Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει και προωθεί την ανακύκλωση

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει και προωθεί την ανακύκλωση

Νοέμβριος 24, 2010 - 16:15

Για ανακύκλωση δόθηκαν σήμερα, με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Φώτη Χατζημιχάλη 118 ηλεκτρονικές συσκευές που μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από ειδικευμένους υπαλλήλους της Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούν να επισκευαστούν είτε λόγω παλαιότητας, είτε λόγω μη συμφέρουσας επισκευασιμότητας.

Αναφερόμενος στο γεγονός ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας δήλωσε τα ακόλουθα:

«O Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στηρίζεται στην αναγκαιότητα μείωσης του όγκου τους, τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου προωθεί αυτή τη λογική και στα πλαίσια αυτά μέχρι τώρα ανακύκλωνε το χαρτί που ήταν άχρηστο.

Σήμερα κάνουμε για πρώτη φορά μία συνολική εκκαθάριση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, αφού προηγήθηκε πλήρης καταγραφή όλων ηλεκτρονικών συστημάτων που υπήρχαν. Πήραμε δηλαδή από τον παροπλισμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό της Περιφέρειας ό,τι μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε, και αξιοποιώντας τμήματα των μηχανημάτων που θεωρούνταν άχρηστα ανασυστήσαμε ηλεκτρονικά συστήματα όπως υπολογιστές και εκτυπωτές.

Με τον τρόπο αυτό ανακτήθηκε ένας σημαντικός αριθμός μηχανημάτων. Ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Περιφέρεια από αυτόν τον εξοπλισμό θα χρησιμοποιηθεί, ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Περιφέρειας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλους φορείς θα διατεθεί σ΄αυτούς, ώστε να μην πάει τίποτα χαμένο.

Παράλληλα στήσαμε μικρά «πράσινα σημεία» στα γραφεία της Περιφέρειας για τη συγκέντρωση λαμπτήρων, μπαταριών και μικρών ηλεκτρικών - ηλεκτρονικών συσκευών και εξαρτημάτων που πρέπει να ανακυκλώνονται, προσπαθώντας να δώσουμε ένα παράδειγμα. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η κοινωνία της Πελοποννήσου αυτό της ανακύκλωσης των απορριμμάτων, της μείωσης του όγκου και της σωστής διαχείρισης.

Σ΄αυτό η Περιφέρεια της Πελοποννήσου θα συμβάλει όχι μόνο με το παράδειγμά της, αλλά και με την πολιτική που ολοκληρώνουμε και θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε.

Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει, έχοντας εξασφαλίσει 1,5 εκατομμύριο ευρώ, τις διαδικασίες προετοιμασίας διαγωνισμού για την αγορά μπλε κάδων και απορριμματοφόρων για ανακυκλώσιμα υλικά και προχωρούμε στη μελέτη για το σχεδιασμό και την ολοκλήρωση αυτόνομου συστήματος ανακύκλωσης σε ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί στη συνέχεια από πόρους του ΕΣΠΑ από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Έτσι προσπαθούμε να ανοίξουμε κάποιους δρόμους για να αντιμετωπίσουμε ολοκληρωμένα το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ειδήσεις: