Πρόστιμο 18.000 ευρώ στον Δήμο Γορτυνίας για ρύπανση και μόλυνση του περιβάλλοντος

Πρόστιμο 18.000 ευρώ στον Δήμο Γορτυνίας για ρύπανση και μόλυνση του περιβάλλοντος

Νοέμβριος 22, 2019 - 10:21
1 σχόλια

Την επιβολή στον Δήμο Γορτυνίας προστίμου 18.000 € αποφάσισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας για αγωγό στην Τ.Κ. Καλλιανίου από τον οποίο διατίθενται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον τα λύματα της Τ.Κ. Καλλιανίου.

Σύμφωνα με την εισήγηση:

  1. Προβαίνει σε ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών λυμάτων στο περιβάλλον από τον αγωγό στον οποίο έχουν συνδεθεί αποχετεύσεις κατοίκων της Τ.Κ. Καλλιανίου.
  2. Δεν έχει προβεί σε δειγματοληπτικό έλεγχο των υδάτων του αγωγού όπως έχει κληθεί να προβεί από την Υπηρεσία με την προηγούμενη απόφαση επιβολής κυρώσεων, για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι ανωτέρω ενέργειες προκαλούν τη ρύπανση και μόλυνση του περιβάλλοντος.

Η απόφαση:

Α. Την επιβολή στον Δήμο Γορτυνίας προστίμου δεκαοκτώ χιλιάδων ευρώ ( 18.000 € ) επειδή σύμφωνα με την ανωτέρω (15) εισήγηση:
1. Προβαίνει κατ’ εξακολούθηση σε ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών λυμάτων στο περιβάλλον από κεντρικό αγωγό αποχέτευσης στον οποίο έχουν συνδεθεί αποχετεύσεις κατοίκων της Τ.Κ. Καλλιανίου.
2. Δεν έχει προβεί σε δειγματοληπτικό έλεγχο των υδάτων του αγωγού όπως έχει κληθεί να προβεί από την Υπηρεσία μας με την προηγούμενη απόφασή επιβολής κυρώσεων, για την προστασία του περιβάλλοντος και δεν έχει καταθέσει στην Υπηρεσία μας χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την εξάλειψη της ρύπανσης

Οι ανωτέρω ενέργειες προκαλούν τη ρύπανση και μόλυνση του περιβάλλοντος.

Β. Ο Δήμος Γορτυνίας καλείται να καταθέσει εντός μηνός από την παραλαβή της απόφασης επιβολής κυρώσεων στην Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Πελοποννήσου:

α) Τεκμηριωμένο Σχέδιο και χρονοδιάγραμμα προσωρινών μέτρων για την εξάλειψη της ρύπανσης.
β) Τεκμηριωμένο Σχέδιο και χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την μόνιμη εξάλειψη της ρύπανσης.

Επίσης να προβεί εντός μηνός από την παραλαβή της απόφασης επιβολής κυρώσεων σε δειγματοληψία και εργαστηριακό έλεγχο, όπως έχει οριστεί στις προηγούμενες αποφάσεις Περιφερειάρχη, ώστε να παρακολουθούνται οι παράμετροι του εξερχόμενου από τον αγωγό ύδατος.

Από το ποσό αυτό ποσοστό 50% θα εισπραχθεί υπέρ ΕΤΕΡΠΣ (Πράσινο Ταμείο) (κωδ. 1560903001) και 50% υπέρ Περιφέρειας Πελ/σου (κωδ. 64080)

Γ. Ο φάκελος της υποθέσεως να διαβιβασθεί στη δικαιοσύνη στα πλαίσια των άρθρων 28 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 του ν 4042/2012 και ισχύει και 29 του Ν. 1650/86 για την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων.

Κατά της απόφασης αυτής, οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον, μπορεί να ασκήσει προσφυγή στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, εντός 60 ημερών από την ημέρα κοινοποίησής της στον παραβάτη, σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (άρθρο 53, Ν. 3900/2010, ΦΕΚ 213/Α/2010 και άρθρο 98, παρ. 12, Ν. 1892/1990, ΦΕΚ 101/Α/90, όπως αυτός τροποποιήθηκε με το άρθρο 66, Ν. 2717/1999, ΦΕΚ 97/Α/1999 κ' ως ισχύουν).

Επίσης, κατά της απόφασης αυτής, όσον αφορά τη νομιμότητα έκδοσής της, οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να ασκήσει προσφυγή ενώπιον του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δ. Ελλάδας & Ιονίου μέσα σε 15 ημέρες, από τη δημοσιοποίησή της, ή αφότου έλαβε γνώση, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 227 & 238 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87Α).

Σε περίπτωση που το πρόστιμο εξοφληθεί με βάση την ειδοποίηση αυτή και κατόπιν σχετικής δήλωσης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. (οίκοθεν είσπραξη) ο υπεύθυνος της επιχείρησης υποχρεούται να μας αποστείλει
αντίγραφα των διπλότυπων είσπραξης προκειμένου να μας γνωστοποιήσει την εξόφλησή τους.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ε. ΝΙΚΑΣ

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Στάθη το πληρώνεις, ζητάς συγγνώμη για τις παλαιότερες πρακτικές και συμμορφώνεσαι με τη νομιμότητα. Εκτός αν θέλεις να δώσεις υποθέσεις σε δικηγόρους, οπότε κάνε χαμένες προσφυγές και γίνε Γιαννόπουλος.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.