Τα Χριστούγεννα στολίζουμε με αρκουδοπούρναρο, όχι με γκι!

Τα Χριστούγεννα στολίζουμε με αρκουδοπούρναρο, όχι με γκι!

Δεκέμβριος 30, 2016 - 12:10
1 σχόλια

Μια μεγάλη παρεξήγηση ήρθε η ώρα να διορθωθεί! Τα Χριστούγεννα δεν στολίζουμε με γκι, αλλά με αρκουδοπούρναρο! Και μπορεί να είναι σχετικά άκομψο να πείτε στον αγαπημένο σας «έλα να φιληθούμε κάτω από το αρκουδοπούρναρο», αλλά η αλήθεια πρέπει να αποκατασταθεί, καθώς το γκι είναι απλώς ένα παράσιτο. Προτιμάτε να φιληθείτε κάτω από ένα.. παράσιτο;

Ο Ίληξ (Λατ.: Ilex), ο οποίος απαντάται στα ελληνικά και ως ελαιόπρινος, λιόπρινο και αρκουδοπούρναρο ή και ως «ου» (από το γαλλικό houx), είναι γένος φυτών της οικογένειας των Οξυφυλλοειδών (Aquifoliaceae) που περιλαμβάνει πολυάριθμα είδη αειθαλών ή φυλοβόλλων θάμνων και δένδρων, με ευρεία εξάπλωση στην Ευρώπη, την Ασία και την βορειοδυτική Αφρική.

Το γκι (Viscum album) είναι ένα ημιπαράσιτο, που φύεται πάνω στα έλατα, και ουδεμία σχέση έχει με το αρκουδοπούρναρο με τους κόκκινους καρπούς που από την αρχαιότητα είναι γνωστοί για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες: Τους αρχαίους χρόνους, σύμφωνα με τον Πυθαγόρα το αρκουδοπούρναρο έφερνε γούρι, έδιωχνε τα μάγια, το κάψιμό του στον κήπο έδιωχνε τα φαντάσματα, επίσης έφερε ευτυχία στα νεόνυμφα ζευγάρια. Ο Διοσκουρίδης συνιστούσε τον ιξό του δέντρου κατά των εγκαυμάτων και σαν κολλώδιο (διάλυμα κολλοδιοβάμβακος εντός μείγματος οινοπνεύματος και αιθέρος που χρησιμοποιούσαν στην θεραπευτική).

Ο Παράκελσος χρησιμοποιούσε το αφέψημα των φύλλων κατά του αρθριτισμού. Στα τέλη του 18ου αιώνα το χρησιμοποιούσαν πολύ σαν σπουδαίο αντιπυρετικό. Για πολλούς αιώνες το φυτό το θεωρούσαν ιερό. Το μετέφεραν στο σπίτι για προστασία. Συμβόλιζε την υπόσχεση της νέας ζωής στο καταχείμωνο, ενώ αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των εορτών των Χριστουγέννων. Το θεωρούσαν γιατρικό για λοιμώδεις παθήσεις, όπως η ελονοσία και η ευλογιά.


Υπάρχει 1 Σχόλιο

εμ ειχαν και στο χωριο του ολοι γκι τρομάρα τους; αλλα το αρκουδοπούρναροδεν ακουγεται τοσο ωραια οσο το γκι. επρεπε να επέμβει ο ζουράρις για αποκατάσταση του ιστορικου λαθους!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.