Το μαχαίρι στην πληγή, όχι στο κόκκαλο

Το μαχαίρι στην πληγή, όχι στο κόκκαλο

Μάιος 26, 2015 - 11:50
0 σχόλια

Έχασε τον στόχο του το μαχαίρι που θα έμπηγε ο Σταύρος Κοντονής και αντί για το κόκκαλο, έξυσε λιγάκι την πληγή. Καλή η πρόθεση, με φόρα και με φούρια ξεκίνησε ο υπουργός, αλλά προς το παρόν έκανε μια τρύπα στο νερό. Η μεγάλη συζήτηση γύρω από τον αθλητικό νόμο, το Grexit του ελληνικού ποδοσφαίρου -αυτή η «έξοδος» μάς κυνηγά παντού και από παντού- απασχόλησε τα ΜΜΕ νυχθημερόν για εβδομάδες και τελικώς δόθηκε το ok από τις ομοσπονδίες. Όπως φαίνεται, όμως, λίγες ημέρες μετά την ψήφισή του, τίποτε δεν αλλάζει στο τοπίο.

Θα ήταν ύβρις να πω ότι γνωρίζω τα περί τα αθλητικά καλά, πάντως γνωρίζω τι είναι οφ σάιντ (το λέω για να προλάβω το γνωστό σχόλιο που ακούνε όλες οι γυναίκες). Ωστόσο, αυτό που ξέρω καλά επειδή ζω στην Ελλάδα, είναι ότι η παθογένεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και στα ομαδικά αθλήματα εν γένει, δεν πρόκειται να εξαλειφθεί διά νόμου. Διότι το πράμα έχει σαπίσει εδώ και πολλές δεκαετίες και ακόμα και ο νέος αθλητικός νόμος, ο οποίος διατυμπανίστηκε δεόντως, δεν μοιάζει ικανός να θεραπεύσει έξεις δεκαετιών. Εκείνη του τραμπουκισμού, της έλλειψης αθλητικής παιδείας που εντάσσεται στη γενικότερη έλλειψη παιδείας και στην οργάνωση των οπαδών, οι οποίοι μόνο για το φίλαθλο πνεύμα δεν ενδιαφέρονται.

Απόδειξη; Τα γεγονότα στο παιχνίδι μπάσκετ ΑΕΚ - Άρης. Στο φύλλο αγώνος, οι διαιτητές έχουν γράψει για τις ρίψεις αντικειμένων που έγιναν αιτία για τη δεκαπεντάλεπτη διακοπή του αγώνα, ενώ αναφέρουν ότι δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους και ένας άνδρας ασφαλείας επιχείρησε να κλωτσήσει έναν εξ αυτών.

Σημειωτέον: οι φίλαθλοι γνώριζαν για τον αθλητικό νόμο. Και πολύ που σκοτίστηκαν! Έκαναν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα. Επομένως, ο νόμος από μόνος του δεν φαίνεται να προβληματίζει κανέναν...

Σύμφωνα με τον καινούριο Ν. 4326/15 -ο οποίος εφαρμόστηκε στο παιχνίδι ΑΕΚ - Ολυμπιακός για το Κύπελλο τιμωρώντας την ΑΕΚ με τρεις βαθμούς για την εισβολή των οπαδών της στον αθλητικό χώρο-, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1, ο αρμόδιος υπουργός, πέραν των αποφάσεων της αθλητικής δικαιοσύνης, μπορεί να επιβάλει σε σωματεία, ομοσπονδίες, αλλά και σε φυσικά πρόσωπα, πρόστιμα ύψους από 10.000 έως 1 εκατ. ευρώ. Ο κ. Κοντονής ζήτησε το φύλλο αγώνος και το μελετά ακόμα, προκειμένου να δει αν τα κατορθώματα των οπαδών εμπίπτουν στο άρθρο 1 που ο ίδιος συνέταξε.Ενώ ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ θα επιληφθεί της υπόθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της gazzetta.gr, ο κ. Κοντονής πιστεύει ότι πρέπει να τιμωρηθεί ο Άρης.

Ωστόσο, μην έχει ζαλιστεί τόσες μέρες ο υπουργός διαβάζοντας το φύλλο αγώνος και δεν έχει δώσει απάντηση ακόμα;

Τα επεισόδια ήταν εκτεταμένα, ήταν βίαια, έλαβαν χώρα εντός του αγωνιστικού χώρου. Συνεπώς, ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί και ο Άρης να τιμωρηθεί, αφού ακόμα και μια φωτοβολίδα να πέσει στον αγωνιστικό χώρο, θεωρείται βίαιο επεισόδιο.

Πραγματικά, όμως, δεν ξέρω αν τα πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ είναι η λύση. Ή ακόμα και η ανάκληση της αθλητικής αναγνώρισης. Ή και η τιμωρία στη βαθμολογία. Αυτό που καταλαβαίνω, είναι ότι χρειάζεται τεράστια πολιτική -και όχι μόνο- βούληση για να διακοπεί το πρωτάθλημα όταν λαμβάνουν χώρα εκτεταμένα επεισόδια βίας. Διότι, τη βούληση την έχεις και την κάνεις νόμο, ωστόσο κοτάς να διακόψεις το πρωτάθλημα; Κοτάς να μαζέψεις τους αθλητικούς συλλόγους - συνδέσμους - σωματεία - θύρες; Κοτάς να ταυτοποιήσεις τα μέλη τους ένα-ένα; Να ανοίξεις ως το κόκκαλο την πληγή για να δεις όλη τη σήψη στην οποία έχει περιέλθει ο αθλητισμός στη χώρα μας;

Είναι πολλά τα λεφτά, είναι πολλά τα συμφέροντα, είναι πολύ μακριά νυχτωμένα τα παιδιά που μπαίνουν με το τσιγαριλίκι τους στα γήπεδα και δηλώνουν άρρωστα για μια ομάδα που θα έπρεπε να είναι το χόμπι τους και η χαρά τους. Οι αυστηροί αθλητικοί νόμοι -όσο αυστηροί και να είναι- πρέπει να εφαρμόζονται κάποτε, αλλά, για να γίνει αυτό, πρέπει να έχει αποφασίσει η πολιτική ηγεσία ότι θα χτυπηθεί με όλο το νοσηρό σύστημα που κρύβεται από πίσω.

Και κάτι ακόμα: κάποτε πρέπει να αποφασίσει η ελληνική κοινωνία τι είδους αθλητισμό θέλει να έχει, αλλά και αν θέλει να έχει φιλάθλους ή οπαδούς. Και να πράξει ανάλογα. Αυτό προϋποθέτει πολύ κόπο, αγώνα, παιδεία. Και ένα γενικότερο συμμάζεμα. Είναι διατεθειμένη η Πολιτεία να το πράξει;

Ενδεχομένως ο Άρης να τιμωρηθεί. Κάποιοι κάνουν λόγο για το πρώτο «θύμα» του νέου αθλητικού νόμου. Ο Άρης, όμως, είναι θύμα των οπαδών του, πρωτίστως.

 

Γαλανιάδη Εύα

Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.