«Πράσινο φως» από Μπαλτά για το Κάστρο του Παραλίου Άστρους

«Πράσινο φως» από Μπαλτά για το Κάστρο του Παραλίου Άστρους

Ιούνιος 14, 2016 - 13:49
4 σχόλια

Το κάστρο του Παραλίου Άστρους είναι κτισμένο στη νότια κορυφή του λόφου «Νησί». Η πρώτη οικοδομική φάση του ανάγεται στη μεσαιωνική εποχή. Στα μεταγενέστερα χρόνια διαμορφώνεται σε ισχυρό αμυντικό συγκρότημα. Τον 18ο αιώνα οι τρεις αδελφοί Ζαφειρόπουλοι, έμποροι στο εξωτερικό, οι οποίοι είχαν επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για να αγωνιστούν, οικοδόμησαν στο χώρο του κάστρου τρεις κατοικίες. 

Τα σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα είναι: 
Κάστρο: Τετράπλευρης κάτοψης, κτισμένο με αμελή τοιχοδομία, διατηρεί μεγάλο τμήμα του οχυρωματικού περιβόλου και έναν από τους οχυρούς του πύργους. 
Οικία Πάνου Ζαφειρόπουλου μέσα στο κάστρο: Έχει κτιστεί πάνω σε παλαιότερο, άγνωστης εποχής οικοδόμημα. Είναι ορθογώνιας κάτοψης. Ελαφρές ξυλοκατασκευές διαμόρφωναν επιμέρους χώρους στο εσωτερικό της. 
Οικία Κωνσταντίνου Ζαφειρόπουλου: Αποτελείται από τέσσερα διαμερίσματα τοποθετημένα σε επαφή με το νότιο τοίχο του κάστρου ή κάθετα προς αυτόν. Διέθετε βοηθητικούς χώρους, αποχωρητήριο και στέρνες. 
Οικία Ιωάννη Ζαφειρόπουλου: Σώζεται σε κακή κατάσταση. Τυπολογικά και μορφολογικά προσεγγίζει την οικία του Κωνσταντίνου Ζαφειρόπουλου. 

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει αφεθεί στην μοίρα του, καθώς η Πολιτεία δείχνει για ακόμα μία φορά το σκληρό της πρόσωπο στην κοινωνία του Άστρους και στην Ιστορία της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ιδιαιτέρως δε των μνημείων εκείνων τα οποία αποτελούν πολιτιστικό απόθεμα εξέχουσας σημασίας για την περιοχή στην οποία βρίσκονται, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης αποδέχθηκε τη δωρεά προμελέτης για τη διάσωση και ανάδειξη του Κάστρου Παραλίου Άστρους.

Η εν λόγω προμελέτη τυγχάνει της αποδοχής των αρμόδιων  Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και με την ολοκλήρωσή της σε τελική μορφή θα καταστεί δυνατή η ένταξη προς συγχρηματοδότηση του αντίστοιχου έργου κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020.

Η δωρεά πραγματοποιήθηκε από την Αρχιτέκτονα Μηχανικό κυρία Φωτεινή Δαλιάνη η ευαισθησία της οποίας για τα μνημεία της περιοχής καταγωγής της είναι πρόδηλη και για το λόγο αυτό την ευχαριστούμε δημόσια.

H κυρία Φωτεινή Δαλιάνη είναι αρχιτέκτων Μηχανικός, Αναστηλώτρια και έχει προχωρήσει στη σύνταξη μιας πρότασης για άμεσα μέτρα στερέωσης και φύλαξής του, αποκατάστασης με επαναφορά των κτισμάτων στην αρχική τους μορφή, μελέτη του περιβάλλοντα χώρου ώστε να είναι προσβάσιμο και επισκέψιμο, καθώς και ένταξη εκδοτηρίου εισιτηρίων τουαλέτες και αναψυκτήριο στον περιβάλλοντα χώρο.

Με απόφασή του ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 ενέκρινε την προμελέτη στερέωσης και ανάδειξης του κάστρου Παραλίου Άστρους, που συντάχθηκε με φροντίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μετά από αίτημα του Δήμου Κυνουρίας και εκπονήθηκε από τους Φ. Δαλιάνη, αρχιτέκτονα μηχανικό, Α. Ρόζο και Μ. Αξιωτίδου, πολιτικούς μηχανικούς, λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές επέμβασης, της εγκεκριμένης προμελέτης της 25ης ΕΒΑ.

Και αποφάσισε την έγκριση της προμελέτης στερέωσης και ανάδειξης του κάστρου Παραλίου Άστρους Βόρειας Κυνουρίας, Π.Ε. Αρκαδίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τους ακόλουθους όρους:

Να συνταχθεί οριστική μελέτη στερέωσης και ανάδειξης του κάστρου Παραλίου Άστρους, που θα υποβληθεί για έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

Ειδικότερα στην οριστική μελέτη θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα εξής:

1.Οι ακριβείς θέσεις ανακατασκευής τμημάτων ή/ και παρειών των λιθοδομών, λαμβάνοντας υπόψη τις οικοδομικές φάσεις του μνημείου που θα πρέπει να καταγραφούν διεξοδικά σε αρχιτεκτονικό σχεδιαστικό υπόβαθρο, για τον προσδιορισμό του ύψους της συμπλήρωσης όσο και της μορφής της απόληξης των τειχών (επάλξεις, στηθαία κλπ).

2.Αναλυτική περιγραφή, διατύπωση προτάσεων και διαστασιολόγηση του τρόπου ενίσχυσης των λιθοδομών των κατοικιών και ειδικότερα του οριζόντιου διαζώματος εσχάρας ξυλοδεσιών στις στέψεις των κτισμάτων, των οριζόντιων διατάξεων από ξύλινες ή μεταλλικές διατομές στις στέψεις των κτηρίων σε σύνδεση με το προτεινόμενο διάζωμα , των πλαισίων ακαμψίας των ανοιγμάτων, των διατάξεων αντιστήριξης των παραμορφωμένων τοιχοποιιών μέσω κατάλληλων διατάξεων κλπ. Τα ανωτέρω θα πρέπει να συνοδεύονται από υπολογιστική ανάλυση και σχεδιαστική απεικόνιση των προτάσεων σε κατάλληλη κλίμακα , καθώς και από σχετικές κατασκευαστικές λεπτομέρειες.

3.Διατύπωση-διαστασιολόγηση των μέτρων ενίσχυσης του βορειοδυτικού πύργου του δυτικού προμαχώνα για την αντιμετώπιση των πλάγιων ωθήσεων και της κατακόρυφης ρηγμάτωσης της τοιχοποιίας του.

4.Διατύπωση προτάσεων διευθέτησης των ομβρίων στους αύλειους χώρους του κάστρου, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία κίνησης των επισκεπτών.

5.Εκτενής περιγραφή των ρωγμών, των μετατοπίσεων και των λοιπών παραμορφώσεων και αστοχιών βάσει μεγεθών (μήκους, εύρους, βάθους και χρόνου).

6.Να αποσαφηνιστεί αν θα αποδοθούν χρήσεις στις τρεις οχυρωματικές κατοικίες του κάστρου, στο πλαίσιο ανάδειξής του. Στην περίπτωση αυτή να διατυπωθούν οι σχετικές προτάσεις στέγασής τους.

7.Το κτήριο εξυπηρέτησης κοινού (εκδοτήριο, κυλικείο, χώροι υγιεινής), να μετακινηθεί από την προτεινόμενη θέση πλησίον του ανατολικού περιβόλου και να μεταφερθεί νοτιότερα, στο διαμορφούμενο πλάτωμα της εισόδου, σύμφωνα με την εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε η μελετήτρια.

8.Να απομακρυνθούν οι δύο υδατοδεξαμενές από οπλισμένο σκυρόδεμα, οι οποίες βρίσκονται κοντά στην ανατολική είσοδο του κάστρου

9.Να επανεξεταστεί το υλικό κατασκευής του προτεινόμενου κτηρίου χώρων εξυπηρέτησης κοινού, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την αποκλειστική χρήση του γυαλιού στο εκδοτήριο εισιτηρίων. Εναλλακτικά η διαμόρφωση των επιφανειών του να γίνει με ξύλο και μέταλλο.

 Πριν από την εφαρμογή της οριστικής μελέτης, την εγκατάσταση των νέων κατασκευών, και τις πιθανές επιχωματώσεις, αποψιλώσεις και εδαφικές διαμορφώσεις να επισημανθούν οι περιοχές όπου θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν οι ανασκαφικές εργασίες.

Η ανάδειξη του Κάστρου σίγουρα θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους τουρίστες της περιοχής, δίνοντας συγκριτικά πλεονεκτήματα στο Άστρος και κατατάσσοντάς το ανάμεσα στους πολιτιστικούς προορισμούς της περιοχής, καθώς το ίδιο, το Κάστρο του Ναυπλίου και το Κάστρο του Άργους αποτελούν ένα σύνολο ιστορικών μνημείων.  Το Άστρος θα γίνει κάτι παραπάνω από παραθεριστικός προορισμός. Θα είναι ένας πολιτιστικός προορισμός.
 


4 Σχόλια

Πάλι το παράλιο θα σας σώσει κ. Δήμαρχε Β. Κυνουρίας. Δώστε και εσείς λίγο προσοχή σε αυτό και όλοι θα ωφεληθούν.Τι ζητάμε ; Νερό, Αποχέτευση (σύνδεση με βιολογικό), σκουπίδια, δρόμοι, καθαριότητα, μπλε σημαίες!

Εκεί οι ανθρωποι κοιτάνε μπροστα. Οχι οπως εμείς στην Τρίπολη. Ο καθε τοπος έχει το δήμαρχο που του αξίζει.

Ναι πολύ μπροστά... Κοιτάξτε την ανοργανωσιά στο λιμάνι που ότι θέλει ο καθένας κάνει. Βάρκες βαρκούλες, σκάφη σκαφούλες ένα πάνω στο άλλο. Ελλαδάρα....

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.