Ψηφιακή περιήγηση στο πλούσιο αρχειακό υλικό των μνημείων του δήμου Τρίπολης (video)

Ψηφιακή περιήγηση στο πλούσιο αρχειακό υλικό των μνημείων του δήμου Τρίπολης (video)

Ιούλιος 16, 2014 - 13:17
0 σχόλια

Ένα πολύ σημαντικό έργο υλοποιείται στο δήμο Τρίπολης το οποίο έχει να κάνει με την  ψηφιακή περιήγηση στο πολιτιστικό και ιστορικό αρχείο του της Τρίπολης.

Συγκεκριμένα θα γίνει προβολή  του αρχείου του Μουσείου Παπαναστασίου, του Μαλλιαροπουλείου θεάτρου και του Σπηλαίου Κάψια , μέσω των νέων τεχνολογιών.

Με την ολοκλήρωση του έργου στις 11 Σεπτεμβρίου το πλούσιο αρχειακό υλικό των μνημείων θα είναι στη διάθεση ερευνητών και στο ευρύ κοινό.

Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος ψηφιοποίησης , η ψηφιοποίηση και η τεκμηρίωση του υλικού σύμφωνα με παγκόσμια αποδεκτά πρότυπα  και η ανάπτυξη μιας κατάλληλα δομημένης και οργανωμένης διαδικτυακής δομής για την ηλεκτρονική προβολή και ελεύθερη ανάκτηση των αρχείων από κάθε πολίτη.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί  τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης και ο ανάδοχος του έργου Γιάννης Μιχόπουλος την Τετάρτη  16 Ιουλίου για το έργο της ψηφιακής περιήγησης στο πολιτιστικό και ιστορικό αρχείο του Δήμου Τρίπολης. Επίσης ο κ. Μιχόπουλος ανέφερε ένα παρόμοιο ολοκληρωμένο έργο το οποίο είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο και το οποίο μπορείτε να το επισκεφτείτε για να δείτε τι ακριβώς θα γίνει με το αρχείο του Μουσείου Παπαναστασίου, του Μαλλιαροπουλείου θεάτρου και του Σπηλαίου Κάψια

Απώτερος σκοπός του έργου είναι η προστασία του περιεχομένου των αρχειακών τεκμηρίων της ΚΕ.ΔΗ.Τ από τη φθορά του χρόνου μέσω της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης τους αλλά και η ανάδειξη της πολιτισμικής και ιστορικής σημασίας των αρχείων αυτών μέσα από την παροχή πρόσβασης στα αρχειακά τεκμήρια με χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών .

Το έργο περιλαμβάνει  την προμήθεια εξοπλισμού και έτοιμου λογισμικού . ενέργειες τεκμηρίωσης , ανάπτυξης διαδικτυακών υπηρεσιών , εκπαίδευσης αναφορικά με την παραγωγή , ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και απόθεση υλικού καθώς και τη λειτουργία των διαδικτυακών υπηρεσιών και ενέργειες δημοσιότητας – ευαισθητοποίηση που θα περιλαμβάνουν την κοινωνική δικτύωση μέσω social networks.

Τα οφέλη για τους πολίτες και την κοινωνία του δήμου Τρίπολης θα είναι πολλά όπως η βελτιωμένη ποιότητα πληροφοριών και πρόσβαση στο ψηφιακό υλικό, ισότιμη πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες τοπικού ή και κεντρικού επιπέδου, πρόσβαση σε νέες υπηρεσίες που δεν θα ήταν δυνατό να προσφερθούν εκτός δικτύου ιδιαίτερα λόγω των μεγάλων αποστάσεων, δυνατότητα προσπέλασης πολλαπλών υπηρεσιών μέσω ενός μόνο σημείου πρόσβασης, εξοικονόμηση πόρων από μετακινήσεις που τώρα πια δεν κρίνονται αναγκαίες, ταχεία και ποιοτική εξυπηρέτηση καθώς και επικοινωνιακή προσέγγιση κοινωνικών ομάδων με ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά (χρήση πολυγλωσσικών εφαρμογών). Βέλτιστες Διεθνείς Πρακτικές αποτελούν χώρες της ΕΕ όπως η Φινλανδία και η Σουηδία.

Βασική συνιστώσα του έργου αποτελεί και η κάλυψη των αναγκών και απαιτήσεων με ειδικές ανάγκες ( ΑμεΑ) καθώς και άλλων ευπαθών ομάδων , μέσα από την ανάπτυξη προσβάσιμων από αυτούς εφαρμογών και υπηρεσιών για το διαδίκτυο και τη βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης τους σε πληροφοριακά συστήματα.
Η Δημοτική Αρχή έκρινε σημαντικό, αφενός ενόψει της αναβάθμισης του επιχειρησιακού και διοικητικού τρόπου λειτουργίας του και αφετέρου ενόψει της τεράστιας δυναμικής που εμφανίζουν οι νέες προσωποποιημένες υπηρεσίες μέσω διαδικτύου διεθνώς και στην χώρα μας στον τομέα του πολιτισμού, να δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Με το παρόν έργο, δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο Τρίπολης και η ευκαιρία να βρεθεί στην πολιτιστική πρωτοπορία της ψηφιακής εποχής δημιουργώντας ένα χώρο διαρκούς διάδρασης και διαβούλευσης του επισκέπτη, με το ψηφιακό πολιτιστικό υλικό που θα προκύψει, ακολουθώντας όλες τις διεθνείς πρακτικές.
Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» της ΓΓΤΤ.

 

Video: 

youtube://v/Bz0nUL7hUCY


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.