Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Τρίπολης ενέκρινε τη μίσθωση οχημάτων για μεταφορά των απορριμμάτων

Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Τρίπολης ενέκρινε τη μίσθωση οχημάτων για μεταφορά των απορριμμάτων

Μάρτιος 30, 2015 - 10:26
0 σχόλια

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Δήμου Τρίπολης με θέμα την επικύρωση των με αριθμό 103/2015, 104/2015 και 105/2015 Αποφάσεων

Δημάρχου Τρίπολης και λήψη μέτρων στο μισθωμένο χώρο προσωρινής αποθήκευσης, εναπόθεσης και πλήρωσης σάκων και μεταφόρτωσης των Α.Σ.Α. του Δήμου Τρίπολης.

Ο πρόεδρος και δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής εισηγήθηκε:

«Στα πλαίσια της έκτακτης ανάγκης και υγειονομικής διάταξης περί δημόσιας υγείας στα σχεδίου ΄΄ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ΄΄ την  επικύρωση των αριθ. 103/2015, 104/2015 και 105/2015 αποφάσεών μου, με τις οποίες ανέθεσα κατεπειγόντως τη μίσθωση φορτηγών οχημάτων και  μηχανημάτων έργου, για χρονικό διάστημα σύμφωνα με τις παραπάνω αποφάσεις, προκείμενου να φορτωθούν και μεταφερθούν οι μεγάλοι όγκοι απορριμμάτων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Δήμο Τρίπολης, διότι το υπάρχον προσωπικό και ο τεχνικός εξοπλισμός που θα διαθέσει ο Δήμος και η Δ.Ε.Υ.Α.Τ. δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη ανάγκη που βρίσκεται ο Δήμος  Τρίπολης, καθώς πλέον τίθεται σε σοβαρό και προφανή κίνδυνο η δημόσια  υγεία, η ασφάλεια και διακυβεύεται γενικά το δημόσιο συμφέρον.

 

Επιπλέον είναι αδύνατη η μίσθωση οχημάτων και μηχανημάτων που διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες για την αποκομιδή του συσσωρευμένου όγκου των απορριμμάτων αφού δεν υπάρχουν τόσα και τέτοια οχήματα και μηχανήματα για να καλύψουν την τόσο μεγάλη και

σοβαρή ανάγκη που έχει παρουσιαστεί.

Ήδη τρέχουν δύο εργολαβίες για μεταφορά των απορριμμάτων σε σάκους μία από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και μία του Δήμου μας για μεταφορά συνολικά 5.600 τόνων.

Σε σύσκεψη δε που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Τρίπολης στις 19-3-2015 οι δημοτικές παρατάξεις, πλην του κ. Νικολάου, με εξουσιοδότησαν να προβώ σε εξεύρεση Δημόσιου ή μισθωμένου χώρου για την μεταφορά απορριμμάτων προκειμένου να έρθει ως θέμα συζήτησης και επικύρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο για να μεταφερθούν τα απορρίμματα.

Στις 23-3-2015 σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με την αρ. 152/2015 αποφασίσθηκε κατά πλειοψηφία η μίσθωση ιδιωτικού αγροτεμαχίου εντός του οποίου υπάρχει εγκαταλελειμμένο λατομείο- ανενεργό στη θέση ΤΕΠΕ ορών ΤΚ Σιλίμνας –Τρίπολης συνολικής έκτασης 23,7 στεμμάτων, για το χώρο προσωρινής αποθήκευσης, εναπόθεσης, πλήρωσης σάκων και μεταφόρτωσης των ΑΣΑ του Δήμου Τρίπολης.

Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες διαμόρφωσης του χώρου για άμεση μεταφορά των συσσωρευμένων όγκων των απορριμμάτων στο χώρο αυτό.

Υπολογίζουμε ότι στα μέσα της Μ. Εβδομάδας θα έχει καθαρίσει η πόλη. Εκτιμούμε ότι συνολικά 4.000 - 4.500 τόνοι έχουν συσσωρευτεί και πρέπει να απομακρυνθούν . Οι τιμές που αναφέρονται στις αποφάσεις απ΄ ευθείας ανάθεσης έχουν προκύψει ύστερα από διαπραγματεύσεις με τους αναδόχους και κρίθηκαν οι πλέον ικανοποιητικές και προς συμφέρον του Δήμου.

Ως έσχατη λύση είναι η μεταφορά των ΑΣΑ στην Κοζάνη όπου το κόστος είναι υπερβολικό και θα επιβαρύνει του πολίτες, αυτή όμως η επιλογή εφόσον δεν υπάρχουν άλλες προσφορότερες ,θα εφαρμοστεί αν απαιτηθεί.

Επίσης σας γνωρίζω ότι τρέχει η διαδικασία για την ενδιάμεση ολοκληρωμένη διαχείριση στη θέση ΜΕΓΑΒΟΥΝΙ ορίων Βαλτετσίου και εκτιμούμε ότι σε (2) μήνες θα έχουμε την περιβαλλοντική αδειοδότηση του χώρου αυτού, όπου άμεσα θα ξεκινήσουν μετά από αυτή οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε εκεί την ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων μας.

Τέλος όσον αφορά το χώρο της προσωρινής αποθήκευσης-εναπόθεσης, πλήρωσης σάκων και μεταφόρτωσης των ΑΣΑ στο νταμάρι στη θέση ΤΕΠΕ ορίων Σιλίμνας ,ευρύτερης περιοχής Αγ.Βλάση:

α) έχουμε αιτηθεί από το αρμόδιο υπουργείο την απαλλαγή του χώρου από Περιβαλλοντική Μελέτη,

β) εντός του χώρου του ιδιωτικού οικοπέδου, συνολικής έκτασης περίπου 23,7 στρεμμάτων, περιμετρικά του χώρου εναπόθεσης – μεταφόρτωσης θα γίνει καθαρισμός και αποψίλωση ζώνης τουλάχιστον

8 μέτρων προκειμένου να λειτουργήσει ως αντιπυρική ζώνη και ως μέτρο πυρασφάλειας.

γ) θα τοποθετηθούν δύο δεξαμενές αποθήκευσης νερού ενώ μόνιμα θα υπάρχει όχημα πυρασφάλειας του Δήμου εξοπλισμένο κατάλληλα για πυρόσβεση επί 24ώρου βάσεως.

δ) θα διατεθεί το σύνολο των φορτηγών οχημάτων-μηχανημάτων- απορριμματοφόρων κλπ του Δήμου Τρίπολης , της ΔΕΥΑΤ καθώς επίσης κα των συμβεβλημένων με το Δήμο εργολάβων αποκομιδής απορριμμάτων προκειμένου να μεταφερθούν άμεσα τα απορρίμματα

στον ως άνω χώρο για τους ανωτέρω λόγους.

ε) ο χώρος θα φυλάσσεται σε εικοσιτετράωρη βάση από ιδιωτική εταιρεία security προς αποφυγή οποιασδήποτε κακόβουλης πράξης.

στ) εντός του χώρου θα τοποθετηθεί ικανή ποσότητα αδρανών υλικών για χρήση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.»

 

Κατόπιν έλαβαν το λόγο τα μέλη του ΣΤΟ και οι εκπρόσωποι οι οποίοι τοποθετήθηκαν ως ακολούθως:

Ο Δασάρχης κ. Αργειτάκης συμφωνεί και αποδέχεται την περιμετρική αποψίλωση εντός του ιδιωτικού οικοπέδου που θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος μεταφοράς και προσωρινής απόθεσης των ΑΣΑ, καθώς αφενός μεν έχει χαρακτηρισθεί ως μη δασική έκταση (ιδιωτικός χώρος) αφετέρου δε με βάση τις συντεταγμένες του οικοπέδου θα γίνει οριοθέτηση της

περιοχής. Επίσης προτείνει μετά την τοποθέτηση των δεξαμενών να αναπτυχθούν ανάμεσα τους σωληνώσεις με σταγόνες προκειμένου αν χρειαστεί να λειτουργήσουν για την κατάβρεξη του χώρου.

Ο Διοικητής του Α.Τ. Τρίπολης κ. Kατραλής συμφωνεί με τα ανωτέρω εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι: α) να τηρηθεί η απόφασης της έκτακτης ανάγκης και η αποκομιδή θα ολοκληρωθεί μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, β) τα ιδιωτικά αυτοκίνητα που πρόκειται να μισθωθούν θα τηρούν όσα προβλέπονται από την εκάστοτε νομοθεσία, γ) πέραν των μέσων και το προσωπικό που θα τα χειρίζεται να διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία.

Ο κ. Παπαδημητρίου Σωτήριος συμφωνεί και αποδέχεται τα ανωτέρω παρατηρεί δε ότι το ΣΤΟ συνεδριάζει λόγω της έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται ο Δήμος με στόχο και σκοπό την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων, ο δε σχεδιασμός προβλέπει τον καθαρισμό της πόλης σε δώδεκα ημέρες το πολύ.

Ο κ. Μαστοράκος συμφωνεί με τα ανωτέρω προτείνει δε όταν απομακρύνονται τα απορρίμματα να γίνεται αμέσως πρώτα απολύμανση του χώρου με απολυμαντικά προς αποφυγή της διασποράς των μικροβίων και ει δυνατόν οι εργασίες αποκομιδής από τους ιδιώτες να γίνεται κατά τη διάρκεια της νύκτας προς αποφυγή παρεμπόδισης της κυκλοφορίας και της δυσοσμίας. Θα πρέπει να έχει προβλεφθεί τα οχήματα που θα μισθωθούν να έχουν κατάλληλες προδιαγραφές για παράδειγμα να μην τρέχουν τα ζουμιά.

Ο κ. Βόσνος συμφωνεί με τα ανωτέρω και πρότεινε  το ΣΤΟ:

1) να εγκρίνει τα μέτρα πυροφύλαξης και πυροπροστασίας,

2) να εγκρίνει τη χρήση των ιδιωτικών οχημάτων,

3) να εγκριθούν οι αποφάσεις του κ. Δημάρχου .

Ύστερα από τα παραπάνω και μετά από διαλογική συζήτηση__

Το ΣΤΟ αποφάσισε ομόφωνα:

Α. Την επικύρωση των αριθ. 103/2015, 104/2015 και 105/2015 αποφάσεων του Δημάρχου Τρίπολης, με τις οποίες ανατέθηκε κατεπειγόντως η μίσθωση φορτηγών οχημάτων και μηχανημάτων έργου, για χρονικό διάστημα σύμφωνα με τις παραπάνω αποφάσεις,

προκείμενου να φορτωθούν και μεταφερθούν οι μεγάλοι όγκοι απορριμμάτων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Δήμο Τρίπολης, δεδομένου ότι το υπάρχων προσωπικό και ο τεχνικός εξοπλισμός που διαθέτει ο Δήμος και η Δ.Ε.Υ.Α.Τ. δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστεί η

έκτακτη ανάγκη που βρίσκεται ο Δήμος Τρίπολης και πλέον τίθεται σε σοβαρό και προφανή κίνδυνο η δημόσια υγεία, η ασφάλεια και διακυβεύεται γενικά το δημόσιο συμφέρον.

Β.α)Εντός του χώρου του ιδιωτικού μισθωμένου οικοπέδου, συνολικής έκτασης περίπου 23,7 στρεμμάτων, περιμετρικά του χώρου εναπόθεσης – μεταφόρτωσης θα γίνει καθαρισμός και αποψίλωση ζώνης τουλάχιστον 8 μέτρων προκειμένου να λειτουργήσει ως αντιπυρική ζώνη και ως μέτρο πυρασφάλειας.

β) θα τοποθετηθούν δύο δεξαμενές αποθήκευσης νερού ενώ μόνιμα θα υπάρχει πυροσβεστκό όχημα του Δήμου εξοπλισμένο κατάλληλα για πυρόσβεση επί 24ώρου βάσεως.

γ) θα διατεθεί το σύνολο των φορτηγών οχημάτων-μηχανημάτων- απορριμματοφόρων κλπ του Δήμου Τρίπολης και της ΔΕΥΑΤ, καθώς επίσης και των συμβεβλημένων με το Δήμο εργολάβων αποκομιδής απορριμμάτων προκειμένου να μεταφερθούν άμεσα τα απορρίμματα στον ως άνω χώρο για τους ανωτέρω λόγους.

δ) ο χώρος θα φυλάσσεται σε εικοσιτετράωρη βάση από ιδιωτική εταιρεία security προς αποφυγή οποιασδήποτε κακόβουλης πράξης.

ε) εντός του χώρου θα τοποθετηθεί ικανή ποσότητα αδρανών υλικών για χρήση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Η κα Αλεξοπούλου Βασιλική εξέφρασε την επιφύλαξη τα μισθωμένα οχήματα να είναι οχήματα δημόσιας χρήσης.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.