Σήμερα η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σήμερα η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Φεβρουάριος 18, 2015 - 11:21
0 σχόλια

Παράταση της δανειακής σύμβασης θα ζητήσει η κυβέρνηση

Επισήμως πλέον επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει την παράταση της δανειακής σύμβασης, με αίτημα το οποίο θα καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αίτημα θα βασίζεται στις προτάσεις του Γάλλου επιτρόπου Π. Μοσκοβισί, ενώ η διάρκεια της παράτασης θα είναι κατά πάσα πιθανότητα εξάμηνη.

«Οφείλουμε να παρατείνουμε τη δανειακή σύμβαση κατά μερικούς μήνες για να έχουμε αρκετή σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη» επισήμανε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών. Και συμπλήρωσε ότι για αυτή την παράταση θα υπάρξουν «προφανώς τρεις ή τέσσερις προϋποθέσεις», δίχως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης από την τηλεόραση του Ant1 σήμερα Τετάρτη 18/2 δεν έδωσε κάποια λεπτομέρεια ως προς το αίτημα, και περιορίστηκε μόνο στο να εκτιμήσει ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για συμφωνία». Ακολούθως, επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της παράτασης «θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ θα συζητηθούν με τους εταίρους τα θέματα στα οποία συμφωνούμε, καθώς και μια χαλάρωση στο πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να διορθωθούν τα δημοσιονομικά της χώρας». 

Ως προς το πρόγραμμα της κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι δεν «παγώνει», ενώ ερωτηθείς ως προς την ύπαρξη κυβερνητικού σχεδίου σε περίπτωση που το αίτημα για την παράταση της δανειακής σύμβασης απορριφθεί, απάντησε: «Η κυβέρνηση ελπίζει ότι δεν θα φτάσει σε αυτό το σημείο και για αυτό το σενάριο εργάζεται. Εμείς ερχόμαστε με σκοπό να βρούμε τη λύση, αλλά να γίνει και σεβαστή η απόφαση του ελληνικού λαού. Δεν είναι δυνατόν σε μια δημοκρατική Ευρώπη να μπαίνουν τέτοια ζητήματα. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε αποδεκτό κάτι που θα προσβάλει τον ελληνικό λαό». Και συμπλήρωσε ότι ο Πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει τις επαφές με ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου «να βρεθεί μια πραγματική λύση το συντομότερο δυνατόν».

ΣΟΪΜΠΛΕ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Ο Β. Σόιμπλε χθες, προτού ακόμη ανακοινωθεί επισήμως από την ελληνική πλευρά το αίτημά της για την παράταση της δανειακής σύμβασης, αντέδρασε σε συνέντευξή του στο ZDF, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, αλλά πρόγραμμα διάσωσης». «Το θέμα δεν είναι η επέκταση ενός δανειακού προγράμματος, αλλά το εάν αυτό το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί, ναι ή όχι», πρόσθεσε ο Σόιμπλε στο ZDF.

Σε άλλη συνέντευξή του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι περιμένει συγκεκριμένες, βιώσιμες και δεσμευτικές προτάσεις από την Ελλάδα, αλλά ακόμη δεν έχει λάβει «ούτε καν την αρχή μιας απάντησης». «Πρέπει να δούμε κάτι συγκεκριμένο, βιώσιμο, δεσμευτικό. Αυτό δεν το είχαμε την περασμένη Τετάρτη, δεν το είχαμε χθες, δεν το είχαμε ούτε στις τεχνικές διαπραγματεύσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου με τους τρεις θεσμούς που πάντα αποκαλούσαμε τρόικα. Πρέπει να είναι κάτι αξιόπιστο, βιώσιμο, αλλιώς δεν έχει νόημα. Δεν έχω πάρει κάτι τέτοιο, όχι», είπε.

Ακολούθως, επεσήμανε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει ή να μείνει σε αυτόν τον δρόμο ή να υποδείξει έναν καλύτερο. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν βλέπει κάποιον καλύτερο δρόμο που μπορεί να ακολουθηθεί.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 20:00 Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Όχι χωρίς αντιδράσεις από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα από τον Πρωθυπουργό το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου ως υποψηφίου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τη συζήτηση στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΟ, ο κ. Τσίπρας δέχθηκε κριτική για την επιλογή του και την ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου Προέδρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι θα ήταν δυνατόν ή θα έπρεπε να έχει επιλεγεί ένας αριστερός υποψήφιος Πρόεδρος, ωστόσο η κριτική του επικεντρώθηκε στο ότι θα έπρεπε να έχει επιλεγεί μια προσωπικότητα με αντιμνημονιακή στάση, ακόμα και αν δεν προέρχεται από την Αριστερά. Πιο καυστικός ήταν ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι διαφωνεί πολιτικά με την απόφαση, και θα περίμενε συνέπεια στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα στις 20:00 θα διεξαχθεί η φανερή ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ΚΟ του ΠαΣοΚ, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα Παυλόπουλου. «Το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά υπέρ της ευρύτερης δυνατής θεσμικής και εθνικής συναίνεσης και το απέδειξε αναλαμβάνοντας τα τελευταία χρόνια δυσανάλογα μεγάλο βάρος. Άλλο όμως η θεσμική συναίνεση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλο η χρησιμοποίηση της προεδρικής εκλογής προκειμένου να φανεί ότι συμπίπτουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, τα δυο κόμματα του τεχνητού διπολισμού, ενώ επί της ουσίας απουσιάζουν οι προϋποθέσεις μιας πραγματικά εθνικής συναίνεσης. Ενώ η χώρα στερείται στρατηγικής, παρότι πολλοί πολίτες καλοπροαίρετα νομίζουν ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.