Ποιος φοβάται τον φασισμό;

Ποιος φοβάται τον φασισμό;

Σεπτέμβριος 26, 2022 - 18:26
23 σχόλια

Τα νέα που έφτασαν από την Ιταλία ήταν τα αναμενόμενα. Το ακροδεξιό κόμμα του 4% στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, κατόρθωσε να πάρει είκοσι και πλέον μονάδες σε αυτές τις εκλογές. Το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι δεν ήταν μέλος σε κανέναν από τους συνασπισμούς κομμάτων που είχαν σχηματίσει κυβερνήσεις στην Ιταλία, και ως εκ τούτου, είναι άφθαρτο. Κυβέρνηση θα σχηματιστεί στα τέλη Οκτώβρη και έχουμε πολύ δρόμο ως τότε. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι αδιαμφισβήτητο: Ουγγαρία, Πολωνία, Σουηδία (καημένε Ούλοφ Πάλμε...) και τώρα η Ιταλία.

Είναι η Μελόνι ο νέος Μουσολίνι; Δεν μπορεί ογδόντα χρόνια μετά τα πράγματα να είναι τα ίδια. Επίσης, οι νεότεροι Ιταλοί αμφιβάλλω αν θυμούνται ποιος ήταν ο Μουσολίνι. Περισσότερο, υποθέτω, θα βάρυνε στην επιλογή τους να ψηφίσουν τον ακροδεξιό συνασπισμό η αποτυχία των Κεντροαριστερών και των Δημοκρατικών ως κυβερνήσεων να δώσουν λύσεις στα προβλήματά τους.

Αλλά και κάτι ακόμα: Η παντελής αδυναμία τους να απαντήσουν πειστικά στον ακραίο λαϊκισμό.

Και τώρα, τι; Πολλοί αναλυτές φαίνονται καθησυχαστικοί, λέγοντας ότι η Ιταλία θα συνεργαστεί αρμονικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τις... κορώνες της κυρίας Μελόνι, καθώς η χώρα έχει το μεγαλύτερο χρέος και χρειάζεται την ΕΕ για να αποπληρώσει.

Ε, και; Το ζήτημα παραμένει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει αυτό που πρέπει για τους λαούς της ή τους αφήνει στο έλεος του κάθε λαϊκιστή; Οι ακροδεξιοί ανεβαίνουν επικίνδυνα και στην Ισπανία και στη Γερμανία ακόμα.

Τα τελευταία δεκατρία χρόνια -και σήμερα, μέσα στην απίστευτη δίνη της νέας οικονομικής κρίσης που ζούμε- η Ευρώπη μοιάζει με κάποιον που κοιμάται και αλλάζει πλευρό αν κάτι τον τσιγκλήσει. Ο ευρωπαϊκός Νότος υποφέρει. Ποιος τον ακούει; Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση της αλληλεγγύης; Ούτε αποφασιστική είναι ούτε φαίνεται να υπηρετεί τους πολίτες της. Μάλλον τα συμφέροντα των λίγων την ενδιαφέρουν. Δύο στους τρεις πολίτες με χαμηλό εισόδημα απειλούνται από την ενεργειακή κρίση. Τα στοιχεία της  Eurostat αναφέρουν ότι υπάρχουν 64,6 εκατ. γυναίκες και 57,6 εκατ. άνδρες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Τι θα κάνει για αυτό η μαμά Ευρώπη; Τι έκανε ή τι κάνει για το μεταναστευτικό; Απέναντι στον Πούτιν απαντά με αστείες κυρώσεις που δεν εφαρμόζονται στην πράξη. Τι έκανε με το Brexit; 

Διαβάζω στην «Καθημερινή»: «Τα παιδιά του μνημονίου πληρώνουν τώρα τον πληθωρισμό» (άρθρο της Δήμητρας Μανιφάβα). Τα παιδιά που μεγάλωσαν βλέποντας τους γονείς τους να χάνουν τις δουλειές τους, να χάνουν τα σπίτια τους, τώρα, στα τριάντα τους, δεν μπορούν να ζήσουν αυτόνομα, με τα 400 και τα 700 ευρώ ακόμα, όταν έχουν να πληρώσουν ενοίκιο 450 ευρώ, ας πούμε, για 50 τετραγωνικά στο Παγκράτι. Αυτά τα παιδιά έζησαν τη φτώχεια και ζουν τη φτώχεια. Πώς θα κάνουν οικογένειες, πώς θα ζήσουν μέσα σε αυτό το περιβάλλον; 

Με την επιδότηση της κιλοβατώρας;

Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στη χώρα μας φτωχοποιήθηκαν, περιθωριοποιήθηκαν και βρέθηκαν έρμαια των ακραίων δεξιών λαϊκιστών. Η Χρυσή Αυγή είναι στη φυλακή, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι... μετανοημένοι «βάρβαροι» μια χαρά χωράνε στο πολιτικό μας σύστημα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μια είδηση πέρασε στα ψιλά. Στο Βέλγιο και στην Ολλανδία οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου. Εδώ, όμως, στο πλούσιο κράτος μας όπου όλοι είμαστε ευτυχείς, αν γίνει μια απεργία, μια συγκέντρωση, τα μέσα ενημέρωσης θα επικεντρωθούν στο μποτιλιάρισμα και στο κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ποιος φοβάται τον φασισμό, λοιπόν;

«Nato sotto Mussolini, non vorrei morire sotto la Meloni, che Dio ci aiuti!».

«Γεννήθηκα επί Μουσολίνι, δεν θα ήθελα να πεθάνω με Μελόνι. Ο Θεός να μας βοηθήσει», γράφει το πλακάτ στη φωτογραφία. 

Εκείνοι που θυμούνται, φοβούνται. 

Βλέπετε, έχουμε και αυτό το μεγάλο πρόβλημα: Η παιδεία φθίνει συνεχώς, η μνήμη ξεθωριάζει.

Ποιος να φοβηθεί τον φασισμό όταν προτού φτάσει να αναρωτηθεί επ' αυτού φοβάται την πείνα και τη φτώχεια;

Και ποιος να πιστέψει τις αγαθές προθέσεις μιας αδύναμης Ευρώπης που διαθέτει εκατομμύρια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά ούτε σεντς για την Παιδεία και την Υγεία;

Περίπου 3.000 παιδιά είναι σε αναμονή για να μπουν στο χειρουργέιο στο «Παίδων» εξαιτίας έλλειψης αναισθησιολόγων. Η... λύση που έδωσε ο Πλεύρης σήμερα είναι να μετακινηθούν γιατροί από άλλα νοσοκομεία και... βλέπουμε.

Κάποιος αρθρογράφος έγραψε ότι στην Ελλάδα είναι δύσκολο να δούμε να συμβαίνει κάτι ανάλογο με την Ιταλία επειδή η κυβέρνηση μοιράζει επιδόματα.

Μάλιστα.

Από την άλλη, η Αριστερά κοιμάται. Για να μην πω για κάποιους αριστερούς που χάρηκαν που η Μελόνι ανέβηκε έναντι του Ντράγκι, που είναι «του συστήματος».

Αν βγαίνουν οι Βέλγοι στους δρόμους, εμείς τι πρέπει να κάνουμε;

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 

23 Σχόλια

Μέχρι στιγμής η "επέμβαση" του Θεού του νεομεσαίωνα (λέγε με χρήμα) ήταν καταλυτική. Γιατί να αλλάξει κάτι τώρα;

Ξεχάσατε βέβαια πως κυρία αυτή το '15 έβαζε πλάτη για τον Αλέκση σας!

Η άνοδος του νεοφασισμού και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, είναι απόρροια της αμετροέπειας και της υποκρισίας του δικαιωματισμού, καθώς και της ανεύθυνης ρητορικής της αριστεράς και των κινημάτων αλληλεγγύης/διαμαρτυρίας που δοκιμάζουν την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης στο όνομα τελειωμένων ιδεοληψιών. Οι υπερβολές, η ανέξοδη πλειοδοσία και η μόνιμη επίθεση που ασκεί η αριστερά στις δημοκρατικές κοινωνίες και κυβερνήσεις, φέρνουν μόνο οπισθοδρόμηση σε όλα τα μέτωπα. Τα έμφυλα ζητήματα και η φιλοζωία είναι δύο μόνο από τους τομείς όπου οι δικαιωματιστικές ακρότητες ακυρώνουν ήδη την όποια πρόοδο

Βρε Τσιπροφοβία που έχει πέσει! Το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο φοβάται, άρα είμαστε σε καλό δρόμο...

@21:01 - Πες τα Χρυσόστομε. Βιαστήκαμε να κλείσουμε τη Μακρόνησο κι εμείς, μη χάσουμε. Θα τα είχαμε εξαφανίσει τα κουμούνια αλλά φευ!!! Μη στεναχωριέσαι όμως, ρόδα είναι και γυρίζει. Αλήθεια, τελικά την τύχη της ΕΕ την καθορίζουν οι κυβερνήσεις ή οι αντιπολιτεύσεις; Γιατί συγχώρεσε με αλλά δε γνωρίζω μια χώρα στην ΕΕ που να έχει αριστερή κυβέρνηση. Σα να λέμε δηλαδή, χάνει η ομάδα και φταίνε αυτοί που κάθονται στον πάγκο; Καλά πάει αυτό...

Δεν κατάλαβες τίποτα κ. Γαλανιάδη. Σε ελεύθερη οικονομία ζούμε είτε μας αρέσει η όχι. Βγάλε τις αριστερές παρωπίδες.

Όταν ο Αλέκσης σας, μας είχε βάλει στο κεφάλι μας τον Πανούλη κυρία Εύα μου ήταν όλα καλά. Τότε δεν είχε έρθει ο φασισμός αλλά η αριστερά!!! Δεν θυμάστε; "Στα 4 εσείς, στα 4". Βέβαια ο Πάνος είχε πάρει και το εκκωφαντικό 4,1%, οπότε ...δικαίως κυβέρνησε. Δεν ήρθε ο φασισμός κυρία Εύα μου. Ο λαϊκισμός ήρθε για άλλη μια φορά. Δεν θέλατε Ντράγκι. Πάρτε τα πεπόνια τώρα.

Ας αναρωτηθουμε ποιος φασισμος ειναι χειρότερος.Ο Δημοκρατικος που ζουμε τωρα με 10ετη οικονομικη κριση, με 2ετη κριση κοβιντ ή με ενεργειακη κριση,και οτι αλλο προκύψει τα επομενα χρονια. Δεν ξερω αν πρεπει να φοβαμαι εναν αλλον ειδους φασισμου πλεον.

Ελεύθερη οικονομία με φουλ κρατικά επιδόματα; Ξέρω κι εγώ ένα καλύτερο με τον Τοτό. Κατά τα άλλα, είναι υπερβολικά να "διαμαρτύρονται" οι "υμνητές του Άδωνη, του Θάνου του καταδρομέα και του Μαυρουδή με το τσεκούρι ότι κάποιος άλλος "τους φόρτωσε" με ακροδεξιούς. Λίγη τσίπα δε βλάπτει.

Ενώ τώρα πού βιώνουμε έναν άγνωστο κοινοβουλευτικο φασισμο τα τελευταία αμ μη τι αλλο 12 χρόνια ειμαστε καλυτερα; Απο μνημονια διχως λόγο απο τσιπρα καμμενο το Οχι που εγινε Ναι,απο Σαμαρα Βενιζελο,και απο Κουλη τώρα, ειμασταν χωρις φασισμό δηλαδή. Ίσως να ιελουν να το καψουνε και αυτο το χαρτί οπως εγινε με την Αριστερά εδω και τους Ποδεμους ,οπως με την ΧΑ εδω ετσι και οι Ιταλοι μεσω ενος "Ευρωπαικου φασισμού" να θελουν να καψουν την Ακροδεξια παράταξη.Η Ιστορία θα δείξει.

Δεν θα δούμε μελανοχίτωνες στους δρόμους να χαιρετούν φασιστικά, ούτε διώξεις εβραίων ή άλλων "μιασμάτων", έμαθαν το μάθημά τους, τώρα έχουμε ένα φασισμό διαφορετικού τύπου, τον επίτιμο ψυχωτικό του πληκτρολογίου με τους λοιπούς της συμμορίας των πέντε και τον Παύλο, έχουμε ηλίθιους να ζητάνε "ησυχία και τάξη", αλλά δυστυχώς δεν έχουμε Αριστερά.

Ειπα κι εγω ο Παύλος δεν θα ήταν εδω να σχολιάσει? Αραγε τι μισθό να παίρνει για 5 λεπτά δημοσιότητας ο οπαδός της νεοφιλελευθερης παράταξης και οπαδός επίσης του Αρχιμαφιόζου Κούλη Predator?

Sniper εσύ κομμουνιστοφάγε "άντρα" αν θες Μακρόνησο πάρε και τον Παύλο βάλτε τα στριγκάκια σας και πηγαίνετε προς Μύκονο. Εκεί θα σας βολέψουν καλύτερα βρε κουτά

@14:35 Μήπως έχεις νέα της συλλογικότητας STOIXOS; Οπως προέκυπτε από τα συντακτικά και νοηματικά λάθη, τα είχαν τα χρονάκια τους! Μήπως στην επέκταση της Αγ Τριάδας εν τόπω χλοερώ; Αποδοχή έκανες;

@15:53 - Ώπα, Ώπα μάτσο μαν, μάζεψε τα "πιστόλια". Το σχόλιο ήταν ειρωνικό. Βλέπω πάντως ότι παρότι γράφεις ως "άντρας" ξέρεις και από Μύκονο και από στριγκάκια και από "βόλεμα". Οι εμπειρίες είναι πάντα χρήσιμες, βοηθάνε να γράψεις ένα σχόλιο τουλάχιστο. Κάτι είναι κι αυτό.

Μην ξεχάσετε να χτίσετε το τείχος της δημοκρατίας μαζί με Κουτσούμπα και Σαμαρά φάτε μπόλικο αντιφασισμό όσο για την Μελόνι πεπόνι Ισραήλ στηρίζει και ΗΠΑ παιδάκια

Μην ξεχάσετε να χτίσετε το τείχος της δημοκρατίας μαζί με Κουτσούμπα και Σαμαρά φάτε μπόλικο αντιφασισμό όσο για την Μελόνι πεπόνι Ισραήλ στηρίζει και ΗΠΑ παιδάκια

Οι Ιταλοί δεν ψήφισαν τη Μελόνι γιατί έγιναν από τη μια μέρα στην άλλη δεξιοί-ακροδεξιοί, την ψήφισαν ως αντισυστημική και επειδή το παίζει καινούργια στην κομματική σκηνή της χώρας αν και ηγείται μιας συμμαχίας που αποτελείται από πολιτικά τζόμπι που έχουν κυβερνήσει με καταστροφικές συνέπειες. Δεν μεταμορφώθηκαν σε ακροδεξιούς, απογοητεύτηκαν από τα παραδοσιακά κόμματα και από την διολίσθηση των αριστερών κομμάτων στη σοσιαλδημοκρατία, στην απουσία δηλαδή αριστερής έκφρασης. Ας μη χαίρονται λοιπόν οι ντόπιοι δεξιοί-ακροδεξιοί γιατί θα απογοητευτούν οικτρά. Το μέλλον είναι αριστερά.

Ας τολμήσει η Μελόνι να θίξει το νόμο για τις εκτρώσεις, να καταργήσει το "εισόδημα του πολίτη" ή να αλλάξει το Σύνταγμα και θα δούμε αν η ιταλική κοινωνία θα το δεχτεί.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.