Οι αγρότες πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα του πακέτου Χατζηγάκη

Οι αγρότες πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα του πακέτου Χατζηγάκη

Μάρτιος 09, 2016 - 13:48
1 σχόλια

Την Τρίτη 8 Μαρτίου επικυρώθηκε οριστικά η υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να ανακτήσει από τους αγρότες την παράνομη κρατική ενίσχυση ύψους 425 εκατ. ευρώ (πακέτο Χατζηγάκη), η οποία είχε χορηγηθεί εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Το τελικό ποσό ανάκτησης ανέρχεται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κληθούν να επιστρέψουν περί τους 95.000 αγρότες, μετά την αποδοχή από την Κομισιόν της ελληνικής πρότασης να συμψηφιστούν τα ποσά με τις ενισχύσεις de minimis και να απαλλαγούν έτσι όσοι αγρότες είχαν λάβει έως 1.000 ευρώ. Συνολικά, 725.000 αγρότες είχαν λάβει αντισταθμιστικές εισφορές από τον ΕΛΓΑ το 2008 και 2009 που κρίθηκαν από την Κομισιόν παράνομες κρατικές ενισχύσεις, αλλά εξ αυτών οι 95.000 που είχαν λάβει από 1.000 έως και πάνω από 100.000 ευρώ θα κληθούν να τα επιστρέψουν, με παρακρατήσεις μελλοντικών επιδοτήσεων.

Με την απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θεωρεί ότι το 2008 υπήρξαν στην Ελλάδα δυσμενείς καιρικές συνθήκες ικανές να δικαιολογήσουν τα μέτρα, ενώ δεν έγινε αποδεκτό το επιχείρημα ότι λόγω της κρίσης που αντιμετώπιζε η ελληνική οικονομία το 2009 δεν επικρατούσαν κανονικές συνθήκες αγοράς.

Οι διαπραγματεύσεις εδώ και μήνες της ελληνικής πλευράς με την Κομισιόν απέδωσαν σε μεγάλο βαθμό, καθώς τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ δέχθηκαν ότι από το συνολικό ποσό των ενισχύσεων που κρίθηκαν ως παράνομες μπορεί να εξαιρεθεί η ανάκτηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, ενώ προβλέφθηκε και ο συμψηφισμός με μελλοντικές ενισχύσεις «de minimis». Συγκεκριμένα, προβλέφθηκε η δυνατότητα χρήσης του ποσού που ορίζεται στον Κανονισμό 1408/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρήση «de minimis», που για τη χώρα μας έχει ορισθεί στο ποσό των 109.260.000 ευρώ για τριετή περίοδο αναφοράς. Ουσιαστικά, με τη χρήση του «de minimis» και την εξαίρεση της ανάκτησης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, από τους 725.000 συνολικά αγρότες, η λυπητερή θα φθάσει σε 95.000 αγρότες.

(ΠΗΓΗ: «Το Έθνος»)


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.