Καταγγελίες γονέων για μετεγγραφές μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια της Τρίπολης

Καταγγελίες γονέων για μετεγγραφές μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια της Τρίπολης

Σεπτέμβριος 22, 2016 - 09:36
5 σχόλια

Διευθυντής Δευτεροβάθμιας: Δεν θα γίνουν μετεγγραφές

Η χωροταξική κατανομή των αποφοίτων των δημοτικών σχολείων προς τα Γυμνάσια και των αποφοίτων των Γυμνασίων προς τα Γενικά Λύκεια, δημιουργεί για μία ακόμη χρονιά προβλήματα και φέρνει μαθητές και γονείς στο κατώφλι των σχολείων για να ζητήσουν μετεγγραφή σε σχολείο πλησιέστερο στον τόπο κατοικίας τους.

Σε μεγάλες πόλεις το πρόβλημα διογκώνεται, καθώς υπάρχουν πολλοί μαθητές οι οποίοι θέλουν να μετεγγραφούν σε άλλα σχολεία.

Κάθε χρόνο, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προχωρεί στην κατανομή του μαθητικού πληθυσμού από τα δημοτικά σχολεία προς τα Γυμνάσια και από τα Γυμνάσια προς τα Λύκεια. Τα τρία τελευταία χρόνια, όμως, η κατανομή των μαθητών που θα φοιτήσουν στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου γίνεται με ανορθόδοξο τρόπο και, όπως καταγγέλλουν οι κηδεμόνες, η μετεγγραφή φαντάζει κάτι απαγορευτικό.

Έτσι, υπάρχουν παραδείγματα μαθητών που μπορεί το σχολείο και το σπίτι τους να απέχουν μόλις ένα οικοδομικό τετράγωνο ή να τα χωρίζει ένας δρόμος και καλούνται να «ξενιτευτούν» σε σχολικές μονάδες έως και τρία χιλιόμετρα μακριά.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των γονιών, τα προηγούμενα χρόνια η κατανομή των μαθητών γινόταν με «Τομείς» με βάση το σπίτι που έμεναν και η μετεγγραφή τους σε άλλη σχολική μονάδα ήταν μια απλή διαδικασία. Εφέτος, όμως, δεν επαρκούσε ένα επίσημο χαρτί ή ένας λογαριασμός ο οποίος συνήθως αποδείκνυε τη διεύθυνση κατοικίας του μαθητή η οποία δικαιολογούσε την αλλαγή σχολική μονάδας.

Όπως αναφέρουν, το πρόβλημα εντοπίζεται στον νέο τρόπο κατανομής των μαθητών με τους διευθυντές των σχολείων να μην προχωρούν τις διαδικασίες μετεγγραφών. 

Να αναφέρουμε ότι η  χωροταξική κατανομή των μαθητών στα σχολεία ανήκει αποκλειστικά στην ευθύνη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πρέπει να γίνεται με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 30 μαθητές έχουν αιτηθεί μετεγγραφής από Γυμνάσιο της Τρίπολης αλλά ακόμα οι αιτήσεις τους δεν έχουν γίνει δεκτές. Αιτήσεις για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος υπάρχουν και σε άλλα Γυμνάσια της πόλης με δεκάδες αιτήσεις να μένουν στον αέρα.

Για να μην ερημώσει το 2ο Γυμνάσιο, για παράδειγμα, επειδή από αυτό είχαν ζητήσει περίπου 30 παιδιά μετεγγραφή για άλλα γυμνάσια, δεν προχωρούν οι μετεγγραφές.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι μαθητές σε κάθε τάξη ή τμήμα τάξης Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων δεν μπορούν να υπερβαίνουν τους είκοσι επτά (27). Τάξεις με μαθητές περισσότερους από τους είκοσι επτά (27) διαιρούνται σε τμήματα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις με απόφαση του οικείου Διευθυντή Δ/θμιας Εκπαίδευσης μπορεί να γίνει προσαύξηση κατά 10%.
Σημειωτέον ότι η καταληκτική ημερομηνία μετεγγραφής από τα Γενικά στα Επαγγελματικά Λύκεια και αντίστροφα, είναι η 15η Οκτωβρίου εκάστου έτους.

Οι εγγραφές των μαθητών στα Γυμνάσια και στα Γενικά Λύκεια θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως την ημερομηνία λήξης του τρέχοντος διδακτικού έτους, την 30η Ιουνίου 2016 και η διαδικασία εγγραφής θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του Π.Δ.104/1979 (ΦΕΚ 23 Α΄).
Κατ’ εξαίρεση, μπορεί να γίνει εγγραφή το μήνα Σεπτέμβριο και μέχρι την έναρξη των μαθημάτων, για τους μαθητές που εμποδίστηκαν να εγγραφούν για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. για λόγους υγείας ή σοβαρούς οικογενειακούς λόγους), καθώς και για τους παραπεμπόμενους μαθητές σε επανεξέταση το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την παρ. 3, άρθρο 7 του ν. 2817/2000 (ΦΕΚ 78 Α΄).

Επίσης, αναφορικά με τις εγγραφές μαθητών σε Εσπερινά Σχολεία ισχύει η με αρ. πρωτ. Φ1/95628/Δ2/10-06-2016 εγκύκλιος με θέμα: «Εγκύκλιος σχετικά με τις εγγραφές και μετεγγραφές μαθητών σε Εσπερινά λύκεια».
Οι μετεγγραφές των μαθητών των Γυμνασίων και των Γενικών Λυκείων γίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 104/1979 (ΦΕΚ 23 Α΄) και του αρ. 35 του Π.Δ. 376/1993 (ΦΕΚ 159 Α΄).

Η καταληκτική ημερομηνία μετεγγραφής από τα Γενικά στα Επαγγελματικά Λύκεια, και αντίστροφα, είναι η 15η Οκτωβρίου εκάστου έτους.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το ArcadiaPortal.gr με τον περιφερειακό διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Πετρόπουλο, ενημερωθήκαμε ότι εντοπίζονται τέτοιου είδους προβλήματα με τις μετεγγραφές μαθητών, αλλά το κόλλημα που υπάρχει αφορά στον πολεοδομικό σχεδιασμό του συγκροτήματος καθώς δεν γίνεται ένα κτίριο να λειτουργεί με περισσότερα τμήματα από αυτά που προβλέπονται.

Το θέμα της κατανομής μαθητών είναι στον σχεδιασμό της περιφερειακής εκπαίδευσης καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος, έχει ήδη ξεκινήσει ένα κύκλος διαβουλεύσεων με την περιφερειακή διεύθυνση και τους διευθυντές, με τους συλλόγους των σχολείων και τους συλλόγους γονέων σχετικά με την κατανομή των μαθητών. Τόνισε ότι από τα τέλη Σεπτεμβρίου και έως τα Χριστούγεννα θα γίνει «ισόρροπη κατανομή μαθητών στα σχολεία με βάση την διαθεσιμότητα»

Μέσα από τη συλλογική συνεργασία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μετριαστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν, και έτσι ένα ακόμα θέμα που ταλανίζει τους μαθητές και τους κηδεμόνες να λαμβάνει τέλος.

Ένα τέτοιο σχέδιο χωροταξικής κατανομής των μαθητών θα έχει ως στόχο να εξαλείψει τις όποιες στρεβλώσεις και να δημιουργηθούν τα μικρότερα δυνατά προβλήματα τόσο για τους μαθητές όσο και για τις σχολικές μονάδες.

Επίσης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον  Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας Γιώργο Σελίμη μας ενημέρωσε ότι οι αιτήσεις που έχουν γίνει για μετεγγραφές μαθητών σε Γυμνάσια δεν μπορούν να γίνουν δεκτές προκειμένου να κρατηθεί η ισοκατανομή των τμημάτων και οι «Τομείς». Σημείωσε ότι σε μερικές ιδιαίτερες περιπτώσεις ίσως γίνουν μερικές μετεγγραφές.

 

Ειδήσεις: 

5 Σχόλια

Κάτι ανάλογο έγινε και με τις μετεγραφές μαθητών από τα Δημοτικά Σχολεία που λειτουργούν στο χώρο της Ακαδημίας στο νέο κτίριο του 12ου Δημοτικού Σχολείου που άρχισε να λειτουργεί από φέτος. Δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των γονιών που διαμένουν σε απόσταση αναπνοής από το νέο σχολείο, αλλά κάποιων που διαμένουν στην άλλη άκρη. Αναγκάζονται έτσι οι γονείς να πηγαινοφέρνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, κάτι το οποίο δεν θα γινόταν αν αυτά φοιτούσαν στο πλησιέστερο της οικίας τους. Μιλάμε για μικρά παιδιά και όχι για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου που μπορούν να κινηθούν και μόνα τους.

είναι δυνατον να πρέπει να στειλουμε τα παιδια μας απο την αλλη ακρη της πολης με την δικαιολογια "να μην ερημωσει το 2ο" ??? ειναι σοβαροι;;;

Διευθυντής Δευτεροβάθμιας: Δεν θα γίνουν μετεγγραφές ο τιτλος σας τα λεει ολα καποιοι αποφασιζουν και διαταζουν χωρις να λαμβανουν υπ οψη την ταλαιπωρια του καθε γονιου στη μεταφορα του παιδιου του

πηγαινοντας σε διευθυντρια γυμνασιου που ειναι πολυ κοντα στο σπιτι μου μου ειπε οτι συμφωνησαν οι διευθυντες μεταξυ τους να μην γινουν μεταγραφες. δηλαδη αποφασιζουν καποιοι να ταλαιπωρουν το παιδι μου περα απο τους νομους;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.