Ιατρικά φιαλίδια πεταμένα σε κάδο ανακύκλωσης στην Τρίπολη (pics)

Ιατρικά φιαλίδια πεταμένα σε κάδο ανακύκλωσης στην Τρίπολη (pics)

Ιανουάριος 10, 2019 - 11:45
1 σχόλια

Την ανησυχία των κατοίκων προκάλεσαν τα μικρά φιαλίδια που κατά δεκάδες βρέθηκαν πεταμένα μέσα σε κάδο ανακύκλωσης στην περιοχή Σέχι στην Τρίπολη. Και τούτο διότι τα φιαλίδια αυτά χρησιμοποιούνται σε διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ μετά τη χρήση τους τα εργαστήρια είναι υποχρεωμένα να τηρούν αυστηρό πρωτόκολλο για την απόρριψή τους.

Στις φωτογραφίες που μας έστειλε ο αναγνώστης του Arcadia Portal Χ.Μ., τον οποίον ευχαριστούμε, φαίνονται καθαρά μέσα στον κάδο ανακύκλωσης πεταμένα χύμα μικρά φιαλίδια από αυτά που χρησιμοποιούνται στις εξετάσεις αίματος. Εμείς επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας ο οποίος είδε τις φωτογραφίες και μας εξήγησε για ποιους λόγους δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι περίοικοι.

Κατ' αρχάς, όπως μας είπε, όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα παρασκευαστήρια είναι υποχρεωμένα από τον Νόμο να ελέγχουν την απόρριψη των αποβλήτων που περιέχουν μολυσματικό υλικό (χρησιμοποιημένα φιαλίδια, γάζες, βελόνες). Τα απόβλητα αυτά τοποθετούνται σε ειδικούς κίτρινους κάδους και μάλιστα τα εργαστήρια είναι υποχρεωμένα να έχουν σύμβαση με εταιρίες που διασφαλίζουν την ασφαλή απόρριψη αυτού του υλικού.

Όπως μας διευκρίνισε ο κ. Ψυχογιός, η ευθύνη του ελέγχου αυτών των διαδικασιών βαρύνει το Υγειονομικό.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα φιαλίδια μάλλον είναι μέρος κάποιας παρτίδας της οποίας η ημερομηνία λήξης έχει παρέλθει και βρέθηκαν στον κάδο κατά πάσα πιθανότητα για αυτόν τον λόγο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, αφού τα φιαλίδια αυτά σε κάθε περίπτωση έχουν μονωτικό λάστιχο που εμποδίζει το όποιο υλικό να χυθεί από μέσα τους.

Από την άλλη πλευρά, δεν είμαστε και τόσο βέβαιοι ως προς το κατά πόσον ανακυκλώνονται αυτά τα φιαλίδια, τα οποία περιέχουν διαφορετικών ειδών πλαστικό, λάστιχο και ενδεχομένως άλλα  υλικά τα οποία θα έπρεπε να διαχωρίζονται. Για αυτόν και μόνο τον λόγο, αλλά και για την ανησυχία που μπορεί να προκαλέσουν στους εργαζομένους στο Κέντρο Ανακύκλωσης που κάνουν τη διαλογή, θα έπρεπε να ακολουθηθεί η διαδικασία απόρριψης και σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και αν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί τα συγκεκριμένα φιαλίδια.

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Ιατρικό υλικό πεταμένο στα σκουπίδια και τα νοσοκομεία έχουν μεγάλες ελλείψεις. Μπράβ.Πως έχουν λήξει δεν έκαναν εξετάσεις η Μήπως τα πετάνε για να γίνουν νέες παραγγελίες από τα καρτέλ των φαρμάκων.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.