Πόλεμος για την οικονομία

Πόλεμος για την οικονομία

Ιανουάριος 21, 2015 - 11:04
2 σχόλια

Καθώς οι μέρες που απέμειναν έως τις εκλογές είναι ελάχιστες, οι μεγάλοι κομματικοί σχηματισμοί σκληραίνουν τους όρους της μεταξύ τους αντιπαράθεσης. Από τη μια, ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιώντας αυστηρότατη γλώσσα για την επόμενη μέρα των εκλογών, και εκθέτοντας τους κινδύνους που ενέχει η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, με στόχο να προσεγγίσει τους αναποφάσιστους, και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει τι θέσεις του για την πολιτική που θα ακολουθήσει, με τον πρόεδρό του να ζητεί αυτοδυναμία.

Η αντιπαράθεση των δύο κομμάτων έχει επικεντρωθεί στην οικονομία. Στην πράξη, πρόκειται ίσως για σύγκρουση δύο κόσμων, αφού ο κ. Σαμαράς ζητεί από τους ψηφοφόρους να τον στηρίξουν για να συνεχίσει την πολιτική της κυβέρνησης με στόχο γρήγορα να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια, και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την επανεξέταση του χρέους και τη χάραξη μιας άλλης πολιτικής απέναντι στους εταίρους, οι οποίοι, όπως δηλώνουν υψηλόβαθμα στελέχη του, «δεν είναι δυνατόν να μας πουν τι θα κάνουμε».

Χθες 20/1 ο κ. Γιάννης Δραγασάκης στο συνέδριο του «Economist», δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν δανειακές συμβάσεις για τη χώρα, αλλά θα επανεξεταστούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει παράταση από τους εταίρους, προκειμένου να τους παρουσιάσει το δικό του οικονομικό πρόγραμμα. Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «όποιος θέλει βοήθεια, πρέπει να αποδεχθεί την τρόικα».

Ακόμη, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί κυβέρνηση, θα ελέγξει το πώς προέκυψε το χρέος της Ελλάδας, και τόνισε ότι το κόμμα του σέβεται την Ευρώπη και τους θεσμούς της, έστω κι αν διαφωνεί μαζί τους. Επίσης, επεσήμανε: «ΟΙ εκλογές γίνονται για να αλλάξουν οι πολιτικές. Αυτή είναι η διαφορά της δημοκρατίας από τη δικτατορία. Είναι υποχρεωμένοι να μας ακούσουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα αναμένεται η ΕΚΤ να εξετάσει την εκ νέου πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον μηχανισμό παροχής έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας ELA.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε χθες ο κ. Τσίπρας, όπου εξήγησε τις προτεραιότητές του για την επόμενη ημέρα, με έμφαση στη δικαιότερη φορολογία και στην ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Από την άλλη πλευρά, ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι οι εκλογές «δεν είναι θέμα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι σε τι κόσμο θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας», και προετοιμάζει την κεντρική του ομιλία στο Τάε Κβο Ντο στην Αθήνα.


2 Σχόλια

Οικονομική ανάλυση για άσχετους. O Σαμαράς συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε ο Καραμανλής και συνέχισαν Παπανδρέου και Παπαδήμας να διασώσουν τις ελληνικές και ξένες τράπεζες από την χρεωκοπία. Σήμερα βρισκόμαστε στο να έχουν διασωθεί οι ξένες τράπεζες (τουλάχιστον σε ότι έχει σχέση με την έκθεση τους σε Ελληνικά τοξικά ομολόγα) αλλά κρατάνε με το στανιό τις χρεοκοπημένες ελληνικές. Όλες οι μέχρι τώρα κινήσεις και τα μετρά που πάρθηκαν ήταν σωτήρια για τις τράπεζες αλλά καταστροφικά για τους Έλληνες & την Ελληνική οικονομία. Ο Σαμαρά είναι ξεκάθαρο τι θα συνεχίσει να κάνει. Ο Τσίπρας μπορεί αν πραγματικά θέλει να λύση το πρόβλημα της Ελλάδας και γενικά του Ευρωπαϊκού Νότου με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που έπρεπε να είχαν γίνει από την αρχή. Το μεγάλο ερώτημα αν θα κάνει τελικά τις ανάγκες πολιτικές επιλογές ή θα συνεχίσει και αυτός να στηρίζει τους Τραπεζίτες όπως έκαναν όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί.

Μερικές επισημάνσεις από έναν άσχετο περί τα οικονομικά. Ο Πρωθυπουργός, γράφετε, χρησιμοποιεί αυστηρότατη γλώσσα προσπαθώντας να καλύψει τη διαφορά. Εγώ δεν θα την χαρακτήριζα αυστηρότατη γλώσσα, αλλά πολύ χειρότερα. Ο αντίπαλος δεν είναι πατσαβούρα και αν κάποιος συμπεριφέρεται σκαιότατα, μόνο και μόνο για να κερδίσει τις εντυπώσεις, το παιχνίδι ξεπέφτει στο επίπεδο της αθλιότητας. Περιμένουμε από τους πολιτικούς να δίνουν το καλό παράδειγμα, όχι να το παίζουν σαν υπόκοσμος. Και ο "Πρωθυπουργός", ο συγκεκριμένος πρωθυπουργός, μόνο κόσμια συμπεριφορά δεν έδειξε τόσα χρόνια τώρα. Η δημόσια εικόνα είναι συχνά επικοινωνιακή επιλογή, αν όμως δεν έχεις τον χαρακτήρα, δεν μπορείς να φέρεσαι σαν ράμπο. Άσε που και ο αντίπαλος, όταν δέχεται χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, απαντά αναλόγως, οπότε η πολιτική ζωή καταντάει σκυλοκαβγάς. Πέρα όμως από νταής είναι και ψεύτης. Στα ψέματα μας φλόμωσε με τα 18 σημεία που χρησιμοποίησε στις προηγούμενες εκλογές, αλλά και τώρα, ζητώντας "από τους ψηφοφόρους να τον στηρίξουν για να συνεχίσει την πολιτική της κυβέρνησης με στόχο γρήγορα να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια". Με αυτόν στην κυβέρνηση, η οικονομική πολιτική της χώρας καθορίζεται από τον Σόιμπλε που λέει ότι «όποιος θέλει βοήθεια, πρέπει να αποδεχθεί την τρόικα». Όταν για οποιονδήποτε λόγο χρωστάς σε κάποιον, ΔΕΝ τον συμφέρει να εξοφλήσεις το χρέος σου αν έχει τον τρόπο να σε κάνει να πληρώνεις. Ο νόμος απαγορεύει την τοκογλυφία αλλά δεν ισχύει για τους μεγάλους τοκογλύφους, ντόπιους και ξένους. Γι' αυτό ο Σόιμπλε-Σάιλοκ έχει μανιάσει. Με τον Σαμαρά να υπακούει στις εντολές, έχει εξασφαλισμένο εισόδημα που του επιτρέπει να μαζεύει ψηφαλάκια. Δε μπα να πεθάνουμε όλοι, στο καροτσάκι του μας έχει γραμμένους.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.