Το μήνυμα του Γ. Παπαηλιού για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Το μήνυμα του Γ. Παπαηλιού για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Μάρτιος 25, 2020 - 09:30
3 σχόλια

Για την εθνική επέτειο της Επανάστασης του 1821:
                                                                          
1) Η Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε την αφετηρία για την αποσύνθεση και τη  σταδιακή διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.  
Τότε, ο συσχετισμός δυνάμεων ήταν δυσμενής για τους Έλληνες επαναστάτες. Η οθωμανική αυτοκρατορία ήταν ισχυρή μεν, αλλά και ο «μεγάλος ασθενής». Την διέσωζε η ισορροπία δυνάμεων που στηριζονταν στην Ιερά Συμμαχία, η οποία κυριαρχούσε στην Ευρώπη.
 
2) Η Τουρκία, εδώ και πολλά χρόνια,  ακολουθεί επιθετική πολιτική έναντι της χώρας μας και ευρύτερα του Ελληνισμού. Τα πεδία στα οποία αναπτύσσονται οι τουρκικές αξιώσεις είναι γνωστά : Κύπρος, Αιγαίο, Θράκη. Σε αυτό το πλαίσιο, αποσκοπεί και στην εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας.
Χρησιμοποιεί όλα τα μέσα, κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας και των διεθνών συνθηκών. Μεταξύ άλλων εργαλειοποιεί και το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, εκμεταλλευόμενη τον πόνο, την αγωνία,και τις ανάγκες απελπισμένων ανθρώπων.  ,  
Ταυτόχρονα, η Τουρκία ασκεί επιθετική πολιτική και έναντι  άλλων χωρών, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, και όχι μόνον.  Έχει ανοίξει μέτωπα παντού.   
Και βέβαια στο εσωτερικό της σπαράσσεται από μία κρίση, που έχει ως αιτία και την προσωπική δικτατορία ιδιαίτερης μορφής του προέδρου της.
 
Παρότι δε παραμένει σημαντικός «παίκτης» στην ευρύτερη περιοχή, εξακολουθεί να είναι ο ταραξίας για λογαριασμό της ιδίας αλλά και τρίτων. Όμως οι διεθνείς συνθήκες και ο ευμετάβλητος, λόγω συνθηκών,  συσχετισμός δυνάμεων, μπορεί να την καταστήσουν ή την καθιστούν και πάλι τον «μεγάλο ασθενή», παρά την άρνηση  των ισχυρών «παικτών» να της αντιπαρατεθούν, γεγονός  που συνδέεται με τα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντά τους  .     
Βάσει όλων αυτών, η Ελλάδα οφείλει να επαγρυπνεί και να ασκεί ενεργό εξωτερική πολιτική, ώστε να αντιμετωπίσει τον εξ Ανατολών κίνδυνο.   

3) Συμπερασματικά, ο εορτασμός της επετείου  της Επανάστασης του 1821 αποτελεί ευκαιρία επανασύνδεσης με το νήμα της Ιστορίας. Ταυτόχρονα, η ιστορική μνήμη και το ασταθές και ανήσυχο διεθνές περιβάλλον επιτάσσουν στη χώρα μας να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή,  διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και την εθνική ενότητα του λαού μας.       
Ο φετεινός εορτασμός της εθνικής επετείου επισκιάζεται από την πανδημία του κορονοϊού. Γι΄ αυτό και δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι παραδοσιακές εκδηλώσεις.
Όμως η ιστορική μνήμη πρέπει να παραμείνει ενεργός, αφού, μέσω αυτής,  αναδεικνύεται η ιστορική συμβολή  του Αγώνα του Γένους για Εθνική Απελευθέρωση, φωτίζονται η ιστορική πορεία και προσφορά  των αγωνιστών της Ελευθερίας, διατηρείται ζωντανή τη μνήμη τους και ενισχύονται το εθνικό φρόνημα και τη συλλογική αυτογνωσία όλων μας.

25 Μαρτίου 2020
 

Γιώργος Παπαηλιού, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας


3 Σχόλια

Ο Ελληνικός Λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ την 5η Ιουλίου του 2015, που ήδη έχει γραφτεί στις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας του.

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΤΙΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΑΚΗΣ ΜΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΟ ΚΑΡΑΝΙΚΑ

Εδώ που τα λέμε, η υγιειονομική ζώνη που τηρούσαμε απέναντι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τόσα χρόνια, έκανε ευκολότερη την προσαρμογή στη γενική καραντίνα!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.