Άρση του ετοιμόρροπου Μουσείου στο Άστρος Κυνουρίας

Άρση του ετοιμόρροπου Μουσείου στο Άστρος Κυνουρίας

Νοέμβριος 24, 2010 - 16:20
1 σχόλια

Την μελέτη για άρση του ετοιμόρροπου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Άστρος Κυνουρίας ενέκρινε ομόφωνα χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Το μουσείο υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό που έπληξε την περιοχή το 2008 και από τότε παραμένει κλειστό.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άστρους φιλοξενεί σπουδαία ευρήματα της επαρχίας της Κυνουρίας και αλλά γλυπτά από τη έπαυλη του Ηρώδη Αττικού.

Η έπαυλη του Ηρώδη αποτελεί σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αρκαδίας.

Εκεί ο ρήτορας, φιλόσοφος, πολιτικός, λάτρης και συλλέκτης έργων τέχνης συγκέντρωσε ένα μεγάλο μέρος από έργα τέχνης της εποχής όπως και προγενέστερα, μετατρέποντας την έτσι σε ένα είδος Μουσείου αρχαίας τέχνης και σε καλλιτεχνικό και επιστημονικό ίδρυμα, αντάξιο των μεγάλων ιδρυμάτων της Ελληνιστικής Ανατολής.

Σήμερα, η Έπαυλη που ξεπερνά τα 20.000 τετραγωνικά μέτρα θεωρείται ένα από τα πλουσιότερα αρχαιολογικά μνημεία της Ευρώπης.

Οι ρωγμές και τα προβλήματα που άφησε ο σεισμός θέτουν όλα τα σπουδαία ευρήματα που βρίσκονται στο μουσείο σε κίνδυνο.

Τα στερεωτικά μέτρα που προβλέπονται θα μειώσουν τον κίνδυνο για περαιτέρω ζημιές από έναν νέο σεισμό αλλά και θα επιτρέψουν την επαναλειτουργία του μουσείου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άστρους είναι ένα από τα τέσσερα που διαθέτει η περιοχή, όμως μόνο ένα από αυτά βρίσκεται σε λειτουργία.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Υπάρχει 1 Σχόλιο

ένταξει έχει ένα θέμα ρε παιδια σε ένα σημείο στον πίσω τοίχο αλλά δεν είναι και ...ετοιμόρροπο! μια τυπική οικοδομική παρέμβαση χρειάζεται ("μερεμέτι") και θα αποκατασταθεί... απλως το ετρωγε η γραφειοκρατία και η ψιλοαδιαφορία των ντοπιων αρχών να λύσουν το θέμα...