Στο προσκήνιο έρχεται το θέμα των επιταγών

Στο προσκήνιο έρχεται το θέμα των επιταγών

Νοέμβριος 12, 2020 - 10:37
1 σχόλια

Γιάννης Τρουπής: Είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων - Υπάρχει και η πλευρά του κομιστή της επιταγής που περιμένει να εισπράξει τα χρήματά του.

Σχέδιο μετάθεσης της αποπληρωμή των επιταγών κατά 60 ημέρες μετά την λήξη του lockdown επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς και τον τραπεζικό τομέα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η κυβέρνηση άμεσα θα καταθέσει τροπολογία που θα περιλαμβάνει σε νομοθετική διάταξη μέτρα στήριξης ύψους 3,3 δισ. ευρώ δίνοντας έτσι λύση στο πρόβλημα των επιταγών.  

Το θέμα των επιταγών, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και δεν πρέπει να παρθούν βεβιασμένες αποφάσεις οι οποίες έμμεσα θα πλήξουν και αυτούς που μέχρι τώρα δεν έχουν πληγεί οικονομικά και όχι αποκλειστικά από τον κορωνοϊό.

Δηλαδή, ναι μεν είναι πάρα πολύ θετικό το μέτρο που οι επιταγές που έχουν εκδοθεί να πάνε κάποιους μήνες ή εβδομάδες πίσω, αλλά για τους επιχειρηματίες οι οποίοι δεν έχουν το δικαίωμα να το κάνουν αυτό δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο μέτρο που να εξασφαλίζει τη δική τους βιωσιμότητα και ρευστότητα.

Παραδείγματος χάριν, ένας επιχειρηματίας που έχει εκδώσει επιταγές, αλλά έχει λάβει και επιταγές από τους πελάτες του, τις οποίες περιμένει να τις εισπράξει και ένα μέρος από τα πρακτικά χρήματα θα πάνε για να αποπληρωθούν.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει με τις δικές του εκδιδόμενες επιταγές τη στιγμή που δεν έχει δικαίωμα να πάει τις δικές του πίσω; Εδώ λοιπόν χρειάζεται διαβούλευση με τους φορείς της επιχειρηματικότητας ώστε να βρεθεί μία οριζόντια λύση για όλους για να μην αδικηθεί κάποιος από ευνοϊκούς όρους που θα απολαύσουν κάποιοι άλλοι.

Ο κ. Γιάννης Τρουπής πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, μας ενημέρωσε για τις εξελίξεις που υπάρχουν για το φλέγον θέμα που απασχολεί έντονα τον επιχειρηματικό κόσμο.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη στην τηλεόραση του Blue Sky, θα κατατεθεί σήμερα τροπολογία στη Βουλή, με στόχο να δοθεί λύση στο πρόβλημα των μεταχρονολογημένων επιταγών οι οποίες κινδυνεύουν –λόγω lockdown- να μείνουν ακάλυπτες.

Ο κ. Τρουπής αναφέρθηκε στη δυνατότητα «μη κάλυψης» των επιταγών που θα δοθεί σε δύο μεγάλες ομάδες κατηγορίες επαγγελματιών.

Αρχικά σε αυτούς που έχουν κλείσει υποχρεωτικά με κρατική εντολή και δεύτερον στους επαγγελματίες οι οποίοι εμφανίζουν πολύ μεγάλη μείωση τζίρου έως και 30%.

Το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει από αυτό είναι τι θα γίνει για τους κομιστές των επιταγών, τόνισε ο κ. Τρουπής, σημειώνοντας ότι το οικονομικό επιτελείο του υπουργείου θα πρέπει να μεριμνήσει και για τις επιταγές αυτές.

Το μέτρο προκαλεί παρενέργειες στην αγορά καθώς υπάρχει και η πλευρά του κομιστή της επιταγής που περιμένει να εισπράξει τα χρήματά του

Τέλος, να αναφέρουμε ότι για τους κομιστές θα ισχύσει η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων.

Ο κ. Τρουπής παρακολουθεί τις εξελίξεις και αναμένει τις διευκρινήσεις της κυβέρνησης για το τι θα γίνει με τις επιταγές των κομιστών που έχουν επιταγές από επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή.

 


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.