ΝΔ: Ποιος θα στηρίξει ποιον στον δεύτερο γύρο

ΝΔ: Ποιος θα στηρίξει ποιον στον δεύτερο γύρο

Δεκέμβριος 22, 2015 - 09:29
3 σχόλια

Μεγάλος χαμένος ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ικανοποίηση για τη μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο δημοσιογράφος του Σκάι Κ. Μπογδάνος ζητούσε συγγνώμη από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας από τον «αέρα» της εκπομπής του, διότι είχε υποτιμήσει τη δυναμική τη συμμετοχής τους στις εσωκομματικές εκλογές. Και μπορεί, όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, ωστόσο όλοι εκτιμούν ότι ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι η ίδια η παράταξη, αφού οι ψηφοφόροι της απέδειξαν, δίνοντας το «παρών» και παρά το φιάσκο του Νοεμβρίου, ότι θέλουν ένα ισχυρό κόμμα.

Ο κ. Γιάννης Τραγάκης ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας τα επίσημα ποσοστά των υποψηφίων προέδρων της Νέας Δημοκρατίας, περίπου στο 85% των εκλογικών τμημάτων. Σημειωτέον ότι βάσει καταστατικού, τα αποτελέσματα πρέπει να φθάσουν στην ΚΕΦΕ μόνο με φαξ, και όχι με ηλεκτρονικό μέσο, πράγμα που σημαίνει ότι το 100% των αποτελεσμάτων θα ανακοινωθεί την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου.

Στα 1.062 από τα 1.251 εκλογικά τμήματα οι υποψήφιοι στις εσωκομματικές εκλογές συγκέντρωσαν τα ακόλουθα ποσοστά:

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: 39,51%
Κυριάκος Μητσοτάκης: 28,27%
Απόστολος Τσιτζικώστας: 21,15%
Αδωνις Γεωργιάδης: 11,07% 

Από τα εκλογικά τμήματα που απομένουν να καταμετρηθούν, η πλειοψηφία τους είναι στην Αττική.

Το σίγουρο είναι ότι με ποσοστά πολύ κοντά στα παραπάνω, στον β' γύρο των εκλογών, στις 10 Ιανουαρίου, θα αναμετρηθούν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μεϊμαράκης δεν έχει προβεί σε δηλώσεις, και επιφυλάσσεται για μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων. Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης τη Δευτέρα, αφού ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του και την ομάδα του για το διψήφιο ποσοστό που έλαβε, και αφού συνεχάρη τους αντιπάλους του για έναν εκλογικό αγώνα αξιοπρεπή και ενωτικό, δήλωσε ότι από εδώ και πέρα στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό είναι προσωπική του δέσμευση και δεν δίνει γραμμή στους ψηφοφόρους του να πράξουν το ίδιο. Για τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι στο πρόσωπό του βλέπει τον αρχηγό που μπορεί να ενώσει την παράταξη και να την μετατρέψει σε κεντροδεξιά.

Μιλώντας το απόγευμα στον Σκάι, ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος στήριξε ενεργά την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα στον α' γύρο, δεν άνοιξε τα χαρτιά του λέγοντας πως θα περιμένει τα επίσημα αποτελέσματα και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί έχοντας συνεννοηθεί και με τον κ. Τζιτζικώστα.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ Ο ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έλαβε χαμηλά ποσοστά στα «λημέρια» του, κάτι που οι αναλυτές θεωρούν ότι οφείλεται στη στήριξη του Κώστα Καραμανλή στον Ευ. Μεϊμαράκη. Από αυτή την άποψη, ο υποψήφιος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση θεωρείται «χαμένος», καθώς οι συμμαχίες και οι συσχετισμοί τού ανέκοψαν τη δυναμική που έδειξε ότι είχε στην αρχή.

Η παρέμβαση Καραμανλή τις τελευταίες εβδομάδες υπέρ του Μεϊμαράκη αποδεικνύει ότι ο καραμανλισμός είναι πάντα κυρίαρχος στη ΝΔ. Έτσι, ενισχύθηκε η πρωτιά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και αποδυναμώθηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος κινήθηκε πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επικράτησε σε όλη την περιφέρεια, ακόμα και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου υποτίθεται ότι είχε «κεφάλι» ο κ. Τζιτζικώστας. Ακόμη και σε Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήλθε πρώτος και εδώ οι αναλυτές εντοπίζουν την παρέμβαση Καραμανλή, παρότι βέβαια τα ποσοστά του κ. Τζιτζικώστα ήταν αυξημένα σε αυτές τις περιφέρειες. Ακόμη και στο Βελλίδειο, το μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε ο κ. Τζιτζικώστας, ήλθε δεύτερος. 

Ο κ. Τζιτζικώστας δεν περίμενε τα επίσημα αποτελέσματα για να προβεί σε δηλώσεις μετά την εκλογική διαδικασία:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω αυτούς τους 400.000 νεοδημοκράτες και φίλους της παράταξης, που έσπευσαν σήμερα στις κάλπες μαζικά για να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η ΝΔ είναι ισχυρή και είναι εδώ.

»Θα ήθελα να συγχαρώ τον Β. Μεϊμαράκη και τον Κυρ. Μητσοτάκη για την πρώτη και τη δεύτερη θέση που κατέλαβαν, αλλά και τον Α. Γεωργιάδη, γιατί όλοι μαζί καταφέραμε μέσα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, να βγάλουμε τη ΝΔ ενισχυμένη και να ενεργοποιήσουμε όλο αυτό τον κόσμο να έρθει να ψηφίσει σήμερα και να φτάσουμε αυτό το σημαντικό νούμερο.

»Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που πίστεψαν σε αυτή τη δύναμη της αλλαγής και έδωσαν αυτή τη μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες, αλλά και τους εθελοντές, τους ανθρώπους που μας στήριξαν και μας βοήθησαν σε όλη την Ελλάδα και την οικογένειά μου.

»Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για μια ενωμένη ΝΔ και μια σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη, που σύντομα θα διευρυνθεί και θα αποτελέσει τη μεγάλη και ισχυρή ΝΔ, που θα δώσει ένα τέλος σε αυτή την κατηφόρα που ζει η χώρα μας με αποκλειστική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Ειδήσεις: 

3 Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.