Χρήστος Στάικος: Η Μεγαλόπολη πρέπει να στραφεί σε επενδύσεις ΑΠΕ, αρωματικών φυτών και κάνναβης

Χρήστος Στάικος: Η Μεγαλόπολη πρέπει να στραφεί σε επενδύσεις ΑΠΕ, αρωματικών φυτών και κάνναβης

Φεβρουάριος 26, 2018 - 18:52
12 σχόλια

Ο Χρήστος Στάικος, πρόεδρος του Enterprise Greece, του αρμόδιου εθνικού φορέα εξωστρέφειας, απηύθυνε ομιλία την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του 10ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Τρίπολη, κατά τη συνεδρία για την αναπτυξιακή πολιτική, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, που έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, παρουσίασε τα αποτελέσματα των ενεργειών του επενδυτικού φορέα σε σχέση με τις εξαγωγές και διατράνωσε την άποψη ότι κάθε περιοχή της χώρας, όπως και η Πελοπόννησος, πρέπει να επενδύσει στα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά της, αλλά και να στραφεί στη μεταποίηση.

Ο κ. Στάικος επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο είναι ο βασικός πυλώνας της ενιαίας στρατηγικής της κυβέρνησης.

«Η μεταμνημονιακή ημέρα είναι ήδη εδώ, και γι' αυτό η εξωστρέφεια διαμορφώνεται με όρους ενιαίας στρατηγικής, καθώς ο αναπτυξιακός νόμος δίνει πόρους και στρέφεται σε επενδύσεις που σχετίζονται με την αύξηση των εξαγωγών και των ανθρώπινων πόρων. Η διαρκής αναβάθμιση που είναι μέλημά μας, ώστε να διαμορφώσουμε έναν σύγχρονο φορέα-εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση, αποτελεί σημαντικό πυλώνα της εξωστρέφειας της χώρας μας», υπογράμμισε.

Έχουμε αύξηση εξαγωγών που άγγιξε τα 30 δισ. ευρώ, πράγμα που δείχνει τη στροφή που έχουμε πάρει. Ακόμα, σε σχέση με το 2016 υπάρχει αύξηση 30% στις ξένες άμεσες επενδύσεις.

«Σκοπός είναι η ενιαία στρατηγική για τη χώρα να αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τής κάθε περιοχής και υπό αυτό το πρίσμα τα πανεπιστήμια, οι κοινότητες, τα οικοσυστήματα, οι φορείς πρέπει να το συνδιαμορφώσουν, ώστε να προσελκύσει κάθε περιοχή επενδύσεις».

«Κατά 20% έχουν αυξηθεί οι διεθνείς δράσεις και προωθούνται δέκα κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, από την τεχνολογία ως το κόσμημα και από τα δομικά υλικά ως τα σκάφη αναψυχής», ανακοίνωσε ο κ. Στάικος. Αναφερόμενος στην Πελοπόννησο και στη δράση του Enterprise Greece εδώ, τόνισε: «Ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο συνεργαστήκαμε με τις ενώσεις και τα Επιμελητήρια, αλλά και με την Περιφέρεια», με την οποία, όπως είπε, «προσβλέπει σε μεγαλύτερη συνεργασία για καλύτερα αποτελέσματα».

 

«Από την περιοχή της Πελοποννήσου πίνουν κρασί και στην Ιαπωνία»

«Ως προς τις επενδύσεις, όσο περισσότερο διαμορφώσουμε τους όρους της επόμενης ημέρας, τόσο πιο εύκολη και πιο λειτουργική θα γίνει η δουλειά ενός τέτοιου φορέα ώστε να μπορεί αν παρουσιάζει στο διεθνές επενδυτικό κοινό τι μπορεί να συμβεί», ανέφερε ο κ. Στάικος.

Τέλος, εν όψει και της συνεδρίας για τα ενεργειακά που θα πραγματοποιηθεί αύριο, ο κ. Στάικος διατύπωσε την άποψη ότι για την περιοχή της Μεγαλόπολης θα έπρεπε ήδη να είχε συζητηθεί τι μέλλει γενέσθαι τη μεταλιγνιτική εποχή: «Θεωρώ ότι επειδή η περιοχή μας μπαίνει στη μεταλιγνιτική περίοδο, και θα έπρεπε να το είχαμε ήδη εδώ και χρόνια συζητήσει, καθώς πρέπει να δοθούν κίνητρα σε άλλες δράσεις για να έρθουν επενδύσεις σε άλλους τομείς στη Μεγαλόπολη», είπε.

Θεωρώ ότι η Μεγαλόπολη μπορεί να κρατήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή  να κάνει επενδύσεις στα αρωματικά φυτά και στη βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη.

«Η μεταποίηση όλων των προϊόντων της περιοχής θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ενιαίας στρατηγικής της χώρας», είπε, τέλος, ο κ. Στάικος.

Γαλανιάδη Εύα


12 Σχόλια

Να φυτέψει και γαρούφαλα ρε να μοσχοβολήσει ο τόπος, όχι μόνο αρωματικά φυτά... ο κόσμος θα πεινάσει στη μεγαλόπολη και γρήγορα μάλιστα και εσείς λέτε ****

Με κάνναβη και αλλά τέτοια χιπικα θα έρθει η ανάπτυξη, ελληνικε λαε. Άνθρωποι άσχετοι, χωρίς να έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους εκτός από κόμματα και πολιτικά γράφεια, με αλλεργία στις ιδιωτικές επενδύσεις και γαλουχημένοι με μαρξιστικά τσιτάτα και αμπελοφιλοσοφίες σε κοροϊδεύουν με την ανάπτυξη που θα έρθει από την ...κανναβη..στρογγυλοκαθήσαν στις καρέκλες και μεθυσμένοι από τα καλά της εξουσίας πέταξαν τα αμπεχωνα και το παίζουν τεχνοκράτες με γραβάτα, με άποψη για τις ιδιωτικές επενδύσεις, οι θαυμαστές του Μαδουρο και του Τσαβες..

είπε και ότι οι επιδόσεις των επενδύσεων είναι οι καλύτερες σε βάθος 10ετίας, αλλά δε χώραγε στο έγκριτο ρεπορτά ώστε να μπορεί να σκούζει ο κάθε βλάκας pit, που νομίζει οτι με επιχειρήματα για μαδούρους και αμπέχωνα συνεισφαίρει κάτι στη συζήτηση. εντάξει πονάει οτι η χώρα έφυγε απο τα χέρια των νόμιμων ιδιοκτητών της, δηλαδή πασοκ - νδ, αλλα υπομονή. Οι πρωτες δυο τετραετίες είναι δύσκολες. Θα συνειθίσετε

ήρθε ο άλλος να πει για αλλεργία στις ιδιωτικές επενδύσεις όταν το άρθρο μιλάει για ιδιωτικές ξένες άμεσες επενδύσεις 30 δις. στόκοι οι άριστοι. Α και που σαι, έρχετε και η Tesla. κλάψε λίγο που δεν τα κατάφεραν οι κατσαπλιάδες μιζαδόροι της ΝΔ και τα καταφέρνει ο σύριζα. είστε για γέλια

Συριζαϊκο τρολάκι, που τόσα χρόνια λόγω ιδεοληψιών, εμποδίζατε όποια μεταρρύθμιση και επένδυση γινόταν, μπορώ να σου αναφέρω 10 επενδύσεις που έδιωξαν οι νεοσταλινικοί, με χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες μπορείς να μου πεις μία που έφεραν (την TESLA με το γραφείο των 4 ατόμων στο Δημόκριτο, μόνο ως αστείο το παίρνω) Τα ΕΠΙΣΗΜΑ στοιχεία από EUROSTAT, ΕΛΣΤΑΤ, ΙΟΒΕ (και όχι το σανό που σας ταϊζουν) δείχνουν το μέγεθος της αποεπένδυσης από το 2015 και μετά, την κατρακύλα στην κατάταξη της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Μην αναμασάτε τις αρλούμπες του Υπουργού με «επιδότηση ενοικίου». Εκτίθεστε!

Το παιδί χαραμίζει τις γνώσεις και τις σπουδές του για πάρτη μας. Οταν θα λυγίσει από τα κελεύσματα των πολυεθνικών κολοσσών που σφάζονται για τα (ωραία) μάτια του θα είναι αργά

Άστο Χρίστο, αυτά τα σοφίσματα είναι καλύτερο να τα λες στο κομματικό ακροατήριο και κατα προτίμηση εκτός Αρκαδίας. Εδώ όλοι γνωρίζουμε από που βαστάει η σκούφια του καθενός.

Ποιες γνώσεις και σπουδές ,χημικός έχει τελειώσει και αμφιβάλω αν έχει εργαστεί πραγματικά πότε στην ζωή του. Είναι τουλάχιστον προκλητικό να προβάλλονται τέτοια άτομα ,by the way πόσα να παίρνει?

Γοργονες και μαγκες ακουστε πως εχει η Πελοποννησος...ΑΟΖ Ανεξαρτητη Οικονομικη Ζωνη Βλεπε Φουχτελ Τατουλη.Δουλεια για ολους με 300ευρω και συνθηκες Ουγκαντας.Αυτα εχουν συμφωνησει και ολα τα αλλα ειναι φουμαρα.Μονη λυση η μη επανεκλογη Τατουλη και ισως σωθει λιγο η κατασταση αλλιως κλαψτε τα παιδακια σας.Κοιτατε το δεντρο και χανεται το δασος.Φουχτελ μην το ξεχασετε αυτο το ΟΝΟΜΑ...

γνωστή περσόνα που έγραφε σε τοπικό έντυπο για χίλια 2 ωραία όπως ο κακός ρατσισμός κλπ και σήμερα μας προτείνει την κάνναβη ...

τατούλης ο μελλοντικός πρωθυπουργός ο άνθρωπος των γερμανών καπιταλιστών

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.