Μήπως η κατάσταση στα σχολεία έχει «ξεφύγει»;

Μήπως η κατάσταση στα σχολεία έχει «ξεφύγει»;

Ιανουάριος 25, 2024 - 21:00
24 σχόλια

Eurokinissi

Διάλογος ανάμεσα σε καθηγήτρια και μητέρα μαθήτριας, σε σχολείο της Τρίπολης: «Σας εξηγώ ότι αν συνεχίσει η κόρη σας να έχει αυτή τη συμπεριφορά, σε λίγα χρόνια μπορεί να βρεθεί στη φυλακή». «Εγώ θα της πηγαίνω τα τσιγάρα στη φυλακή. Έτσι θέλω να συμπεριφέρεται η κόρη μου, εσένα τι σε νοιάζει;».

Έλα μου ντε... Τι να τον νοιάζει τον δάσκαλο και τον καθηγητή το μέλλον των μαθητών του;..

Πάντοτε υπήρχαν προβλήματα στη σχολική κοινότητα και πάντοτε θα υπάρχουν. Η σχολική κοινότητα είναι κι αυτή μια κοινωνία -όχι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας. Είναι μια κοινωνία.

Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν συνεχώς οι αναφορές για παραβατικές συμπεριφορές μαθητών απέναντι σε συμμαθητές τους εντός του σχολείου -πέρυσι είχαμε ένα περιστατικό ξυλοδαρμού μαθητή έξω από Γυμνάσιο της πόλης μας, αλλά καταγγελία δεν έγινε. Τις προηγούμενες εβδομάδες είχαμε την εισβολή ατόμων σε σχολείο -το έκαναν γης μαδιάμ.Και, από την πλευρά των μαθητών, είχαμε καταλήψεις επειδή οι καθηγητές αρνούνται να τους συνοδεύσουν στις πενθήμερες σχολικές εκδρομές. Δεν μπορούμε να εξετάσουμε από τη θέση στην οποία βρισκόμαστε τις κατηγορίες περί δολιοφθορών και κλοπών σε σχολείο της πόλης μας. Εστιάζουμε στο γεγονός ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου δεν θα συνοδεύσει τους μαθητές στην εκδρομή και οι καθηγητές είναι απρόθυμοι να συνοδεύσουν τα παιδιά.

Αν καθημερινά εντός σχολείου παρατηρούνται παραβατικές συμπεριφορές, κι αν δεν μπορούν οι καθηγητές με τους γονείς να βρουν λύσεις και να ακολουθήσουν μια στρατηγική από κοινού, είναι λογικό οι καθηγητές να διστάζουν, δεδομένου ότι σε μια εκδρομή τα πράγματα ξεφεύγουν ευκολότερα από ό,τι στο περιβάλλον του σχολείου.

Σε όλα αυτά, ας προσθέσουμε ότι το υπουργείο... σφυρίζει αδιάφορα.

Τον Νοέμβριο η ΔΑΚΕ ΔΕ Καθηγητών σε επιστολή της τόνιζε τα ακόλουθα:

«Σε σχολείο της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο κηδεμόνας μαθητού μήνυσε ολόκληρο τον Σύλλογο Διδασκόντων συγκεκριμένου σχολείου, διότι απέκλεισαν τον εν λόγω μαθητή από πολυήμερη εκδρομή για λόγους ασφαλείας, επειδή ο μαθητής αυτός είχε συνεχή παραβατική συμπεριφορά. (...) Σε σχολείο της ίδιας Περιφέρειας η αρχηγός της σχολικής εκδρομής συνελήφθη από την Αστυνομία, γιατί μαθητής, που είχε μεταφέρει στη βαλίτσα του αεροβόλο όπλο, πυροβολούσε περαστικούς!!! Αυτά είναι μόνο δύο από τα πάμπολλα περιστατικά που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στις σχολικές εκδρομές. Είναι προφανές ότι οι συνάδελφοι που έχουν συναίσθηση του παιδαγωγικού τους ρόλου και αντιλαμβάνονται την αξία των εκδρομών ως μέσο κοινωνικοποίησης των μαθητών, βάζουν στην πραγματικότητα το κεφάλι τους στη λαιμητόμο. Το θεσμικό πλαίσιο, που διέπει τις σχολικές εκδρομές είναι παρωχημένο, αποσπασματικό και αναποτελεσματικό. Αφήνει εντελώς ακάλυπτους και απροστάτευτους τους συνοδούς καθηγητές».

Οι καθηγητές δεν έχουν το δικαίωμα να αποκλείσουν μαθητές από τις σχολικές εκδρομές βάσει της συμπεριφοράς τους. Αλλά, αν οι μαθητές πιουν, πυροβολήσουν με αεροβόλο περαστικούς(!) ή μεταφέρουν ναρκωτικά στις αποσκευές τους, τις οποίες οι καθηγητές δεν έχουν δικαίωμα να ελέγξουν, βρίσκονται υπόλογοι και είναι υπεύθυνοι. Κι αν τα παραπάνω περιστατικά είναι ακραία, τρόμο προκαλούν στους καθηγητές οι πιθανότητες να μεθύσουν τα παιδιά ή και ακόμα να μην γνωρίζουν οι ίδιοι -επειδή δεν έχουν ενημερωθεί- για σοβαρούς κινδύνους που μπορεί να διατρέχουν οι μαθητές λόγω κάποιας αλλεργίας. Πριν από λίγες μέρες, κατέληξε μαθήτρια η οποία σε εκδρομή στην Κρήτη είχε υποστεί αλλεργικό σοκ επειδή κατανάλωσε βούτυρο, ενώ ήταν αλλεργική στα γαλακτοκομικά.

Πώς αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο ένας συνοδός καθηγητής σε μια σχολική εκδρομή, όταν δεν μπορεί να έχεις συνεννόηση με τους γονείς για πράγματα όπως την απαξιωτική -στην καλύτερη περίπτωση- συμπεριφορά των παιδιών απέναντί του ή απέναντι στους συμμαθητές τους; Όταν δεν έχει τη συμπαράσταση των γονιών για ζητήματα όπως την πρόοδο του μαθητή ή τις ιδιαίτερες ανάγκες που ενδεχομένως έχει;

Και οι γονείς, από την άλλη, που αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, δουλεύοντας από το πρωί ως το βράδυ οι περισσότεροι εξαιτίας των αυξημένων αναγκών, νιώθουν ανήμποροι απέναντι στις δυσκολίες και τα βάζουν με τους καθηγητές.

Περιπτώσεις ακραίων συμπεριφορών γίνονται γνωστές και στη μικρή μας κοινωνία. Όπως και τα περισσότερα προβλήματα, αν τα κρύβουμε κάτω από το χαλί κι αν δεν αποδίδονται οι ευθύνες εκεί που πρέπει κάθε φορά, δεν πρόκειται να δούμε την κατάσταση στα σχολεία να καλυτερεύει. Το ζήτημα είναι τεράστιο και δεν εξαντλείται εδώ, ασφαλώς. Πρέπει, όμως, να αναληφθούν ευθύνες και πρωτοβουλίες από όλους τους εμπλεκομένους.

Ειδήσεις: 

24 Σχόλια

Εγώ θα μιλήσω μόνο με διό κουβέντες. " Η πολύ ελευθερία, καταντά αναρχία και ασυδοσία" Από ποτέ η κατάληψη, οι φθορές και οι φωτιές έγιναν μόδα; Από ποτέ;

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά οι μανάδες τα φτιάχνουν ή τα κρεμάνε. Οι πατεράδες σπανίως επηρεάζουν και αυτό διαλέγοντας τη μαμά. Δεν υπάρχουν σοβαρές προσωπικότητες με μάνα σούργελο.

Όλα δυστυχώς ξεκινούν από το σπίτι...... Όταν πέρυσι ενημέρωναμε τη διευθύντρια γυμνασίου της πόλης μας όλοι σφύριζαν αδιάφορα.... Και προσπαθούσαν να τα κουκουλωσουν όλα....

Κάποτε πήγαιναν να ενημερωθούν για το παιδί σου από τους καθηγητές/δασκάλους, τους άκουγαν και ανάλογα έπρατταν με το παιδί τους. Τώρα πάνε να ενημερωθούν από τους καθηγητές και μετά τους λένε ότι κάνουν λάθος αν δεν τους αρέσουν τα νέα. Εκβιάζουν για βαθμούς, αμφισβητούν τους καθηγητές γιατί είναι "αυστηροί", δεν αναγνωρίζουν τις "αγαθοεργίες" του παιδιού τους κτλ. Μάστιγα οι "μαμάδες" ειδικά, χωρίς οι πατεράδες να είναι αθώοι της "αμαρτίας".

Δεν αρνείται η διευθυνση του σχολειου να πανε εκδρομη..εγινε συλλογος και κανεις εκπαιδευτικος δεν συνοδευει

Δυστυχώς οι γονείς δεν μπορούν να κάνουν και πολλά για τα παιδιά. Από την στιγμή που μπήκε το κινητό τηλ στην ζωή μας βαδίζουμε προς το χειρότερο. Δεν υπολογίζουν γονείς καθηγητές γιαυτό και συμβαίνουν αυτά που γινωντε. Αλλά δεν φταίνε τα παιδιά έτσι πάει το σύστημα

Ναι αλλά όταν αρνούνται από αίσθηση ευθύνης οι καθηγητές να συνοδέψουν πολυήμερες εκδρομές, γίνεται χαμός και καταλήψεις και η κοινωνία λέει "Έχουν δίκιο τα παιδιά. Γιατί να τους στερήσουν την εκδρομή;". Όμως κανείς από αυτούς δεν παίρνει την ευθύνη να συνοδέψει απείθαρχους 18χρονους και να αναλάβει την ευθύνη όταν παρανομήσουν. Δεν είναι ταξιδιωτικά γραφεία τα σχολεία είναι εκπαιδευτικά ιδρύματα. Και στην τελική ας αλλάξει το πλαίσιο των εκδρομών και ας τα συνοδεύουν γονείς απ'τον σύλλογο γονέων του οικείου σχολείου.

Μια χαρά εκδρομές τους πάνε. Διήμερες τριήμερες από την πρώτη λυκείου μάλιστα. Και κανείς δεν ρωτάει τους γονείς που θα βρεθούν τόσα χρήματα !!! Όχι τη πενταήμερη όλες έπρεπε να κοπούν φέτος και του χρόνου θα ήταν αρνάκια !!!

Πώς θεραπεύεται η κατάσταση; Θα παρθούν απουσίες κανονικά, με όποια αποτελέσματα για τον μαθητή. Και οι γονείς θα αναλάβουν τα υπόλοιπα από το σπίτι. Τι εννοώ; και σκαμπιλια αν χρειαστεί κι όχι χαιδεματα.

Όσο αφορά το παραμύθι με τα κινητά είναι ευθύνη 100% των γονέων. Αν ανησυχεί ο μπαμπάς και η μαμά για το που βρίσκεται το παιδί τους, τότε μπορούν να του δώσουν απλό κινητό, όχι smartphone. Με απλό κινητό δεν υπάρχουν social, δεν υπάρχει καμία εικόνα από το διαδίκτυο. Αλλά βλέπεις οι γονείς δεν έχουν όρεξη να βάλουν όρια. Απλά υποχωρούν σε όλα. Ας λουστούν λοιπόν τα αποτελέσματα των πράξεων τους. Το σφάλμα για την όποια αρνητική πορεία των παιδιών είναι ξεκάθαρα στους γονείς και μετά στους δασκάλους/καθηγητές.

Όταν χριστοπαναγιζουν μέχρι και τους γονείς τους από τα 12 τους , είναι δύσκολο θα τιθάσευσεις αυτά τα άγρια θηρία . Αλλά λογικό , αφού έχουν τα πάντα στην ζωή τους , πολύ πριν καν τα ζητήσουν . Λουστείτε τα τώρα. 90% φταίνε οι μανάδες και 10% οι μπαμπάδες. Η ελληνική οικογένεια είναι μητριαρχική εξάλλου. Μακάρι και χειρότερα. ( οι νέοι είναι το μέλλον κτλ… ) τέλος να πούμε ότι και οι δάσκαλοι έχουν ευθύνες, αφού το χαλαρό τους βολεύει - κάνουν μετά ιδιαίτερα με τα ίδια τα παιδιά, αλλιώς θα έκαναν παραπονα στα υπουργεία ( χαχα τι λέω).

Ισχύει

Μηπως πρέπει να μαζέψετε τους ιδαιτεράδες που θέλουν ξεκούραση και πιπιλίζουν το μυαλό των παιδιών Οι ιδαιτεράδες και τη φωλιά τους έχουν λερωμένη και θέλουν μόνο τα οφέλη του σχολείου αλλά να βάλουν πλάτη σε δουλειά δεν γίνεται Βάζουν σε όλους από 18 και πάνω για να βάζουν καιστα δικά τους βόδια βαθμάρες, τους υπόσχονται εκδρομές τα βάζουν να κάνουν καταλήψεις και έχουν γλασσάρα στις διευθύντριές τους

Δεν πειράζει δεν πειράζει αφήστε τα παιδιά. Χρειαζόμαστε εργάτες γης εξάλλου.

Η νομοθεσία ΣΥΡΙΖΑ (την οποία δεν πείραξε η ΝΔ) δεν επιτρέπει στους καθηγητές ούτε να αλλάξουν θρανίο μαθητή. Ούτε αυτοί διαμαρτυρήθηκαν συνδικαλιστικά για τον ευνουχισμό τους διότι τα παιδιά που τους ενδιαφέρουν τα βλέπουν το απόγευμα σε ιδιαίτερες συνθήκες!

Δεν υπάρχει έκπτωση της νεολαίας. Υπάρχει έκπτωση της οικογένειας και της κοινωνίας. Που σημαίνει αποτυχία της πολιτείας. Και αποτυχία της πολιτείας σημαίνει αποτυχία όχι μόνο των πολιτικών, αλλά όλων των εξουσιών, της δικαστικής, της περιβόητης 4ης του τύπου... Σημαίνει επίσης αποτυχία όλων των θεσμών, της εκκλησίας πρώτης και καλύτερης, των ακαδημαϊκών, των καλλιτεχνών, των... Μόνο τα παιδιά δεν φταίνε. Και το πρόβλημα πάει πολύ πίσω. Γιατί κακοί γονείς σημαίνει κατ' αντιστοιχία κακοί παππούδες κ.ο.κ. Πάει και μπροστά πολύ. Φανταστείτε τι θα κάνουν αύριο τα παιδιά αυτών των παιδιών...

Ο επόμενος περίπατος ας γίνει γύρω απο τις φυλακές Τριπόλεως. Να μάθουν τα παιδιά μια πιθανή κατάληξη!

Ο ένας κατηγορεί τις μανάδες ότι φταίνε και ότι είναι σούργελα, ο άλλος του καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα και το αποκορύφωμα, αυτό το σαΐνι που άρχισε να μιλάει περί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ όλοι εσείς είστε το πρόβλημα που νομίζεται ότι μπορεί να φταίει μόνο μια πλευρά στο πρόβλημα αυτό. Δυστυχώς για σας δεν εχετε καταλάβει ότι ο σεβασμός δεν είναι κάτι αυτονόητο και ότι κερδίζεται ειδικά όταν έχεις απέναντι σου ανήλικα.

Οι σημερινοί καθηγητές ,οι περισσότεροι,είναι άνθρωποι που μεγάλωσαν με λάθος πρότυπα ,όπως και οι γονείς των μαθητών που έχουν .Λάθος πρότυπα,λάθος εποχή ,σε περίεργες συνθήκες και πρωτόγνωρες (δεκαετία 90,ευρώ,ολυμπιακοι αγώνες ,μνημόνια ,Κορωνα,κοσμικές ανακατατάξεις.Ολα αυτά έχουν επηρεάσει αρνητικά όλους μας είτε θέλουμε να το καταλάβουμε είτε όχι.Το κινητό μπήκε στη ζωή των παιδιών από μικρή ηλικία με την τηλεκπαίδευση και έχει κάνει τεράστιο κακό.Ολοι οι νέοι με την ελεύθερη είσοδο στο ίντερνετ και την τηλεόραση βλέπουν μόνο τα χάλια της ανθρωπότητας καθημερινά.Η συνέχεια είναι χειότερη

Αρκεί κάποιος να ακούσει τη γνώμη κάποιων γονέων ώστε να καταλάβει πως ελπίδα δεν υπάρχει.Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει

Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι χειρότερη αν οι γύφτοι έστελναν τα παιδιά τους σχολείο όπως επιτάσσει ο νόμος με αποτέλεσμα να επηρεάσουν επι τα χείρω (τι σας βάζω) το συνολικό επίπεδο από τότε που μπαίνουν τα θεμέλια!

Μακάρι να υπήρχε ένα σχολείο για γονείς. Αμέτρητες φορές το είχα ανάγκη ως πατέρας...

Θα συμφωνήσω εν μέρει. Διότι έχω δει και καθηγητές να μην σέβονται όχι μόνο τους μαθητές αλλά ούτε και τους ίδιους τους γονείς. Θεωρούν πως για κάποιο λόγο οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να τους σέβονται. Λάθος. Ο σεβασμός κερδίζεται. Έρχομαι σε επαφή με εφήβους πάνω από 20 χρόνια. Ποτέ δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα μαζί τους άρα δεν νομίζω πως είναι μόνο θέμα γονιών

Απλά θα απαντήσω στο δημοσίευμα. Όλοι δεν κάνουν για γονείς.Το δυσάρεστο είναι ότι οι περισσότεροι δεν το καταλαβαίνουν........

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.