Οι Μηχανικοί τοποθετούνται για το Μαίναλο προς... αποκατάσταση της σοβαρότητας!

Οι Μηχανικοί τοποθετούνται για το Μαίναλο προς... αποκατάσταση της σοβαρότητας!

Μάρτιος 15, 2011 - 20:56
7 σχόλια

Με αφορμή την αιφνιδιαστική Υπ. Αριθμ. 54637 ΦΕΚ 21/22.2.2011 Απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής με την οποία αναστέλλεται η χορήγηση οικοδομικών αδειών και η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στην ευρύτερη εκτός σχεδίου περιοχή του όρους Μαίναλο και περιοχής Νatura 2000 – GR2520001,αλλά και τα διάφορα  σχετικά - αλλά και «σχετικά» - δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αρκαδίας τοποθετείται δημόσια γνωστοποιώντας τις θέσεις του και τις προτάσεις του.

Επειδή η συγκεκριμένη απόφαση και οι εύλογες αντιδράσεις τις οποίες προκάλεσε έγιναν αφορμή να εκτυλιχτεί μία ,άνευ προηγουμένου, περιβαλλοντική μειοδοσία  και να γίνουμε μάρτυρες ενός αστείου αλλά  και επικίνδυνου ακραίου «περιβαλλοντικού πατριωτισμού» ο Σύλλογος μας οφείλει να συμβάλει στην αποκατάσταση της σοβαρότητας, του ρεαλισμού και της μετριοπάθειας ώστε να  είναι εφικτή η οποιαδήποτε εποικοδομητική διαβούλευση.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Σύλλογος μας πρωτοστάτησε , μαζί με τη Περιφερειακή διοίκηση ΤΕΕ Πελοποννήσου, στο να ληφθούν μέτρα προστασίας της ευρύτερης περιοχής του Μαίναλου καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Τις διάφορες ανεδαφικές κατηγορίες, οι οποίες αγγίζουν τα όρια της γραφικότητας, σύμφωνα με τις οποίες οι Μηχανικοί της Αρκαδίας  είναι «υπηρέτες των μεγάλων συμφερόντων που καταστρέφουν το Μαίναλο» απλά τις προσπερνάμε.
Διαφωνούμε πλήρως με την απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος  γιατί:
1) η απόφαση αυτή δεν είναι σε κανένα σημείο της συμβατή με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την περιοχή του όρους Μαίναλο την οποία επικαλείται, ενώ η περιοχή αναστολής είναι αδικαιολόγητα κατά πολύ ευρύτερη της περιοχής Νatura 2000 – GR2520001. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η περιοχή αναστολής περιλαμβάνει ακόμα και οικόπεδα στα όρια του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου της Τρίπολης τα οποία αγοράστηκαν από συμπολίτες μας για ανέγερση Α΄ κατοικίας και τα οποία ουδεμία  σχέση έχουν με τον ορεινό όγκο του Μαίναλου!
2) Η απόφαση προκαλεί βίαιη διακοπή εγκεκριμένων νόμιμων οικοδομικών εργασιών οι περισσότερες των οποίων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Επίσης σταματά ώριμες επενδύσεις, οι περισσότερες των οποίων δεν επιφέρουν υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Κατά συνέπεια πρόκειται για μέτρο οριζόντιας καταστολής της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή το οποίο μάλιστα έρχεται σε εποχή βαθειάς ύφεσης και υψηλής ανεργίας.
3) Τέτοιου είδους αποφάσεις λαμβάνονται από την διοίκηση προκειμένου να προλάβει την λανθάνουσα έξαρση οικοδομικών αδειών που δυνητικά θα προηγείτο της θέσπισης ενός Π.Δ. που θα έθετε περιορισμούς δόμησης στην περιοχή. Τέτοια περίπτωση όχι μόνο δεν υπήρχε στην περιοχή αναστολής αλλά αντίθετα η οικοδομική δραστηριότητα είχε εμφανίσει πτώση  της τάξεως του 70%.
4) εσφαλμένα και ψευδώς αναφέρεται ότι από τις ρυθμιστικές διατάξεις της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού των οικείων ΟΤΑ. Το Δημόσιο και οι ΟΤΑ θα χάσουν σημαντικά έσοδα από την οριζόντια παύση της οικοδομικής δραστηριότητας ενώ είναι βέβαιο πως το Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει σημαντικές αποζημιώσεις σε επενδυτές τους οποίους καταδικάζει σε οικονομική καταστροφή.
5) Τα συνήθη έργα κτιριακής υποδομής είναι από τα τεχνικά έργα  τα οποία προκαλούν συγκριτικά την μικρότερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Στην απόφαση αυτή δεν γίνεται καμία διάκριση ανάμεσα στα έργα αυτά και σε οχλούσες παραγωγικές εγκαταστάσεις ενώ σκανδαλωδώς εξαιρούνται οι θεμελιώσεις των ΑΠΕ. Δηλαδή εμφανίζεται το προφανές παράδοξο να επιτρέπεται η κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών και αιολικών πάρκων τα οποία απαιτούν μεγάλα συνοδά έργα, με τεράστια αλλοίωση του φυσικού ανάγλυφου. Ενδεικτικά  αναφέρουμε ότι το μέγιστο ύψος μίας κατοικίας σε εκτός σχεδίου περιοχή δεν ξεπερνά τα 10m  ενώ αντίθετα μια ανεμογεννήτρια  ξεπερνά σε ύψος τα 65m.!!! Επίσης καμία αναφορά δεν γίνεται στις χαράξεις νέων δρόμων οι οποίες φέρουν την κύρια ευθύνη για την γραμμική διάβρωση του εδάφους και παράλληλα δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες οικοδομικής δραστηριότητας.
6) Η οριζόντια αναστολή και απαγόρευση της οικοδομικής δραστηριότητας σε καμία περίπτωση δεν προάγει, την αναγκαία για την οικολογική διαχείριση του ορεινού όγκου, κοινωνική αποδοχή αλλά  αντιθέτως την υποδαυλίζει.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε την άμεση άρση της απόφασης της Υπουργού ενώ διευκρινίζουμε πως δεν είμαστε αντίθετοι στο να επανέλθει μια αντίστοιχη απόφαση η οποία θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες της περιοχής αλλά και θα θεμελιώνει ουσιαστικά την προστασία της φύσης. Συγκεκριμένα ο Σύλλογός μας προτείνει:
1) Την άμεση συνέχιση των οικοδομικών εργασιών για το σύνολο των έργων για τα οποία έχει νομίμως εκδοθεί οικοδομική άδεια καθώς και για τα  έργα των οποίων οι κύριοι έχουν υποβάλει αίτηση έκδοσης οικοδομικής αδείας προ της δημοσιεύσεως του ΦΕΚ ΑΑΠ΄ 21/22.2.2011.
2) Να επιτραπεί η ολοκλήρωση όλων των ώριμων επενδύσεων που έχουν τύχει της απαραίτητης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων .
3) Η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών να εναρμονιστεί με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και να αφορά  τις περιοχές που βρίσκονται άνωθεν της ισοϋψούς των 1000 m  και έξω από την ζώνη των 500m από τα όρια των υφιστάμενων οικισμών.
4) Της αναστολής να εξαιρεθούν τα γήπεδα τα οποία βρίσκονται στην εδαφική λωρίδα πλάτους 100 m  (βάθος μίας ιδιοκτησίας) εφαπτόμενη της Ε.Ο. Τρίπολης - Πύργου στο μήκος που αυτή αποτελεί το όριο της περιοχής προστασίας. Είναι παράλογο να μπορούν να οικοδομηθούν γήπεδα από την μία πλευρά του δρόμου ενώ ακριβώς απέναντι να υπάρχει απαγόρευση.
5) Να απαγορευτεί άμεσα  η κάθε εγκατάσταση Αιολικών και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή του Μαίναλου.
6) Να ανασταλεί η χάραξη  νέων δρόμων εντός της προστατευμένης περιοχής Νatura 2000 – GR2520001 με εξαίρεση τυχόν επεμβάσεις στο Εθνικό και Επαρχιακό δίκτυο και τους αναγκαίους για την δασική προστασία δρόμους.
7) Να επισπευστούν οι απαραίτητες ενέργειες για την οριστική έκδοση σχετικού Π.Δ. το οποίο θα καθορίζει τους όρους της ήπιας Ανάπτυξης του Μαίναλου. Το Π.Δ. να  περιέχει σαφείς, ρεαλιστικούς και ανελαστικούς περιορισμούς ώστε  η Περιβαλλοντική  διαχείριση να  πάψει να είναι πεδίο διαβούλευσης, αντιπαράθεσης ακόμα και διαπλοκής. Οι περιορισμοί να είναι απολύτως δεσμευτικοί και η Πολιτεία να διατηρήσει την ευθύνη του ελέγχου της εφαρμογής του ρυθμιστικού πλαισίου.
8) Στα πλαίσια του νέου Αυτοδιοικητικού Χάρτη ο οποίος προέκυψε από την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη είναι αναγκαίο να επανεξεταστεί η αναγκαιότητα σύστασης Φορέα Διαχείρισης του Μαίναλου καθώς και να προσδιοριστούν σαφώς οι αρμοδιότητες και το πεδίο παρέμβασής του.

Ο Σύλλογός μας είναι πάντα  στη διάθεση της Πολιτείας αλλά και των φορέων της περιοχής για την εποικοδομητική συμβολή του στην διαμόρφωση ενός σύγχρονου Ρυθμιστικού πλαισίου – εργαλείο ανάπτυξης του ορεινού όγκου του Μαίναλου. Γνωρίζουμε καλά  πως τον τόπο που ζούμε τον έχουμε δανειστεί από τις γενιές που έρχονται.

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο Πρόεδρος Γιώργος Καρούτζος και ο Γραμματές Τιμολέων Κατσίπος 


7 Σχόλια

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΔΗΜΟΣΙΑ.ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΟ.ΚΑΤΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΛΕΙΠΑΝ ΜΟΝΟ.Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΔΗ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ Μ.Π.Ε.,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΟΧΗ ΔΙΟΤΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ-ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΑΝ,ΠΛΗΘΟΣ ΑΔΕΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ.ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΦΥΣΙΚΑ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ ΑΥΤΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ.ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΕΡΧΟΝΤΑΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΠΙΘΑΝΗ Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥΣ.ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΥΡΙΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΩΡΗΔΟΝ ΑΔΕΙΕΣ.ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΣΕ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΡΙΑΚΑ ΕΝΤΟΣ NATURA, ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ: ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ,ΣΧΙΣΤΗΡΙΟ ΠΕΤΡΑΣ,ΚΑΦΕΝΕΙΟ,ΜΑΝΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ,ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΠΕΤΟΝ,ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΚΤΛ.ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΑΦΙ ΜΕ ΠΟΥΡΝΑΡΙΑ,ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΗΜΕΙΟ,ΣΕ ΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ.ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΨΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ,ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΟΥ ΦΑΕΙΝΟΤΕΡΟ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.ΤΕΤΟΙΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΔΕΙΕΣ ΔΟΘΗΚΑΝ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΣΕΙΣ ΖΗΤΑΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ.

Η εκτός σχεδίου δόμηση είναι ένα "καρκίνωμα" που δεν μπορεί να εξαληφθεί στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα -κι όχι μόνο- που να ισχύει αυτό το χάλι. Και δεν μιλάω για τα χιλιάδες αυθαιρετα, αλλά για τα εκατομμύρια νόμιμα κτίσματα. Ο κύριοι μηχανικοί θέλουν να απαγορευτεί να κατασκευάζονται ανεμογεννήτριες ύψους 65m αλλά να επιτρέπεται να χτίζουν σπίτια "το πολύ" ύψους 10m. Λες και η "όχληση" είναι ό,τι βλέπει το μάτι... Ξεχνούν εσκεμμένα τις περιβαντολογικές πιέσεις που προκαλούν οι κατοικίες όπως η ανάγκη αποχέτευσης, η αποκομιδή απορριμμάτων, το κόστος αυτών και το τεράστιο κόστος της πολιτείας για τη δημιουργία υποδομών κοινής ωφέλειας (ύδρευσης, τηλεφώνου, ηλεκτροδότησης, δρόμων) αλλά και το κόστος π.χ. της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους κτλ κτλ. Θέλουν ο καθένας να μπορεί να χτίζει όπου του αρέσει και μετά να έχει την απαίτηση από το κράτος να του προσφέρει υπηρεσίες απίστευτα ακριβές. Ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα αλλά οικιστικά-πολεοδομικά είμαστε απίστευτα υποανάπτυκτοι. Και θα συνεχίσουμε έτσι και για πολλά χρόνια ακόμη..., ας μην ανυσηχούν γι' αυτό οι κ. μηχανικοί. Ίσως απαγορευτούν και οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά και το λύσαμε το πρόβλημα. Το πετρέλαιο να 'ναι καλά...

Τελικά χρειάζεται λίγη μετριοπάθεια από όλους για να καταλήξουμε στα αυτονόητα. Υπάρχουν λύσεις για την ήπια ανάπτυξη της περιοχής με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΙ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΑΛΩΘΙ ΓΙΑ ΑΚΡΑΙΑ ΜΕΤΡΑ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΦΤΙΖΟΥΜΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΥΧΕΙ ΝΟΜΙΜΩΝ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΟΛΟΚΛΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥΣ. ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΤΑΔΑΦΙΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ!

Οι μηχανικοί προσπάθισαν να προσεγγίσουν την κατάσταση με ρεαλισμό. Προφανώς οι αντιδράσεις τους αφορούν τις υπερβολές που δημιουργεί η ευρεία απαγόρευση και όχι την ανάγκη προστασίας του Μαινάλου την οποία θεωρητικά επιζητούν.

είναι γελοίο οι ίδιοι που σήμερα παριστάνουν τους μαχητές του περιβάλλοντος θα κράζουν αύριο για την εγκατάλειψη της υπαίθρου, την ερήμωση των χωριών το κλείσιμο των σχολείων κλπ κλπ κλπ. Αλήθεια πόσο εγκληματίας είναι ένας φουκαράς που χτίζει το σπίτι του έξω από την Σκοπή και θα αποπληρώνει το στεγαστικό του χωρίς όμως να μπορεί να ολοκληρώσει την κατασκευή;

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΟΙ ΛΑΛΗΣΑΝΤΕΣ.ΘΙΧΤΗΚΑΝ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ,ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΜΟΥΦΛΑΡΙΣΜΕΝΗΣ ΜΕ ΔΙΧΤΥ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΡΟΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΤΥΠΟ.ΣΩΣΤΟ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗ ΣΚΟΠΗ.ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΩ? 70% ΠΤΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΟΥΜΕ.ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΑΥΤΟ? ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΕΡΗΜΩΣΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΑΦΟΥ ΧΤΙΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤΟΣ ΠΑΡΑ ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ.ΒΕΒΑΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΝΟΙΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΕΛΕΩ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ.ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΤΕ ΝΟΗΜΟΝΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΤΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ.