Ο αγέρωχος πλάτανος στον Κάνδαλο που έκαψε ο Ιμπραήμ (pics,vid)

Ο αγέρωχος πλάτανος στον Κάνδαλο που έκαψε ο Ιμπραήμ (pics,vid)

Οκτώβριος 30, 2021 - 12:00
2 σχόλια

Στέκει αγέρωχος σε μία στροφή του δρόμου, ανεβαίνοντας για το χωριό Κάνδαλος με την υπέροχη θέα προς την λίμνη Τάκα, ο τεράστιος πλάτανος του χωριού, και σε περιμένει να τον αντικρίσεις.

Ο πάνω από 10 μέτρα πλάτανος προσφέρει εδώ και πολλά χρόνια την παχιά σκιά του στους κατοίκους του χωριού, πολλά παιχνίδια έχουν παιχτεί κάτω από την φυλλωσιά του από τα παιδιά του χωριού εκατοντάδες χρόνια τώρα. Πόσες φορές είχαν κρυφτεί μέσα στον κορμό του τα παιδιά που έπαιζαν κρυφτό, πόσες φωτογραφίες έχουν βγει με τον θεόρατο πλάτανο, πόσα μυστικά έχει ακούσει αυτό δέντρο.

Γύρω από τον θεόρατο πλάτανο, άλλα μικρότερα πλατάνια στέκουν εκεί, κάνοντας το σημείο μοναδικό. Η ανάδειξή του περιβάλλοντος χώρου όμως είναι ένα ζητούμενο για τους κατοίκους του χωριού, εδώ και πολλά χρόνια.

Για αυτό το υπέροχο δέντρο μας είχε ενημερώσει πρώτος ο ιστορικός Βασίλης Σιακωτός, ο οποίος μαζί με τον Δημήτρη Καραμήτζο και τον Αλέξανδρο Φωτιά ξεναγήθηκαν από τον 91 ετών Αντώνη Πέπα στις 28 Σεπτεμβρίου και μας είχαν στείλει εικόνες και πληροφορίες (δείτε ΕΔΩ).

To ArcadiaPortal.gr επισκέφθηκε το χωριό Κάνδαλος του δήμου Τρίπολης και μίλησε με τους κατοίκους του χωριού για την ιστορία του πλάτανου και για το πώς ονειρεύονται να δουν την περιοχή.

Ο κ. Νίκος Μπίσιας πρόεδρος στον Κάνδαλο εδώ και δέκα χρόνια, όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για την αναγνώριση και ανάδειξη του πλάτανου, αλλά δεν έχει βρει καμία ανταπόκριση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και την πεποίθησή του, ο πλάτανος που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού είναι ίσως ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα.

Ο πλάτανος είναι 10,60 μέτρα και σίγουρα χρειάζεται πολλούς ανθρώπους για να τον πάρουν αγκαλιά. Η ιστορία που από γενιά σε γενιά, ακούγεται είναι ότι ο πλάτανος χρονολογείται πριν την Τουρκοκρατία και αυτό το μαρτυρά και ένα τοπικό δημοτικό τραγούδι που λέει:

«Τι έχεις καημένε πλάτανε που στέκεις μαραμένος, νύχτα και μέρα στις δροσιές και πάλι μαραμένος»

Και απαντά ο πλάτανο:

«Μπραΐμ Πασάς επέρασε με όλο του το ασκέρι και όλοι στον ίσκιο κάτσανε και στην δροσιά μου και όλοι σημάδι βάλανε τα φύλλα και τους κλώνους και Αλί Πασάς ο κερατάς έριξε στην καρδιά μου».

Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του χωριού ο κορμός μέσα είναι κούφιος, επειδή ο Ιμπραήμ τον έκαψε όταν πέρασε από εδώ, έτσι 10 άτομα όρθια μπορούν να χωρέσουν μέσα στην κουφάλα του.

Αυτό δυσκολεύει τους ειδικούς να υπολογίσουν την χρονολογία του, αλλά πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι βρίσκεται πάνω από 600 χρόνια στον Κάνδαλο. Ο πρόεδρος κάνει έκκληση αν κάποιος ειδικός μπορεί να χρονολογήσει το δέντρο, να επικοινωνήσει μαζί του για να χρονολογήσει τον ιστορικό αυτό πλάτανο.

Ο κ. Μπίσιας μας μίλησε για το όραμά του, να γίνει ο πλάτανος διατηρητέος και στην συνέχεια ο χώρος να γίνει επισκέψιμος και ο δήμαρχος ο κ. Τζιούμης να συμβάλλει για να γίνει ένας χώρος αναψυχής για μικρούς και μεγάλους.

Να γίνει ανάπλαση, να φωτιστεί ο χώρος, πάντα όμως με προσοχή έτσι ώστε να μην καταστραφεί ο πλάτανος

Ο κ. Γιώργος Μπίσιας, αν και τα τελευταία χρόνια ζει με την οικογένειά του στην Αθήνα, ποτέ δεν ξεχνάει το χωριό από το οποίο κατάγεται και αγαπά τον Κάνδαλο. Μας μίλησε για τις αναμνήσεις που είχε από τον πλάτανο ως παιδί, αλλά και τον διακαή του πόθο να αναδειχθεί ο πλάτανος και φυσικά το όμορφο χωριό του.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Ο τεράστιος ιστορικός πλάτανος στον Κάνδαλο


2 Σχόλια

Συγχαρητήρια κ.Προεδρε για την προβολή και ανάδειξη του θέματος. Μακάρι οι προσπάθειές σου να ευοδωσουν και να ομορφαίνει ακόμα περισσότερο ο τόπος σας.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.