόπουλος κατά τη συνομιλία μας, τόνισε ότι οι φιλοξενούμενοι δεν επιθυμούν να μείνουν στην πόλη μας. Ωστόσο, οι αιτήσεις ασύλου εξετάζονται με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να δεχθεί πρόσφυγες και η Τουρκία αφενός ζητεί συνεχώς νέα χρηματοδότηση για τις δικές της δομές και αφετέρου απειλεί μονίμως τη χώρα μας πρωτίστως και δευτερευόντως την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα ανοίξει τα σύνορά της. Το αίτημα των ελληνικών αρχών, πάντως, για αύξηση των θέσεων φιλοξενίας καταδεικνύει όχι μόνον ότι περιμένουμε νέες μεγάλες αφίξεις στη χώρα μας, αλλά και ότι οι διαδικασίες ταυτοποίησης προχωρούν με αργούς ρυθμούς.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Τρίπολης, όπως και κάθε άλλος Δήμος που εμπλέκεται στη διαδικασία φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να έχει και ένα Σχέδιο Β' για τους ανθρώπους αυτούς. Διότι, πρώτον, τα δεδομένα της χρηματοδότησης του προγράμματος θα αλλάξουν πολύ σύντομα (δείτε ΕΔΩ) και, δεύτερον, όπως έχει δείξει η εμπειρία ανά την Ελλάδα, οι άνθρωποι αυτοί θα μείνουν στην πόλη μας ίσως και για χρόνια, καθώς είναι μάλλον αδύνατον με τις υπάρχουσες συνθήκες να μεταφερθούν στην Ευρώπη των ονείρων τους...

Οι υπεύθυνοι μάς διαβεβαίωσαν ότι ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και η σχετική Ομάδα Εργασίας ενημερώνονται συνεχώς για την πορεία του εκπαιδευτικού προγράμματος για τα προσφυγόπουλα στην Τρίπολη.

Γαλανιάδη Εύα


29 Σχόλια

"μεταναστευτικές ροές", "σημεία τράνζιτ" , "χρηματοδότηση", ΜΚΟ, "σχέδιο αυξησης". Οι "αριστερή" κυβέρνηση τρέχει άριστα την μπίζνα "φθηνα εργατικά χέρια" "εποικισμός" "αλλοίωση γηγενούς πληθυσμού" "αποθήκη ψυχών κατ επιταγή της Γερμανίας". Φθηνό κρέας για τις επιχειρήσεις, νεοι ψηφοφόροι των ξεφτιλισμένων κομμάτων (σε περίπτωση που ξυπνησουν οι Έλληνες). Στο τέλος ο λογαριασμός στον Έλληνα μικρομεσαίο φορολογούμενο....................

Το σχέδιο λέγεται OROBRA. Το δουλεύει ο Ερντογάν με τα ''φυντάνια'' μας τους διεθνιστές (τους αριστερούς και τους καπιταλιστές). Εποικισμός και διάλυση της Ελλάδας. Άλλωστε το είχε προαναγγείλει ο Οζάλ επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Θα δώσει Κουρδιστάν και θα πάρει Ελλάδα. ΞΥΠΝΑΤΕ αδέλφια μου Έλληνες που λέει και ο Θοδωράκης.

Η χωρα μας χανεται και εμεις τσακωνομαστε για ποδοσφαιρα,να πουληθει η ΔΕΗ η οχι ,θα μας σωσει ο Κουλης και αλλες γραφικοτητες !Πιαστε ενα βιβλιο ιστοριας και μαθετε για τις εθνικες καταστροφες (Μικρα Ασια,Γενοντονια ποντιων, εμφυλιος σπαραγμος,κυπρος 74)και να αγωνιστουμε για να μην τα ξαναζησουμε!!!

Κατανοητός ο ενθουσιασμός όταν μαθαίνεις για την ύπαρξη των εισαγωγικών σε μεγάλη ηλικία αλλά συγκρατήσου.

@Δόκιμος Τθ - Φαντάζομαι ότι την μάχη για όλα αυτά θα την δώσεις με την χρυσή αυγή; Σωστά; Καλύτερα να υπογράφεις σαν δόκιμος χρυσαυγίτης.

Στις επόμενες εκλογές αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ για να τελειώσουμε μια κ καλή με το θέμα Έλληνες.

@Μάο Στάλιν. Στις επόμενες εκλογές δεν θα έχετε αυτοδυναμία και θα συνεργαστείτε με την ΝΔ για να επιτελέσετε καλύτερα το προαναφερόμενο από εσένα ρατσιστικό έγκλημα εναντίων των Ελλήνων. Και οι δύο είσαστε υπάλληλοι των ίδιων αφεντικών. Ο λαός δεν θα σας αφήσει να εγκληματίσεται εις βάρος του και θα σας στείλει να κάνετε παρέα στους σκελετούς της ιστορίας που έχεις στην υπογραφή σου.

Αλέξη ειρωνικα το ανέφερα για την αυτοδυναμία διότι το εκλογικό σώμα χρόνια τώρα κοίτα την πάρτη του κ φτάνει σε παραφροσυνη όταν του πετάνε κάνα κοκαλο

Γιατι ρε στραβαδι Παυλο βαζεις ταμπελες σε ολους ;;;Τι παριστανεις που μπαινεις εδω και μας γεμιζεις μπαρουφες;Ουτε μια ωρα δεν θα αντεχες στην Αυλωνα ,τιμη μου και καμαρι μου που ειμαι εφεδρος αξιωματικος των τεθωρακισμενων !!!

Δοκιμος ΤΘ αν και είναι άσχετο με το θέμα, πια είναι η γνώμη σου για τον Πατακό;

Ένας άνθρωπος βρέθηκε και μας τα λέει και βγήκαν να τον κράξουν κάποιοι-κάποιοι.... , ο αρχηγός και ιδρυτής σας (Ν.Δ.) είχε πει ότι ο λαός που ξεχνάει την ιστορία του, δυστυχώς θα πρέπει να την ξαναπεράσει...........είχε(έχει) δίκιο ή όχι;

@STOIXOS Φύγε από την ζωή μας ρε συριζοτρόλλ υμνητή του σφαγέα Βελουχιώτη και του εαμ που έδιναν την Μακεδονία στους σλαβοβούλγαρους του ΣΝΟΦ. Ως διεθνιστές που μισούν την έννοια του έθνους είσαστε οι καλύτεροι υπηρέτες των ξένων συμφερόντων που αποσκοπούν στην διάλυση της Ελλάδας. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας ορφανά του στάλιν και του αριστερού μονεταρισμού των τραπεζών ότι αυτός ο τόπος δεν θα διαλυθεί γιατί τον στηρίζουν οι απλοί Έλληνες που είναι πατριώτες και όχι αμερικανο/γερμανοτσολιάδες σαν και εσάς.

Χαλαρώστε όλοι σας. Τον 13ο αιώνα η βουβωνική πανώλη αφάνισε τον ελληνικό πληθυσμό και στη θέση του μετακινήθηκαν αλβανόφωνα φύλα. Με τον καιρό μίλησαν και Ελληνικά. Είμαστε όλοι αλβανοί στην καταγωγή οπότε δε θα καταστραφεί καμιά Ελλάδα...

Στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων θα εκπροσωπούνται από συριζαίο αξιωματούχο ή απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία;

Σταλινοπροσκυνημένε Αλέξη μια ερώτηση έκανα και σβούριξες!!! Το ότι στην ιστορία είσαι μπουμπούνας το καταλάβαμε από νωρίς, αυτό που δεν ξέρουμε ακόμα είναι πόση διάθεση αυτοεξευτελισμού μπορείς να αντέξεις. Μένουμε συντονισμένοι και προβληματιζόμαστε με τις γελοιότητες των φασιστών.... με τις γελοιότητες σας.

@21:45 αν δεν σου αρέσει η Ελλάδα να μας αδειάσεις την γωνιά ανθελληνικό σκουπίδι.

21:45 μη του βάζεις δύσκολα! Εδώ στα απλά τα χάνει, τι πας & γράφεις & εσύ;! Η αλήθεια είναι πως δεν περιμένουμε τίποτα περισσότερο από το μυαλό των φασιστών. Μόνο στο μυαλό ενός φασίστα μπορεί να υμνείς τον ναζί Χίτλερ & τον φασίστα δικτάτορα Παπαδόπουλο που για αυτούς τους βάρβαρους η Ελληνική λέξη δημοκρατία τους προκαλούσε αλλεργικό σοκ στα όρια του θανάτου και παράλληλα να λες πως είσαι Έλληνας πατριώτης!!!! Βάρβαρες φασιστικές ίαινες στο μυαλό και στις πράξεις βρωμίσανε τον τόπο που γέννησε την δημοκρατία! Βάρβαροι Προδότες Φασίστες!

Οι αριστεροί και το βρώμικο κεφάλαιο οι σρακοφάγοι του ελληνισμού. Οι πρώτοι από το 1943 έσφαζαν και έκαναν παιδομάζωμα και σήμερα φόρεσαν γραβάτα και έγιναν το δεύτερο δηλαδή επιχειρηματίες και τραπεζίτες της λαμογιάς και της κλεψιάς σε βάρος των Ελλήνων. Και τα παιδιά τους σήμερα είναι αναρχικοί και ποινικοί. Τότε το '22 ήταν σύμμαχοι του κεμάλ και σήμερα είναι αμερικανοτσολιάδες της Νέας Τάξης και τσάτσοι της Μέρκελ με χρηματοδότηση των ΜΚΟ τους από γερμανικό ΥΠΕΞ και το USAID. Γλυφτρόνια του Ερντογάν επίσης. Όλοι αμερικανο/γερμανοτραφέντες του προτεκτοράτου και ανθελληνικά σκουλίκια.

21:45 Ευχαριστούμε για τις....διευκρινήσεις...και το είχα απορία....γιατί Αλβανοί-Έλληνες να είμαστε ούνα φάτσα ούνα ράτσα...μά τέεετοιααα ομοιότητα...φτυστοί βρε παιδί μου!! Πάντως την Αλμπανία ούτε η πανώλη να μην την καταδέχεται! Πέρασε και δεν ακούμπηκε! χαχαχχα!

Η αληθεια ειναι οτι με την πανωλη τον 13 αιωνα ,στην Αρκαδια εγινε εποικισμος Σκανδιναβων για αυτο οι γυναικες της Τριπολης ειναι 2μετρες ξανθιες με κορμια λαμπαδα,επισης εμεις οι τριπολιτσιωτες ειμαστε λιγο αγαρμποι και αρουκατοι γιατι καταγωμαστε απο τους Βίκινγκς,συχνα πυκνα το αποδεικνύει η ατμοσφαιρα που κανουμε στο αστερα μας φορονταςτα κιτρινοπλε οπως στην εθνικη σουηδιας και ανεμιζουμε τα σφυρια στον αερα

Η Χούντα μας εμαρανε το πραξικόπημα της μαντηλας όχι. Κ να μην ξεχνιόμαστε πίσω από το ανδρικελο τον Ιωαννίδη ήταν η cia κ η mossad που έριξαν τον Παπαδόπουλο κ επέτρεψαν στη Δαμανάκη να αρουλιεται εδώ πο(υλι)λυτεχνείο.

Τι έγινε ρε παιδιά; Τι του κάνατε του "Αλέξης" και έχει λυσσάξει; Ποιος του έκρυψε τα φάρμακα; Έλα "Αλέξης", ηρέμησε, θα τα μαλώσω τα παλιόπαιδα, δεν ντρέπονται...

Εδώ ο Αλέξης τους ταγματασφαλίτες-Χύτες-συνεργάτες των Γερμανών τους παρουσιάζει ως απλούς πολίτες, στους Έλληνες που πολέμησαν & έδωσαν τη ζωή τους κατά των Γερμανών θα κώλωνε να γράψει τις μπούρδες του; Φαντάζετε τον εαυτόν του σαν Σπαρτιάτη πολεμιστή, όμως στην πραγματικότητα σήμερα είναι ένας σκλάβος στη Σπάρτη. Γι’ αυτό & οι αγώνες των Πολιτών του βγάζουν όλο του το μίσος & την αμορφωσιά. Δεν έχει συναίσθηση πρώτα & κύρια της κατάστασης του. Ένας λούμπεν τυπάκος είναι, που του έχουν καλλιεργήσει οι υμνητές του Χίτλερ & του Δικτάτορα Παπαδοπούλου μίσος για τους αγώνες των Πολιτών-Εργατών!

Οι μπουρδολόγοι της αριστεράς ξεμύτησαν. Ξυνίσατε έτσι γιατί κάποιος χάλασε το παραμυθάκι σας. Εδώ θα είμαι για να σας κράζω συριζοτρόλλια.

Αλέξη 1ον όπως ήδη έχεις διαπιστώσει, με αρκετά θα έλεγα οδυνηρό τρόπο για σένα, δεν λέω ποτέ τίποτα παραμυθάκια και μπούρδες. Και 2ον το να γράφεις οτιδήποτε χωρίς επιχειρήματα δεν είναι κράξιμο αλλά αυτοεξευτελισμός. Είσαι τόσο πολύ εκτός τόπου και χώρου που νομίζεις πως είμαι ΣΥΡΙΖΑ! Και ακόμα χειροτέρα, σε αντίθεση με εσένα, εγώ ξέρω γιατί τα χώνω στην νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.