Ο κορωνοϊός φέρνει σενάρια εκλογών

Ο κορωνοϊός φέρνει σενάρια εκλογών

Απρίλιος 07, 2020 - 10:47
1 σχόλια

Είναι σύνηθες στη χώρα μας κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε μια κρίση -οικονομική, μεταναστευτική ή και υγειονομική, όπως τώρα- να ξεδιπλώνονται σενάρια εκλογών.

Υπάρχουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία, φωνές στο Μαξίμου και πέριξ της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που υποστηρίζουν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών για δύο λόγους:

Πρώτον, η κυβέρνηση έχει πιστωθεί την επιτυχία της απώθησης των μεταναστών που είχε «στήσει» η Τουρκία στον Έβρο, με σκοπό να εκβιάσει την Ευρώπη. Το γεγονός ότι η χώρα μας άντεξε την «εισβολή», όπως περιέγραφαν την κατάσταση τα ΜΜΕ, και το γεγονός ότι ο Ερντογάν αναγκάστηκε τελικά να απομακρύνει τους ανθρώπους αυτούς από τα ελληνοτουρκικά σύνορα θεωρείται μεγάλη κυβερνητική επιτυχία.

Στον αντίποδα, ασφαλώς, η συνολική διαχείριση του μεταναστευτικού στη χώρα μας από την κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να κριθεί επιτυχημένη, αφού ούτε τα νησιά αποσυμφορήθηκαν ούτε κατευνάστηκε η αντίδραση των νησιωτών απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει νέα κλειστά κέντρα στο Βόρειο Αιγαίο. Με τον κορωνοϊό τότε προ των πυλών, με τη νέα «ασύμμετρη απειλή» που εκείνες τις ημέρες έκανε την εμφάνισή της, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στον έλεγχο των υπαρχόντων δομών φιλοξενίας και στην προστασία τους από πιθανά κρούσματα. Επομένως, το μεταναστευτικό ως πρόβλημα υπάρχει και δεν εξαφανίστηκε ως διά μαγείας με την απώθηση των «εισβολέων» στον Έβρο.

Ο άλλος λόγος για τον οποίον υπάρχουν εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές ακόμα και τον Ιούνιο, είναι η επιτυχής, όπως όλα δείχνουν, διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας εκ μέρους της κυβέρνησης. Η άμεση και έγκαιρη ανάληψη αυστηρών μέτρων εκ μέρους του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών -αλλά και η τήρηση των μέτρων από τους πολίτες- αναχαίτισε την ανεξέλεγκτη πορεία της ασθένειας στη χώρα μας. Οι πολίτες ένιωσαν εκτός από τον κίνδυνο, σεβασμό και εμπιστοσύνη απέναντι σε έναν μη πολιτικό, τον Σωτήρη Τσιόδρα, τον οποίον επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως «μπροστάρη». Ίσως για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, τοποθετήθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, συσπειρώνοντας τους πολίτες απέναντι σε έναν κοινό σκοπό. Η κυβέρνηση πιστώνεται αυτή την επιλογή, αλλά και τη συσπείρωση.

Ωστόσο, το πιο ισχυρό επιχείρημα εκείνων που ζητούν εκλογές, είναι η ύφεση κατά 4% που αναμένεται να «γράψει» η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας. Αυτή η ύφεση που θα αρχίσει να δείχνει τα δόντια της πριν από τον Σεπτέμβριο, θα απαιτήσει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ θα έχει βρει τη χώρα σε φάση πλήρους αδυναμίας, αφού όλοι οι τομείς της οικονομίας θα έχουν πληγεί, και κυρίως ο τουρισμός. Έτσι, οι εισηγητές των σεναρίων των πρόωρων εκλογών θεωρούν ότι η ΝΔ χρειάζεται μια καθαρή νέα εντολή για να εφαρμόσει τα νέα μέτρα.

Από την άλλη πλευρά, όμως, αφενός ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία επειδή πιστεύει στο πρόγραμμά της (σ.σ. έχει πει: «Οι πολίτες δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε τακτικισμούς») και αφετέρου το Σύνταγμα δεν επιτρέπει κάλπες εντός έτους από την έναρξη λειτουργίας της νέας Βουλής παρά μόνο για σοβαρό εθνικό θέμα.

Υπάρχει, ωστόσο, και μια άλλη παράμετρος: Μπροστά στην πανδημία του κορωνοϊού, τα ελληνοτουρκικά στο Αιγαίο έχουν «μπει στον πάγο». Αλλά το βέβαιον είναι ότι θα «ξεπαγώσουν» αμέσως μόλις περάσει η κρίση. Η κυβέρνηση θα έχει τα χέρια της γεμάτα και η χώρα θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να μπει σε προεκλογική περίοδο, με την οικονομία τιναγμένη στον αέρα, το προσφυγικό σε τέλμα και τα γεωπολιτικά ζητήματα ανοιχτά.

 

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.