Πολιτισμός ή πανηγύρι;

Πολιτισμός ή πανηγύρι;

Αύγουστος 04, 2015 - 10:51
1 σχόλια

Αφίσα εδώ, αφίσα εκεί, αφίσα παραπέρα, όπου και αν κοιτάξεις η «αφίσα» σε σκοτώνει, που θα έλεγε και ο ποιητής.

Εφέτος  πολλοί ήταν οι πολιτιστικοί και οι αθλητικοί σύλλογοι, κυρίως στα χωριά της Αρκαδίας, που δεν τήρησαν τα έθιμα και καταβεβλημένοι από την οικονομική κρίση δεν κατάφεραν να διοργανώνουν έστω μια εκδήλωση με μουσικοχορευτικό περιεχόμενο, μια και οι έλεγχοι κεφαλαίων «χτύπησαν» τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, αφήνοντας τους πάντες μουδιασμένους.

Δειλά-δειλά, όμως, ξεκίνησαν να διοργανώνονται τα πρώτα πανηγύρια από την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, με τους κατοίκους να ανυπομονούν να παρευρεθούν σε αυτά. Οι διοργανώσεις στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, διότι ο κόσμος είναι διψασμένος για διασκέδαση. Έτσι, στα πανηγύρια των χωριών βρέθηκε πολύς κόσμος και οι φωτογραφικές μηχανές πήραν φωτιά.

Οι διοργανωτές των πανηγυριών, προκειμένου να πληροφορήσουν τους ενδιαφερόμενους ότι γίνεται πανηγύρι σε ένα χωριό, τυπώνουν αφίσες και τις αναρτούν σε εμφανή και μη σημεία σε ολόκληρο το επαρχιακά οδικό δίκτυο, αλλά και από άκρου εις άκρον στην πόλη της Τρίπολης.
Τραγουδιστές φιγουράρουν σε φωτογραφίες-πορτρέτα σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Και μένουν στη θέση τους για πολύ-πολύ καιρό...

Στην κυριολεξία σε κάθε ένα μέτρο στις επαρχιακές οδούς θα πέσεις πάνω σε μία και δύο και τρεις αφίσες της ίδιας ή άλλης, «ανταγωνιστικής» εκδήλωσης. Αφίσες κολλημένες ίσια και στραβά, δεσπόζουν παντού. Πάνω σε δέντρα, σε κολόνες, σε οποιαδήποτε επιφάνεια βρίσκεται σε εμφανές σημείο. Μάλιστα, μπαίνοντας στην πρώτη πλατεία της πόλης, φαρδύ-πλατύ απλώνεται μεγάλο πανό με λαϊκό τροβαδούρο, λες και αυτό είναι το πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς στον Δήμο. Τι γίνεται όμως με τις άλλες εκδηλώσεις, αυτές των θεάτρων και των λοιπών πολιτιστικών δράσεων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τρίπολης;

Κάθε 5 αφίσες για τις ανακοίνωση των πανηγυριών, μία αφίσα για την ενημέρωση των πολιτών για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σύμφωνοι, τα πανηγύρια πουλάνε, αλλά δεν πρέπει να ενημερώνεται ο κόσμος και για τα λίγα έστω διαφορετικού τύπου πολιτιστικά δρώμενα που συμβαίνουν στον Δήμο Τρίπολης; Και μετά, γίνεται το πανηγύρι, η εκδήλωση, ο χορός, και οι αφίσες μένουν εκεί κολλημένες, σταθερά θλιβερά σημεία που πληροφορούν τον κόσμο για μια γιορτή που έγινε. Να αναφέρουμε ότι υπεύθυνοι για την αφαίρεσή τους είναι οι διοργανωτές των εκδηλώσεων πάσης φύσεως οι οποίοι τις τοποθετούν.

Πανηγύρια ξεπετάγονται το ένα μετά το άλλο, αλλά για πολιτιστικές εκδηλώσεις ούτε λόγος. Καμία ανακοίνωση δεν έχει γίνει ακόμα, το Φεστιβάλ του Δήμου Τρίπολης βρίσκεται στο μηδέν. 

Όπως φαίνεται, ο Δήμος Τρίπολης έχει να επιδείξει μόνο πανηγύρια, μόνο δημοτικά τραγούδια και γλέντια και χορούς, τα οποία βεβαίως είναι αξιοσέβαστα και τιμούν την παράδοση του κάθε τόπου. Τα πράγματα όμως γίνονται κάπως επικίνδυνα όταν τέτοιου τύπου διοργανώσεις μονοπωλούν το ενδιαφέρον.
 


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.